Topuk kemiğinin alt kısmında, kalsiyum birikmesinden kaynaklanan kemiksi bir çıkıntıya topuk dikeni denilmektedir. Sabahları yataktan kalktığınızda, ilk adımlarınız topuk içerisinde şiddetli ağrılar yapıyor ve biraz yürüdükten sonra tekrar geçiyorsa, sizde de topuk dikeni rahatsızlığı olabilir. Bu rahatsızlık, ayak bölgesindeki taban yüzünün çok kullanılmasından dolayı ortaya çıkan bir incinmedir. Asla küçümsenecek bir rahatsızlık değildir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Topuk Dikeni Nedenleri, Topuk Dikeni Belirtileri, Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir, Bitkisel Olarak Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır, Topuk Dikeni Terliği
Topuk dikeni rahatsızlığı olanlar bunu tedavi ettirmezlerse, hastalığın kronik bir hale gelmesine neden olabilirler. Bunun dışında, aktivitelerinizi normal haliyle yapamayabilir ve doğru yürüme alışkanlığınızı kaybedebilirsiniz. Kalça, ayak ve diz bölgelerinizde de problemlerin yaşanması mümkün olacaktır.
Topuk Dikeni Nasıl Anlaşılır, Nedenleri Nelerdir?
Sabahları yataktan kalkınca, topuğunuzun iç tarafında basma zorluğu ile karşılaşıyorsanız büyük ihtimalle plantar fasit yani topuk dikeni sorunu ile karşı karşıyasınız demektir.
Topuk Dikeninin Nedenleri nelerdir ?
- Uzun süre ayakta kalarak, ayakların aşırı kullanılması.
- Fazla kilolu olmak.
- İç tarafı desteksiz düz ayakkabılar giymek.
- Çok fazla egzersiz yapmak.
- Şeker, eklem romatizması, düz taban rahatsızlıklarınız varsa ve ayak kavisiniz yüksekse topuk dikeni olma ihtimaliniz fazladır.
Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi aşamasında öncelikle yapmanız gereken istirahat etmektir. Ağrınız çok şiddetli ise, istirahat etmeniz bu durum için etkili bir yöntem olacaktır. Topuk dikeninden kurtulmak için yapmanız gereken diğer uygulamalar şunlardır;
- Buz masajı: Ayağınızın altına buz torbası yada kolay uygulayabileceğiniz buz şişesini koyup ağrılı bölgeye hafif basınç yapacak şekilde 20 dakika kadar bekletip 20 dakika çekin. Bu şekilde yaklaşık 1-2 saat süresince devam edin.
- Top ile çalışmak: Ayağınızın altına tenis topu alarak topu çeviriniz. Bu işleme yaklaşık 20 dakika devam edin.
- Bölgesel iğne tedavisi: Doktorunuz tarafından önerilmesi durumunda kortizon veya Prp enjeksiyonları yapılabilir. Herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Bitkisel Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?
- 1 kova sıcak suyun içerisine 1 çay bardağı kekik koyarak biraz ılıklaşmasını bekleyelim. Daha sonra bu karışımın içerisinde yaklaşık 45 dakika kadar bekletelim. Bu işlem ayağınızın yumuşaması ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.
- 1 litre sıcak su içerisine 1 yemek kaşığı viks ekleyelim ve yine ayağımızı bu karışımın içerisinde yarım saat bekletelim. Ayağımızı çıkardıktan sonra streç film ile sarıyoruz. Sabaha kadar bekletelim ve streci çıkardıktan sonra havlu ile kurutalım ve muhakkak çorap giyelim.
- 1 tatlı kaşığı nane yağı ve kekik yağını karıştırıp topuk dikeninin olduğu bölgeye sürelim. Bu işlemi haftada 2-3 defa uygulayalım. Ayağınızdaki ağrılar dinecektir.
- 5 elma kabuğunu 1 litre suda kaynatarak, yarım saat dinlendirip elma kabuklarını çıkararak günde 2 defa içelim. Vücut içerisinde bulunan ödemleri temizleyecektir.
Topuk Dikenini Yok Etmek İçin Etkili Yöntemler
- Fazla kilonuz varsa zayıflamanız gereklidir.
- Bol bol istirahat edin.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
- Evde kendiniz bitkisel tedavi uygulayabilirsiniz.
- Uzun süreli ayakta kalmaktan kaçınmalısınız.
- En önemlisi kaliteli, sağlıklı, tabanı yumuşak ortopedik ayakkabı kullanmalısınız.
Topuk Dikeni Terliği Nedir?
Topuk dikeni terliği, kaliteli malzemelerden, derinin özel, esnek ve yumuşak silikonlu topuk desteği sağlayacak şekilde yapılan ve burun kısmı geniş olan terliklerdir. Bu terlikler antişok özellikli tabana sahip, antibakteriyel ve hijyenik olmalıdır. Ortopedik deri iç taban altlığı gibi özellikleri olması gerekmektedir. Bu özellikteki terlikler, topuk dikeninin tedavisi için oldukça etkilidir.