Ayak Terlemesi Nasıl Önlenir?
Ayak terlemelerinin sebepleri nelerdir ve nasıl tedavi alternatiflerinin uygulanması gerekir? Bu gibi soruların yanıtlarını tam ve doğru olarak bilmeniz gerekir. Aşırı terleme durumunu tanımlamak gerekirse eğer, kısaca belirtmek mümkündür. Vücudumuzda yer alan ter bezleri, sempatik sinir sistemi tarafınca kontrol altına alınmaktadır. Ayrıca hidrozis adı verilen terleme, vücudun çevresinde yer alan ortamla arasında bulunan ısı değişimlerine uyumunu sağlayabilmek için yaptığı fizyolojik durumu olarak tanımlanabilir.
Ayak terlemesi olarak görülen aşırı terleme durumları da fizyolojik olmayan bir rahatsızlık olmakla beraber sempatik sinir sisteminin fazla çalışması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genelde de el ve ayaklarda aşırı terleme yani Palmar Hiperhidrozis ile karakterize olabiliyor. Ayak terlemeleri rahatsızlığına karşı tedavilerde botoks ya da iontoferez uygulamaları yaygın bir şekilde kullanılmış olsa bile bu yöntemler kesin olarak çözüm sağlayamazlar. Geçici başarılar elde ederek hasta kişilerin etkilenmesi ve bu durumun neticesinde de bu gibi tedavilerin uygulandığı merkezlere ve durumun takibini yapan doktorlara bağlı olması sağlanır. Ayak terlemesini Op. DR. Fatih DAĞDELEN’den dinlemek için alttaki videoyu izleyebilirsiniz.
Ayak Terlemesinde Tıbbi Bilgiler
Herhangi bir sağlık merkezi, bu gibi tedavilerin uzun süreçli neticelerini sunamamaktadır. Maksimum olarak 6-7 aylık takiplerden bahsederler. Ayak terlemeleri ve aşırı terleme gibi bir rahatsızlığı bulunan hastaların bu sağlık merkezlerinde mevcut olan her takip döneminin ve tedavi seans toplamlarının maliyeti hesaplandığı zaman hiç de ucuz ve kolay bir yöntem imkanları olmadığı bilinmektedir. Ayak terlemesi tedavilerinde mevcut olan tek geçerli ve kesin çözüm yani cerrahi yöntem olarak tanımlanan torasik sempatektomi şeklinde belirtilmektedir. Diğer yöntemler ile karşılaştırıldığı zaman maliyetin aslında sandığınız kadar da fazla bir düzeyde olmadığı da anlaşılabilecektir.
Ayaklardaki aşırı terleme yani hiperhidrozis tedavilerinde asıl olan bu uygulamanın tecrübeli bir cerrahi ekibi tarafınca güvenilir ve profesyonel bir sağlık merkezinde sağlanması gerekir. Söz konusu olan bu tedavi yöntemlerinde güdülen asıl amaç, rahatsızlık çeken kişilerin beklentilerine uygun olacak şekilde sosyal yaşantısına dönmesi sağlıklı kişilerde mevcut olan hidrozis yani normal terleme hali ile sağlayacaktır. Bunun nedeni ise, nasıl aşırı terleme durumu patolojik hal ise, hiç terlememe durumu da patolojik bir haldir.
Hangi Durumlarda Ayak Terlemesi Görülür?
Ayakların normal durumundan fazla terlemeleri genelde ter bezlerinin çok aşırı düzeyde çalışmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Diğer açıdan ateşli bir hastalık, kalın çorap giymek ya da normal vücut sıcaklıklarının düşmesi de ayak terlemesi hallerine yol açmaktadır. Ayak ve el terlemeleri için çok sayıda tedavi uygulanır. Ancak çok büyük ve etkili başarılar da elde edilememektedir. Bu aşamada alternatif olarak sunulan tedavi metotları ortaya çıkarılmıştır. Yurt dışında sunulan çalışmalarda, herhangi bir rahatsızlık görülmediği hallerde iyontofer tedavisinin kullanılacağı saptanmış durumdadır. İyontofer tedavi seçeneklerinde koltuk altı, el ve ayaklara özel olarak elektrotlar ile akım verilmektedir. Bu sayede ter bezlerinin çok daha az çalışması sağlanmaktadır.
Bu metot, hem yan etkilerinin düşük olması hem de başarılarının yaklaşık %80 ila 90 oranında olması sebebi ile şu anda bütün dünyada sıkça tercih edilmeye başladığı görülmektedir. Bu gibi ayrıntılar kesinlikle öğrenilmesi gereken ve sahip olunması gereken özellikler taşımaktadır. Ayak terlemelerinin tedavi yöntemleri ise, sanıldığı kadar zor ve külfetli değildir.