Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?-Nedenleri nelerdir?-Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Hem gençlerde hem yaşlılarda görülen bir şey de yüksek ateştir. Ateş, vücut ısısının normalin üzerinde olmasıdır. Vücut ısısı normal bir insanda sabah erken saatlerde daha düşük akşamüzeri ve akşam daha yüksektir. Eğer çocuğunuzun ateşi varsa yüksek ateş nasıl düşürülür öğrenmeniz gerekir. Muhtemelen bir hastalık habercisidir. Çocuğunuzun vücudunda virüs veya bakteri etkenli bir enfeksiyon varsa, vücut ısısını yükselterek, yani ateş ile, buna cevap verebilir.
Yüksek ateşin nedenleri nelerdir?
Ateşin nedenini araştırmak önemlidir. Birçok sebep ateşe neden olur. Bunlar bazıları şunlardır:
- Kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklar ateşe neden olur.
- Çok sıcak ortam sıcak çarpmasına yol açabilir
- Ateş genel anlamda enfeksiyon habercisidir.
- Ateş yükselince kalp hızı artar. Yanaklar kızarır ve normalden daha fazla ter atılır.
- Çocuklarda yüksek ateş ile birlikte havale görülebilir.
Yüksek ateş olunca yapılması gerekenler nelerdir?
İlk olarak kendinizi veya çocuğunuzu serin bir ortama alın. Üzerinde mutlaka hafif giysiler olmalıdır. Su gibi sıvılar içmesi için teşvik edin. Ateş halinde çok hareket edilmemesi gerekir. Ateş düşürücü verilebilir. Doz açısından mutlaka doktorunuzun önerileri il alın. Ateş halinde aspirin vermeyin, bu durum bir komplikasyona yol açabilir. Ateş yükselmeye devam ediyorsa vücut ılık su ile silinmelidir. Su ciltten buharlaştıkça ateş düşer. Ancak kesinlikle soğuk su kullanmayın veya soğuk duş yaptırmayın. yüksek ateş nasıl düşürülür sorusunun cevabında soğuk su değil ılık su yatar. Suya alkol eklemeyin. Ateş yavaşça düşecektir acele etmeyin. Sabırlı olun. Evde ateşi düşürmek için aslında yapacaklarınız çok zor şeyler değildir.
Ateş düşürülürken yapılan hatalar nelerdir?
Yüksek ateş nasıl düşürülür bilmeyen kişiler birçok hata yapar. Örneğin, ateşi olan hastanın üzerini örtmek kesinlikle yanlıştır. Havale geçirmeye bile sebep olabilir. İçinde sirke ya da aspirin ezilen soğuk suyla hastanın silinmemesi gerekir. Oldukça yanlış bir harekettir. Hastanın vücuduna sirke ya da alkol sürülmemelidir. Düşürmek yerine ateşi arttırır. Ateş çok fazla ise fitil kullanılmalıdır. Hastanın vücuduna buz sürülmemelidir. Ilık suyla yıkanmış bir bezle silinebilir. Yine ılık bir suyla hastanın duş alması gerekir. Hastanın fazla hareket etmesi engellenmelidir.
Hastanın bol miktarda su alması sağlanmalıdır. Hastada belli oranda ateş olmasına izin verilmelidir. Ateşle birlikte üşüme, titreme gibi tepkiler oluşur. Ancak en büyük hata kat kat giyinmek olacaktır. Kalın battaniyelerin altında yahut kalın giysilerle yatmak, vücut ısısının daha da yükselmesine neden olur. Bu da hastalığı iyileştirmez aksine arttırır. Daha da riskli evrelere taşınmasına sebep olur. Genelde baş bölgesine ılık su ile uygulamalar yapılır. Bu çok doğru bir harekettir. Aynı şekilde alın, diz altı, koltuk altı gibi bölgelere de ılık suyla ıslatılmış havlular koyulabilir.
Dikkat edilmesi gereken suyun çok soğuk veya çok sıcak olmaması koşuludur. Ilık olması durumu ateşi düşürmede yardımcıdır. Ateş düşürücü ilaçlar, duş ve istirahat gibi müdahalelere rağmen vücut ısısı hala aynıysa veya yükselmeye devam ediyorsa, hiç vakit kaybetmeden, mutlaka bir uzman hekime başvurmak gerekir. Aksi takdirde daha kötü sonuçlar doğurabilir.