Burun Kanaması
Burun kanaması pek çok kişinin maruz kaldığı durumlardan biridir. Öyle ki; kan görmek bazı insanları çok rahatsız eder. Burun kanaması, tıpta Epistaksis olarak adlandırılmaktadır. Burun kanaması her yaştaki insanın başına gelebilecek bir durumdur. Bildiğiniz gibi burunda bir çok damar bulunmaktadır. Ve bu damarlar en küçük bir darbe ile kanayabilecek kadar hassastırlar.
Burun Kanaması Neden Olur?
Burun kanamaları ise, burnun ön tarafında bulunan anterior ve arka tarafında bulunan posterior sebebi ile olmaktadır. Ön tarafta bulunan Anterior, nezle, alerj, veya küçük bir yaradan dolayı kanayabilir. Arka tarafta bulunan Posterior ise, yüksek tansiyon, tümör veya kullanılan ilaçlardan dolayı olabilmektedir. Ve Posterior kanamaları kesinlikle tıbbi müdahale gerektiren kanamalar olup, ciddiye alınmalıdır. Ön tarafta bulunan Anterior ise evde tedavi edilebilir. Burun kanaması nedenlerini sıralayacak olursak; kuru hava, darbe, kırıklar, yaralar, kemik eğriliği, sümkürme, solunum hastalıkları, ilaçlar ve kimyasallar, pıhtılaşma, Hipertansiyon, burun içi iltihapları, Alerjik rinit, burun içi ve sinüs tümörleri, burun karıştırma ve K vitamini eksikliği diye sıralayabiliriz.
Burun Kanamasında Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?
Burun kanamaları çoğu zaman ciddiye alınmasa da aslında bazı nedenlerden dolayı kesinlikle ciddiye alınması gerekmektedir. Her insan hayatı boyunca 1 defa da olsa mutlaka bir burun kanaması olayı yaşamıştır. Üstelik burnu kanayan insanların çoğu bir sağlık kuruluşuna gitmez, geçiştirir. Ancak, çoğu burun kanamaları hafif olsa da birçoğu şiddetli sayılacak kadar tehlikelidir.
Bazı durumlarda hemen bir doktora başvurmak gerekmektedir. Bu durumları şöyle sıralayabiliriz. Eğer burun kanaması sürekli tekrarlıyorsa, burun dışında idrar veya dışkılama ile kanama oluyorsa, en küçük darbelerde bile morarma veya çürük oluştuğunda, Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıldığında, yakın bir zamanda kemoterapi alındığında, burun kanatları 10 dakika boyunca sıkılmasına rağmen hala devam ediyorsa, sersemlik, fenalaşma veya bayılma hisleri olduğunda, nefes almada zorluk ve çarpıntı varsa, ağızdan kan geldiğinde ve 38,5 ateş ve döküntü gibi belirtiler olduğunda mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir.
Burun Kanaması Nasıl Geçer?
Malumunuz, burun kanaması oldukça can sıkıcıdır. Ancak, bazı burun kanamaları tehdit edici boyutta olduğu için dikkat etmek gerekmektedir. Burun kanaması tıp dilinde iki gruba ayrılmaktadır. Birincisi ön kanama, ikincisi ise arka kanamadır. Ön kısımdan gelen kanamalar ayakta duran veya oturan kişilerin burun deliğinden gelir. Arka kanama ise, otururken veya ayakta ilen boğaza doğru olandır. Bu tür kanamada hasta sırt üstü yatsa dahi kanama her iki türde de olmaya devam edecektir.
Arka kanama oldukça önem taşımaktadır. Özellikle yaşlı insanlarda bu tür kanama çok daha fazla olmaktadır. Eğer kanama ön kanama ise, nemlendirici bir kremi burnun orta bölmesine parmak ucu ile sürülebilir. Ayrıca, kanama esnasında vazelin de kullanılabilir. Ancak, bundan önce burun kanaması esnasında burnun ucundaki yumuşak kısmı başparmağınız ile yavaşça sıkın. Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırın. 5 dakika kadar bu şekilde bekletin. Bunu yaparken başınızı kalbinizden daha yüksek tutun. Ayrıca, burun ve yanağınıza plastik bir torba içinde buz tatbik edin. Kanama durduktan sonra ise, kesinlikle sümkürmeyin. Yerden ağır bir şey kaldırmayın ve başınızı mutlaka göğsünüzden yukarıda tutun. Eğer kanama diner ancak daha sonra tekrar başlarsa mutlaka bir doktora başvurun.
Şeker Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir? makalesi için tıklayınız..