Aile sağlığı, çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Öğünlerden artan yemekleri atmayıp muhafaza ederek ertesi gün tekrar ısıtıp yiyoruz, ancak bu her yemek için geçerli değil. Bazı yemeklerin ısıtılması besin zehirlenmesine yol açabiliyor. Başta et olmak üzere etli yemekler, tavuk ve yumurtalı yemekler kolaylıkla bakteri üreten gıdalar arasında bulunuyor. Zehirlenmelere en sık yol açan bakteriler ise, Listeria, Salmonella, E. Coli türleridir. Gıda zehirlenmesi basite alınacak bir konu değildir. Kaldı ki, tedavi edilmediği takdirde ölümlere neden olabiliyor.
Hangi Yemekleri Tekrar Isıtmamak Gerekir, Yemek Isıtırken Dikkat Edilmesi Gerekenler, Artan Yemekler Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Tekrar ısıtılmaması gereken yiyeceklere geçmeden önce bazı önemli bilgilere değinmekte fayda var. Yemekleri hazırlarken, ısıtırken ve saklarken aslında doğru sandığımız yanlışları yapabiliyoruz.
Yemekleri ısıtırken ve saklarken bunlara dikkat edin!
- 2 saatten fazla yemekleri oda sıcaklığında bırakmayın. Bakterilerin oluşması için iki saat yeterli. Yemekleriniz soğuduktan sonra, iyi muhafaza edebilecek bir kaba alıp, buzdolabına kaldırın.
- Çiğ eti kestiğiniz bıçağı kesinlikle pişmiş eti kesmeyin. Aynı şekilde, çiğ et koyduğunuz tabağa pişmiş et koymayın, temiz bir tabak kullanın.
- Yemeğin tadına baktığınız kaşığı tekrar yemeği karıştırmak için kullanmayın.
- Isıtmış olduğunuz yemeği asla tekrar ısıtmayın. Yemekleri üst üste birden fazla ısıtırsanız bakteri üretimini hızlandırmış olursunuz. Yemeklerin sadece bir defa ısıtılmasını sebebi budur.
- İster mikrodalga fırında ister ocakta yemekleri mutlaka kaynama noktasına gelene kadar ısıtın yemeğin kokusu gelmeye başladıysa ısınmış demektir.
- Çiğ kıyma derin dondurucuda 4 aydan fazla saklanmamalıdır.
- Kavrulmuş yada pişmiş et en fazla 2-3 ay derin dondurucuda saklanabilir.
Bu bilgiler gibi mutfağımızda bizi hastalıklardan koruyan birçok bilgi hayat kurtarmaktadır.
Hangi Yiyecekler Tekrar Isıtılmaz?
Ispanak; Dengeli ve sağlıklı beslenmeye önem veren her ailenin mutfağından eksik olmayan yiyecektir. Ispanak pişirildiği zaman hemen tüketilip, tekrar ısıtılmaması gerekir. Bunun nedeni, Ispanağın gelişimi için önemli olan nitrite dönüşmesi. Özellikle bebeklere ısıtılmış ıspanak yedirilmesi çok sakıncalıdır. Bebeklerde 5 mg. Nitrit alımı çok ciddi derecede zehirlenmelere yol açabiliyor. Nitrat/Nitrit zehirlenmesinin belirtileri göz ve ağız çevresinde mavilik olarak ortaya çıkıyor. Buna ‘’ Mavi Bebek Sendromu’’ adı veriliyor.
Pancar; Tıpkı ıspanak gibi pancar yemeğinin de, tekrar ısıtılıp yenmesi nitrit/nitrat zehirlenmesine sebep olmaktadır. Nitrit zehirlenmesine genellikle kök sebzeler neden olmaktadır. Lahana, brokoli, havuç, şalgam ve özellikle kereviz dikkat edilmesi gereken sebzeler olarak biliniyor. Bu sebzelerin suyunu mamalara katmamak gerekir ve bebeklere verilirken dikkatli olunmalıdır.
