Migren; şiddetli baş ağrıları ve buna eşlik eden bulantı-kusma gibi belirtilerle meydana gelen, sık rastlanan kronik ve nörolojik hastalıktır. Genellikle bağ ağrısı şikayetleriyle başlayan migren, toplumda yaygın olarak görülmektedir.
Migrenin Belirtileri, Migreni Etkileyen Faktörler, Migren Çeşitleri, Migrenden Korunma Yolları
Günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetli ve sık olabilen migren, ağrı kesicilerle tedavisi çok zor olan bir hastalık türüdür. Peki, migrenin belirtileri nelerdir? Migren olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz?
Migrenin Belirtileri
- Şiddetli ya da tek taraflı baş ağrıları
- İştahsızlık halleri
- Halsizlik ve yorgunluk
- Işıktan etkilenme
- Sesten etkilenme
- Kokudan rahatsız olma
- Bulantı ve kusma
Migreni Etkileyen Faktörler
Migreni etkileyen faktörlerin başında stres, öğün atlama, açlık, yorucu aktivite, uyku düzeninde sapmalar, sigara dumanı, ağır kokular, bazı yiyecekler, en kötüsü de alkollü içecekler yer almaktadır. Bu ayrıntıları bilmeniz, migrenden korunmanız için size yardımcı olacaktır.
Migren Çeşitleri Nelerdir?
Migren Auralı ve Aurasız olarak iki kısımda incelenir. Aura, baş ağrısı döneminde ilk etapta meydana gelen 1 saatlik dilimdir. Bu dilimde görme kayıpları yaşanır, ışık çarpmaları gibi görsel sorunlar yaşanabilir. diğer bir türü olan menstruel migren türü kadınların adet döneminde şiddetli baş ağrılarına yol açan ağrılardır.
Migren tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Eğer doktor kontrolünde tedavi yapılabilirse bundan kurtulma şansına sahiptir. En etkili tedavi çeşidi ilaç tedavisidir. Hastanın öncelikle kendini bu hastalıktan kurtulacağına inandırması gerekir. Doktorun düzenli kontrolü altında olması, yeterli dozda ve yeterli sürede ilaç tedavisi almasının önemli olduğu unutulmamalıdır.
Migren Ataklarından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Nöroloji uzmanı Dr. Arif çakır, migren ataklarından korunması için yapılması gerekenleri şöyle anlattı;
- Ağrı kesicilerden yardım beklemeyin; baş ağrısı yaşandığında hemen ağrı kesici haplar kullanıyoruz. Ağrının sebebi migren ve siz de ayda 4-5 taneden fazla ağrı kesici hap kullanıyorsanız, migrenin daha fazla şiddetlenmesine neden olursunuz. Bu durumda yapılması gereken şey, bir nöroloji uzmanına başvurulmasıdır.
- Migren günlüğü tutmak; migren günlüğü tutarak, her gün düzenli şekilde ne yediğinizi, koku ve stres gibi etkenlere maruz kalıp kalmadığınızı ve uyku düzeninizin nasıl olduğu gibi detayları yazın. Bu notlar sayesinde, migreni tetikleyen etmenleri daha iyi tanıyacak ve tedavinin daha düzenli olmasına yardımcı olacaksınız.
- Düzenli Uyku; uyku düzenini asla değiştirmeyin. Çok uykusuz kalan veya çok uyuyan kişilerde migren ataklarının başladığı çok kez görülmüştür. Bundan dolayı, her gün aynı saatte yatıp kalkmaya özen göstermelisiniz.
- Sporu Doğru Şekilde Yapmak; ağrılarınız sporla daha da artan ağrılar değilse, vücudunuzu rahatlatabilecek spor aktiviteleri yapın. Bu sayede, serotonin hormonu salgılayarak stresinizi azaltabilir ve migrenin önlenmesi için katkıda bulunabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, ağır bir spor yerine ılımlı düzeyde hareketler yapılmasıdır.
- Yemek öğünlerine dikkat edin; her gün düzenli şekilde yemek ve öğün atlamamak önemli bir husustur. Öğün aralarında veya akşam saatlerinde açlık çekerseniz, kan şekerinizde düşüş olabilir ve ağrılarınız tetiklenebilir.
- Dans ve meditasyon; ağrıyı tetikleyen en önemli faktörlerin başında stres gelir. Stres düzeyini hafifletmek için zihni açan ve odaklanmayı arttıran aktivitelerde bulunun. Örnek olarak, dans edebilir ya da meditasyon yapabilirsiniz.
- Alkol, çay ve kahve kullanımı; kafein migren ataklarını tetikleyebilen bir maddedir. Migren ilaçlarında bulunan kafein, tedavi amaçlı kullanılabilir fakat ağrılarınızı tetikliyorsa o zaman dikkatli olmanız gerekmektedir.
- Dikkat edilmesi gereken besinler; migren ağrısını tetikleyebilen yiyecekler arasında, yağlı yiyecekler, mayalı içkiler, hazır ve tavuk suyu gibi maddeler, peynir, pastırma, sucuk, salam ve bazı deniz ürünleri yer almaktadır.