Mevsim değişiklikleri, yaşantımız içerisinde aniden gelişen olaylar ya da hiç rayına girmeyen günlük koşuşturmacalar. Hepsinde vücut yorgun düşebilmekte ve beden yorgunluğunun yanında zihin olarak ta yorgun olan bireyler, her yeni güne bitkin ve mutsuz bir şekilde uyanmaktadır. Tüm bu olaylar vücudumuzun hücresel mekanizması üzerinde etkili olmakta ve savunma sistemimiz güçsüzleşerek karşılaştığı ilk virüs saldırısında yenik düşmektedir. Bu nedenle vücudumuzun direncini artıran Yorgunluğa iyi gelen vitaminler günlük hayatımızda daha fazla yer bulmalıdır. Yorgun düşen vücut isteksiz olmakta ve halsizlik, enerji azlığı ve isteksizlik ortaya çıkmaktadır. Özellikle vücut üzerinde bu etkilerin sonuçları arasında saçlarda matlaşma, cildin solması, tırnaklarda kırılma ve depresif bir ruh yapısı ortaya çıkmaktadır. Bu işaretler görülmeye başladığı andan itibaren mineral ve vitamin desteğine başlanması gereklidir.

Özellikle yorgunluğa ve halsizliğe etkili çözüm olabilecek vitaminler arasında E vitamini, D vitamini, B12 vitamini, C vitamini, kalsiyum ve magnezyum yer alıyor. Bu vitaminler hücresel mekanizma içerisinde hücre yapımı, yenilenmesi, onarımı ve yaralanan dokuların iyileşmesi gibi etkilerle fayda sağlayacaktır. E vitamini bu alanda güçlü antioksidan etkisi ile kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında cildinizde ipeksi bir güzellikte ortaya çıkarır. Hafıza kayıplarını önlemesi ile de bilinen E vitamini yorgunluk tedavisi yapmak istediğinizde ilk dikkate almanız gereken seçenektir. Kabak, lahana, ıspanak, marul gibi sebzelerin yanında mutfakların olmazsa olmazı patateste de bu vitamin oldukça fazla bulunur. Her gün bir avuç fındık yemek, kahvaltılarda yumurta tüketmek, hafta en az iki ya da üç kere menülerinizde balık tercih etmekte bu vitaminin yeterli olarak alınması anlamına gelecektir. E vitaminin yetersizliğinde bitkinlik, yorgunluk, kansızlık gibi olumsuz etkiler meydana gelir, Yorgunluğa iyi gelen vitaminler arasında gözle görülür etkiler oluşturan bir tercih olacaktır.

Yorgunluk etkilerini azaltan bir diğer vitaminde C vitaminidir. Hastalıklara karşı mükemmel bir bağışıklık sistemi için günlük beslenme tablonuzda C vitamini içeren meyvelere ve sebzelere mutlaka yer vermelisiniz. Kanser etkilerini azaltmanın yanında bakteriyel ve viral enfeksiyonların önlenmesinde de etkili olacaktır. Soğan, sivri biber, maydanoz, turunçgiller, kivi ve yeşil yapraklı sebzelerde C vitamini bulunmaktadır. Özellikle bahar yorgunluğu denen mevsimsel yorgunluklar içinde kullanılabilecek bu besinlerin beden dışında zihin için de oldukça faydalı olduğu söylenebilir. Yorgunluğa iyi gelen vitaminler arasında D vitamini; kemik yapısının güçlenmesinde ve sağlıklı dişler elde edilmesinde kullanılabilecek bir seçenek olacaktır. Düzenli bir bağırsak sistemi ve kan pıhtılaşmaları gibi tehlikeli hastalıkların önlenmesi adına D vitamininin kullanılması önemlidir.

Yorgunluk yanında sinirlilik ve uykusuzluk gibi vakalarda ise B12 vitamini eksikliğinden söz edilebilir. Özellikle et yemeyen insanlarda daha çok rastlanan bu durumlarda hayvansal gıdalara ağırlık verilerek bu sorunlar çözülebilir. Demir eksikleri de vücutta oluşan yorgunluk ve halsizlik hissinin en temel sebebidir. Bezelye, fasulye, brokoli, karalahana, ıspanak gibi besinleri günlük beslenme tablonuza daha fazla eklemlesiniz. Bu besinlerin yanında kuruyemişlerde de oldukça kaliteli ve boş bir şekilde demir içerikleri bulunacaktır. Yorgunluğa iyi gelen vitaminler içerisinde olmazsa olmazlar arasında Magnezyum yer alır. Günlük yaşamınızda isteksizlik gibi ruh halinin ortaya çıkmasında etkili olan Magnezyum eksikliği keten tohumu, susam, tahin ve baharatlar tüketilerek engellenebilir.

Ne kadar uyursanız uyuyun, yine de uykunuz geliyorsa kalsiyum eksikliği ile karşı karşıya olabilirsiniz. Çok çabuk gücünüz tükeniyorsa süt ürünleri, marul, baklagiller ve badem gibi kuruyemişleri hayatınıza daha fazla yerleştirmelisiniz. Gün içerisinde enerjinizi sürekli artırmak için yumurta, kahve, yulaf ezmesi, muz, badem, çilek ve süt gibi gıdaları doğal takviyeler olarak kullanabilirsiniz.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER