Mide, 12 parmak bağırsağı ile yemek borusu arasında torba şekline benzeyen sindirim sistemi organıdır. Mide kanseri tedavisi için onkoloji bölümü hariç diğer bölümler tedavinizi gerçekleştiremez. Onkoloji Bölümü multidisipliner işbirliği içinde kanser tanısı konan hastaları tedavi etmektedir. Mide kanseri tedavisi, İzmir hastanelerinin onkoloji bölümü kemoterapi merkezinde oluşturduğu hijyenik ve konforlu ortamda, güler yüzlü çalışanları ile yapılmaktadır. Burada, tedavisi tamamlanan hastaların periyodik takipleri de yapılmaktadır. Kanserle karşılaşma riski olan kişilere de kanser tarama hizmeti verilmektedir.
Mide Kanseri Nedir, Mide Kanserinin Nedenleri Nelerdir, Mide Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Fazlasıyla ölümcül bir kanser çeşidi olarak bilinen mide kanseri, başlangıç aşamasında hiçbir belirti göstermeden ilerliyor. Prof. Dr Fatih Ağalar mide kanserinin, artık az görülür kanser türlerinden birisi olmaya başladığını söyledi. Mide kanserine erken evrede tanı konulurs, tedavideki başarı oranı %90 üzerinde olabiliyor, fakat bu durum ileri dönemde olumsuz tablolar ortaya çıkarabiliyor.
Mide Kanseri Nedir, Mide Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Mide kanseri sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar. Mide kanseri, en çok görülen 4. kanser türüdür. Ülkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır. Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla görülür.
Mide Kanserinin Nedenleri
Nitrat ve nitrit tuzları midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir. Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır. Midede gastrit ya da ülser mide kanseri neden olan, H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır. Mide kanseri nedenleri arasında sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır.
Mide Kanseri Riskini Arttıran Nedenler
- Cinsiyet; Erkekler, kadınlara nazaran iki kat daha fazla mide kanserine yakalanma riskiyle karşı karşıyadır.
- Irk; Asya ve Afrika kökenli insanlarda mide kanseri riski daha fazladır.
- Genetik; Bazı kalıtsal kanser sendromları ve genetik anormallikler, mide kanseri riskini arttırıyor.
- Coğrafya; Eski SSCB, Japonya, Orta Amerika ve Güney Amerika gibi yerlerde mide kanseri daha sık görülüyor.
- Kan Grubu; Kanı A grubunda olan bireyler daha fazla mide kanseri riski taşıyor.
- Aile Öyküsü; Ailede mide kanseri bir kişinin olması, bu hastalığa yakalanma riskini 2-3 kat arttırıyor.
- İleri Yaş; 70 ile 74 yaş aralığında olan erkek ve kadınlarda mide kanseri daha fazla oluşuyor.
- Madde; Alkol, sigara, tuzlu ve füme edilmiş ya da nitrat gibi koruyucu katılmış gıdaların sık tüketilmesi mide kanseri riskini arttırıyor.
Mide Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Hastanın durumuna göre, aşağıdaki tedavi usullerinin bir ya da birkaçıyla mide kanserinin tedavi edilmesi mümkündür;
- Ameliyat: Midenin bir bölümü veya tümünün, mideyi saran doku ve lenf bezleriyle birlikte çıkarılması işlemidir (Gastrektomi). Ameliyatın başarılı olması, doktorun bu konudaki daha önce yaşamış olduğu tecrüberle doğrudan ilgilidir.
- Kemoterapi: Ameliyat öncesi ve sonrasında kullanılır. Hastaya kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına, tıbbi onkoloji uzmanı doktorlar karar verir.
- Akıllı İlaçlar: Mide kanseri olan hastaların %20 gibi bir kısmında, kanserde HER-2/neu onkojeni denilen bir molekül mevcuttur. Bu molekül kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olur. Bahsi geçen onkojen patolojik inceleme sonucu pozitif olarak çıkarsa, trastuzumab adlı ilaç mide kanseri tedavisinde kemoterapi ile beraber kullanılır.
- Radyasyon Tedavisi: Genellikle ameliyattan sonra ve erken evre hastalarda kullanılır. Radyasyon tedavisinin amacı, ameliyat olamayan ileri evredeki hastaların mide kanserine bağlı olarak meydana gelebilecek kanama ve tıkanma gibi durumlarını önlemektir.