Akne Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?                                     Nasıl Oluşur?

Cilt problemlerinin başında sivilciler, akneler ve çeşitli deri rahatsızlıkları gelir. Birçok farklı cilt problemine karşı çözüm yine uzmanlar tarafından gelmektedir. Cilt bakımı kadar sağlığı da her insan için önemli olan konular arasında yer almaktadır. Akne olarak bilenen vücuttaki hormonsal değişiklerden ötürü derideki yağ bezleri daha fazla aktif olarak yağ üretmeye başlamasıyla oluşmaktadır. Cilt açısından oldukça sorun oluşturan akneler yüzünden günümüzde herkesin sıklıkla karşılaştığı bu durumu tetikleyen birçok farklı neden yer almaktadır.Akne Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Akne Nedir?, Nasıl Oluşur?

Cilt üzerinde tıkalı bulunan gözenekler, iltihaplı ve kırmızı kabarcıklar ile derinin alt tabakalarında kistlerle seyreden bir hastalıktır. Hastalık genel olarak boyunda, yüzde, göğüste, sırtta, omuz ve kolların üst bölümlerinde görülmektedir. Özellikle ergenlik döneminde meydana çıkan sivilceler 20’li yaşlara kadar görülebileceği gibi 40’lı yaşlarda da görülebilmektedir. Akne hayati açıdan tehdit oluşturmayan bir hastalık olmakla beraber psikolojik açıdan insanı olumsuz yönde etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. Tedavi edilmeyen akneler birkaç içerisinde gerileyebilir ancak kalıcı olarak iz bırakma ihtimali olduğundan ötürü mutlaka tedavi edilmelidir.

Görsel açıdan insanların kendilerini negatif psikoloji de etkilediği bu durum uzmanlar tarafından kontrol edilerek tedavi edilmelidir. Bayanlar ve erkeklerde ergenliklerinde hormonların artış göstermesiyle birlikte yağ bezlerinin uyarılmasıyla büyür. Ayrıca hormon bozukluklarında da nadiren de olsa meydana gelen rahatsızlıklar arasındadır. Foliküllerin içinde bulunan yağ bezleri sebum denilen yağlı maddeyi salgılaması sonucunda kanallarda ilerleyerek deri yüzeyindeki gözeneklerden dışarı atılır. Kanal üzerinden salgılanan yağ ile yine kanal üzerindeki deri hücrelerin gözenekleri tıkması sonucunda bakteri oluşur. Bakterilerin üretmiş olduğu kimyasallarla birleşen yağ bezleri iltihabi reaksiyonu tetikler ve kalın duvarlarda çatlaklar meydana gelir. Bunun sonucunda ölü hücreler, sebum ve bakteriler deri içinde dağılarak şişmeye, iltihabi reaksiyona ve kızarıklığa neden olmaktadır.Akne Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Akne Tedavisi Nasıl Olur?

Cilt problemlerin birçoğunun oluşumunda içsel faktörlerle birlikte tüketilen gıdaların büyük ölçüde katkısı vardır. Akne gibi yağ bezlerinin deride iltihabi reaksiyonlara sebep olduğu hastalıklarda yenilen gıdalara ve cilt temizliğine de oldukça dikkat edilmelidir. Akneleri arttıran gıda türlerinin farkına vardığınız andan itibaren bırakmanız tedaviyi olumlu yönde etkiyecek olan yöntemler arasındadır. Cilt temizliğini sert bir şekilde yapmak yerine normal olarak günde iki kez sabunla yıkayabilirsiniz.

Akne problemi olan kişilerin güneş ışınlarına karşıda koruyucu bir önlem olarak krem veya jel gibi ürünler kullanmaları gerekir. Kullandığınız kozmetik ürünlerinin içeriğinde yağsız ve su bazlı ürünler olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Akne tedavilerinde kontrolü uzun bir süreyi içinde barındırırken aynı zamanda çıkan sivilcelerin iyileşme süresi de uzun zaman alabilir. Uzun süren tedavi sonucunda etki alamadığınızda uzman doktora başvurarak tedavi yönteminin değiştirilmesini talep edebilirsiniz.Akne Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Dermatoloji uzmanları aknenin yoğunluğuna ve tipine göre tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Akne tedavisinde uzmanlar benzol peroksit ve A vitamini bulunan yağ bezlerinin tıkanıklığı açmasıyla birlikte bakteri oluşumunu da önleyen krem, jel ve losyonları reçeteye yazabilir. Şiddetli ve ağrılı akne vakalarında antibiyotik kullanımını da uygun görebilecek olan dermatologlar kortizon enjeksiyonu da verebilir. Uzman dermatologlar tarafından uygulanacak olan antibiyotik ilaç ve krem gibi tedavi yöntemleri sayesinde yağ bezlerinde bulunan bakteri sayısı azalarak yok olmasını sağlanır.

 

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER