MAKARNA İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİNİZ YANLIŞLAR
Makarna kalorisi yüksek bir besindir !
Makarnanın kalorisi ekmekten yarı yarıya düşüktür.
Makarna yağ içerir !
Makarna çok az miktarda yağ içerir. %1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü ektisi vardır.
Makarnanın sindirimi zordur !
Makarnada ki kompleks karnonhidratlardan sağlanan enerji kaslarda depolandığı ve sindirimi çok rahat olduğu için makarna sporcuların tercih ettikleri yiyeceklerin başında gelir.
Makarna undan yapılır !
Makarna undan değil durum buğdayı irmiğinden yapılır.
YAĞLAR İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
Tereyağının sindirimi zordur !
Bu sebeple günlük besinlerimizden tümüyle çıkarırız ve margarin yada farklı yağları kullanırız. Oysa tereyağı pişmiş yada kaynamamışsa kolayca sindirilir.
Hafif sıvı yağ kullanın !
Birçok reklamda inandırılmak istenilen hafif sıvı yağ yada hafif katı yağ diye bir şey yoktur. Bütün yağlarda 1 grama 9 kcal vardır. Bu sebeple sadece su içeriği fazla olan yağların daha az kalori verdiği söylenebilir.
Bütün yağların besin değeri aynıdır !
Her yağın besin değeri farklıdır. Hidrojenlenmemiş bitkisel yağlar, bitkisel yada hayvansal yağlara oranla çok miktarda temel yağ asidi içerir ve bu yüzden besin değeri daha fazladır.
Yağı sıcak kullanın !
Yağın sıcak, çiğ yada kızartma olarak kullanılması aynı etkiyi göstermez. Her yağ en iyi biçimde kullanılmalıdır. Çok miktarda çok çift bağlı doymamış yağ asidi içeren yağlar çiğ kullanılmalıdır. Doymuş yağ asitlerince zengin olanlar yani çiğ olarak kullanılması gereken tereyağı dışında sıcağa iyi dayanır. Doymuş ve doymamış yağ asitlerini dengeli olarak içeren yağlar zeytinyağı, yerfıstığı yağı ve bazı margarinler gibi hem çiğ hem de sıcak kullanılabilir.
SÜT İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
Uzun ömürlü sütlerin dayanıklılığı içlerine konulan katkı maddelerinden kaynaklanır !
Sütün dayanıklılığını arttırmak amacıyla içerisine kesinlikle katkı maddesi ilave edilmez. Özel teknolojiyle uygulanan ısıl işlem, aseptik dolum ve ambalajlama ile süt uzun ömürlü hale gelir.
Açık süt pastörize süte göre daha sağlıklı, daha besleyici ve ucuzdur !
Açık süt kesinlikle sağlıklı değildir. Sağıldığı andan itibaren taşıdığı mikroorganizma yükü artar. Açık sütü kaynatmakla mikroorganizmaların öldürülmesi amaçlanır ama mikroplarla birlikte besin değeri de öldürülmüş olur. Ayrıca açık süt ucuz da değildir. Kaynatmayla harcanan enerji ve besin değeri kaybı açık sütü daha pahalı hale getirir.
İşlenmiş sütleri kaynatmak gerekir !
İşlenmiş sütlerin raf ömrü içerinde ve herhangi bir ısı işlemi uygulamadan gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Süte şeker katmak faydalıdır !
Sütün doğal yapısında zaten şeker vardır. Ayrıca şeker eklemek faydalı olmadığı gibi karbonhidrat miktarını arttırır ve diş çürümesine sebep olur.