ABD’de bulunan bir üniversitedeki bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, sigara tiryakileri sigarayı bırakmadan evvel 12 ile 14 defa arası bırakma gayretinde bulunuyor. Araştırmanın baş sorumlusu Prof. Dr. Shu-Hong bu konuda şöyle konuştu; “Sigarayı bırakmak için kullanılan ürünler, onu bırakmak için yapılan teşebbüsleri azaltıyor. Buna rağmen tiryakiler, bu ürünlerle veya onlar olmadan sigaradan kurtulmak için çok sayıda deneme yapmalıdır.”
Sigaranın Zararları Nelerdir, Sigara Nasıl Bırakılır, Sigarayı Bırakmanın Yolları
1-2 günlüğüne de olsa sigarayı bıraktığınız zaman, sigarayı nasıl bırakabileceğinizi ve ona karşı olan alışkanlığınızı her seferinde biraz daha çok öğreneceksiniz. Sigarayı nasıl bırakabileceğinize dair önerilerden önce, onun size verdiği zararlardan bahsedelim.
Sigaranın Sağlığa Zararları
- Kan pıhtılaştırır.
- Sigara bir damar tıkayıcıdır.
- Sigara bir spazmatiktir.
- Sigara bir oksijen kısıtlayıcıdır.
- Sigarada 100 den fazla kansorejen madde içerir.
- Sigara bir vitamin düşmanıdır.
- AIDS’ den sonra DNA ya en büyük zarar verendir.
- Her uyuşturucu gibi önce beynin ve merkezi sinir sisteminin baş düşmanıdır.
- Felçlere ve ani ölümlere sebep olur.
- Akciğer kanserinin en büyük failidir.
- Kroner tıkanmaları sebebiyle kalbin en büyük düşmanıdır.
- Sigara vasıtasıyla insan bedenine giren 4000 çeşit zehirli maddenin tasfiyesini üstlenen karaciğer ve böbrekler büyük risklerle karşı karşıyadır.
Sigaranın Kanser Üzerindeki Etkisi
Sigara içenlerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Akciğer kanseri oluşunda da en önemli etken sigara içilmesidir. Sigara ile akciğer kanseri arasındaki ilişkiler geçtiğimiz yüzyılın ilk yarısından beri bilinmektedir. Bu konuda özellikle son 50 yıl içinde çok sayıda çalışma yapılmış ve akciğer kanserlerinin %85-90 kadarının nedeninin sigara olduğu sonucuna varılmıştır.
Bu bilgilerin ışığında sigara içilmeseydi, bugün 10 akciğer kanserinden 9 tanesinin görülmeyecek ve sadece 1 tane kanser vakası görülecekti.. Sigara içenlerin sigarayı bırakması ile, akciğer kanserlerinin büyük bölümünün önlenebileceği uzmanlar tarafından da açıklanmıştır.
Sigara Nasıl Bırakılır, Sigarayı Bırakmanın Yolları
Sigara alışkanlığından kurtulmak isteyenler için en güzel tavsiye, bu alışkanlığı bırakmayı denemekten asla vazgeçmemektir. Sigarayı bırakmanız için size yardımcı olacak öneriler ise şunlardır;
Sigarayı Bırakmanın Yolları
- Sigarayı bırakma nedenlerinizi bir kağıda sık sık not edin. Küçük ya da büyük ayrım yapmadan her nedeni yazın.
- İçilen sigara sayısını azaltma yoluyla, sigarayı bırakamaya çalışmayın. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, sigarayı azaltarak bırakmaya çalışan kişiler daha fazla nefes çekiyor ve onu sonuna kadar bitiriyor.
- Bir kez de olsa sigara içmeyi kestiğinizde, size onu hatırlatacak ne varsa hepsini çöpe atın. Bir süre sonra canınız tekrar sigara isterse, çöpe attığınız sigaraları alın ve hepsini kırın.
- Sigarayı bırakmaya çalıştığınız dönemlerde asabi ve huysuz olabilirsiniz. Bundan dolayı çevrenizdeki insanları bu durumdan haberdar edin.
- Kahve ve alkol gibi içecekler sigarayı hatırlatıyor. Bu nedenle, bir müddet bu alışkanlıklarınızdan uzak durun.
- Canınız sigara istediğinde derin nefesler alın. Derin nefes almak sizi rahatlatacaktır.
- Büyük olasılıkla, çok tatlı veya acılı şeyler yediğinizde canınız yine sigara isteyecek. Bu tür yiyecekler yedikten sonra, sigara içmek yerine meyve yiyin.
- Sigarayı bıraktığınız zaman biriktirebileceğiniz parayı hesaplayın. Sigara içmediğiniz her gün için biriken parayı bir kavanoza ya da kumbaraya atın.
- Sigarayı içmediğiniz günler için arada kendinize ödüller verin.
- Bir hata sonucu sigarayı tekrar yakarsanız kendinizi üzmeyin. O güne kadar nasıl dayandığınızı ve çabaladığınızı düşünerek tekrar bırakmayı deneyin.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.