Harnup adıyla da bilinen keçiboynuzu baklagiller familyasındandır. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’de yetişen bitki, 6 ila 10 metre boyunda, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve bu ağacın meyvesinin adıdır. Keçiboynuzunun %35’i karbonhidrat, %40’ı nişasta ve %1’i yağdır. A ve C vitamini açısından da çok zengindir. Keçiboynuzu faydaları nelerdir diye araştırıldığında çayının ve pekmezinin ayrı ayrı pek çok derede deva olduğu görülmektedir. Aktarlarda çok rahat bulunabilecek olan keçiboynuzu ülkemizde yetişen bir bitki olduğu için kendimizi şanslı hissetmeliyiz. Yolculuk esnasında görebileceğimiz keçiboynuzu ağaçları ve yerlere düşmüş meyvesi ile tarlalarda bulunan bir bitki çeşididir. Taze tüketildiğinde çok tatlı olan bitki pekmez yapımına da çok uygundur.
Meyvesini yemesi oldukça zahmetlidir. Yassı ve biçimsiz meyvesinin yerine pek çok faklı çeşidi ile tüketilmesi daha kolaydır. Genellikle kış aylarında tüketilmesi bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. Keçiboynuzu faydaları nelerdir diye göz attığımızda en önemli özelliğinin içeriğindeki bağışıklık sistemin güçlendirici anti alerjik ve anti bakteriyel galik asit içermesi olduğunu söyleyebiliriz. Alerjinin neden olduğu nefes darlığı probleminde etkili olduğu bilenen keçiboynuzu bu probleme karşı ilaç vazifesi görüyor. Nefes darlığı olanların keçiboynuzu pekmezi tüketmeleri tavsiye edilir. Taşıdığı afrodizyak özelliği ile cinsel probleme sahip erkeklerin keçiboynuzu kürü ile tedavi olmaları mümkündür. İktidarsızlığa karşı adeta mucize bir çözüm getiren bu tedavi son derece olumlu sonuçlarla neticelenmektedir. Bu kür 2 ya da 3 keçiboynuzunun kırılarak havanda dövülmesi, kaynatılmış suda 5 dakika demlenmesi ve ılıtılarak içilmesi şeklinde uygulanabilir. Kaliteli sperm sayısını da arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış keçiboynuzu bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin de tüketmesi gereken bir bitki olma özelliği taşır. Özellikle iyi huylu prostat büyümesi şikâyeti olanların zaman zaman keçiboynuzunu çiğ olarak tüketmeleri önerilmektedir.
İçeriğindeki ham selüloz ile bağırsak problemlerini de geçiren Keçiboynuzu faydaları nelerdir konusunun başka bir başlığı arasında yer alır. Bağırsak kurdu ve tenya gibi parazitlerin vücuttan atılmasında işe yarayan keçiboynuzu çocuk ve yetişkin ishallerine karşı da etkili bir çözüm önerisidir. Mide ve bağırsak gazlarının dışarı atılmasında da önemli görevi olan bitki, şişkinliklerin giderilmesini sağlar. Balgam söktürücü özelliği ile özellikle kış aylarında tercih edilmesi gereken keçiboynuzu çayı astım tedavisinde de son derece etkili rol oynar. Göğsü yumuşatarak bronşları açar ve akciğer ödeminden kurtulmak için en büyük destekçidir. İçeriğindeki fosfor ve kalsiyum ile kemik erimesine karşı direnç kazanılmasına yardımcı olur. İçeriğindeki mineral ve vitaminle diş ve diş eti hastalıklarında tedavi edici özellikler taşır. Akciğer kanserine yakalanma şansını azaltan bitki kısaca her derde deva niteliğindedir. Hasarlı hücreleri onarırken bağışıklık sistemini de güçlendirerek olumsuz dış etkilere karşı vücut direncini artırır.
Kanı zehirli maddelerden temizleyerek, kansızlığa da çare olan bitki çay ve pekmez olarak tüketilebilir. Hafızayı güçlendirici ve konsantrasyonu artırıcı özellikleri ile öğrencilerin mutlaka tüketmesi gereken bir şifalı bitkidir. Gribal enfeksiyon ve üşütmeden kaynaklanan hastalıklardaetkili bir tedavi yardımcısıdır. Yüksek kolesterolü düşürücü etkisi ile bu tip sıkıntısı olanların tüketmesi gereken bir meyvedir. Keçiboynuzu kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü de dengede tutar. Bu açıdan kalp ve damar hastalıkları üzerinde de olumlu etkisi ile bilinir. Kanı temizleme özelliği olduğu için damarları temizler ve tıkanmaları önler. Kemik erimesi tedavisi yapmaz ancak içeriğindeki yüksek kalsiyum ile başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinir. İçeriğindeki yüksek şeker nedeniyle şeker hastalarının mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanmaları gerekmektedir