Tavuk; Tavuk yemekleri ve tavuk ertesi güne kesinlikle kalmaması ve tekrar ısıtılmaması gereken yemeklerin başında gelir. Tavuklu yemek ısıtılınca içinde ki protein yapısı değişiyor ve bakteri üretimi başlıyor. Tavuk, en ağır besin zehirlenmelerine yol açmaktadır. Tavuk tüketiminde daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Tavuğu nasıl muhafaza ettiğiniz, sofraya gelene kadar geçirdiği süreç, nasıl pişirildiği, nasıl dondurup çözdürdüğünüz çok önemlidir. Tavuğu pişirirken dışının hemen renk değiştirip içinin pişmemiş olması da zehirleyebiliyor. Tavuk ve tavuk yemekleri düşük derecede hafif hafif ısıtılmalıdır, çok kaynamamalıdır.
Yumurta; Kilo vermeye yardımcı olan zengin protein kaynağı ile uzun süre tok tutmaktadır. Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Haşlanmış veya farklı yöntemler ile pişirilmiş yumurta tekrar ısıtılır ise zehirleyici olabiliyor. Genellikle yüksek derecede ısıtılırsa yine tavukta olduğu gibi yumurtanın su miktarı azalıyor ve protein yapısı değişiyor. Bu zehirlenme çok nadir görülse de ölümcül olabiliyor. Bu yüzden yumurta içeren sosları ve yemekleri tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Örnek olarak; beşamel sos gibi soslar ısıtılırsa tehlike yaratmıyor fakat yumurtayla terbiye edilen bazı yemekler tehlike saçmaktadır.
Mantar; Mantarlı yemekler ve mantar yemeği de ertesi güne bırakılmaması ve ısıtılmaması gereken yiyecekler grubundadır. Mantarı ertesi gün ısıtmadan da tüketebilirsiniz. Mantar yemeği ısıtılınca besin değerini kaybediyor ve sindirim sistemi sorunlarına yol açıyor.
Artan Yemeklerin Bakteri Yuvası Olmaması İçin Bunları Yapın
- Çabuk bozulacak türdeki yiyecekleri (et ve tavuk ürünleri, yumurta, süt ürünleri vs.) hemen buzdolabına koyun.
- Artan yemekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutmayın (yaz mevsimi için 1 saat).
- Hazır, pişmemiş türdeki yiyecekleri bir an önce tüketin veya buzdolabında saklayın (Sandviç, soğuk salata vs.)
- Yemekleri uzun süre dışarıda bırakmayın. Bakterilerin çoğalmaması için bunu yapmanız şart.
- Arta kalan yemekleri tekrar ısıtmamalısınız. Mutlaka ısıtmanız gerekiyorsa, yüksek sıcaklıkta ve çok iyi ısıtmanız gerekir.
- Donmuş gıdalar çözüldüyse, hemen pişirilmeli ve tekrardan dondurulmamalı.
- Sos, çorba ve et suyu gibi besinleri yeniden ısıtırken mutlaka kaynatın. Tekrar ısıttığınız yemekler için fırın kullanıyorsanız, fırın sıcaklığı en az 165 derece olmalıdır.
- Artan yemekler için düşük sıcaklıktaki fırın ya da yemekleri alttan ısıtmaya yarayan sofra gereçleri önerilmiyor. Pişmiş yemeklerin tekrar ısıtılması için en doğru tercih, mikrodalga fırınlardır.
- Mikrodalga kullanımından sonra, yemeklerin ılıması için bir müddet bekleyin. Tekrar ısıtılan yemeklerin sıcaklığı 74 dereceye kadar düşürülmelidir. Bunu anlayabilmek için yemek termometresi kullanabilirsiniz.
Gamze hanım yazılarınızı büyük bir beğeni ile takip ediyoruz…
Ben de takip ediyorum olumlu hatta başarılı