Melisa çayı hazırlanışı – Faydaları ve Yan Etkileri

Melisa bitkisi birçok doğal bitki gibi vücuda çok faydalıdır. Melisa nane familyasındandır ve genel olarak sakinleştirici etkisiyle bilinir.  Antidepresanlarla kullanılamasa da özellikle stres ve kaygıyı azaltmak, uyku düzenini sağlamak, iştah açmak için yaygın olarak kullanılır. Melisa çayı Orta Çağ, hatta daha önceki dönemlere kadar giden bir geçmişe sahiptir. Dolayısıyla melisa çayı faydaları da o zamandan beri bilinmektedir.Melisa Çayı Faydaları

Yabani olarak güney Avrupa ve Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yetişen melisanın çok hafif bir kokusu vardır. Bu kokuyu genelde limona benzetirler. Yetişmesi yaz aylarının sonuna doğru olur ve küçük beyaz çiçekler açar. Melisa bitkisinin farklı isimleri de mevcuttur. Bunlar  nane balsamı, mavi balsam, bal bitkisi, oğulotu ve tatlı balsamdır. Melisa çayının bilinen faydaları en çok olarak sinirleri yatıştırır, stresi azaltır, mide rahatsızlıklarını azaltır, sindirim sorunlarına karşı kullanılır, gaz giderir, ateş düşürür ve ter atılmasını sağlar. Dolayısıyla hemen hemen her evde vardır.

 

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Yarım litre kaynamış suyu alın. Üzerine bir tutam melisa bitkisini atıp 10 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından içebilirsiniz.  Hazırlanan çay bitmediyse iki gün buzdolabında saklanabilir. Günlük olarak tüketilmesi gereken miktar bir ve üç çay kaşığı arasındadır. Fazlası zarar olacaktır.

Melisa Çayı Faydaları

Melisa çayı Faydaları nelerdir?

Melisa çayının stresi azaltma, uyku bozukluklarını düzenleme ve sakinleştirme özelliklerinin yanı sıra içeriğinde melisa bulunan cilt kremlerinin uçuk tedavisinde etkili olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de etkilidir. Melisanın yağı güçlü bir anti bakteriyeldir. Hatta Alzheimer hastalarında melisanın bilişsel işlevde gelişme sağladığı yönünde sonuçlar bulunmaktadır.

 

Melisa Çayının Yan Etkileri nelerdir?

Melisa sedatif ilaçlar ve tiroit ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Dolayısıyla kullanmadan doktora danışman gerekir.  Uykusuzluk ya da kaygı için ilaç kullanıyorsanız melisa çayı tüketmemelisiniz. Tiroit ya da glokom hastalığınız varsa doktorunuzun tavsiyesi ile onun verdiği dozajlarda kullanmalısınız. Aksi takdirde faydaları zarar olarak geri dönecektir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımının güvenliği ile ilgili bilgiler eksiktir. Diğer taraftan melisa çayı faydaları daha ağır basar.

Melisa çayı bir sürü tedavi edici özelliği olan güzel kokulu ve aromalı bitki çayıdır. Aynı zamanda sinirleri yatıştıran bir içecektir. Melisa ile çayı nevroz, depresyon, uykusuzluk ve huzursuzluk zamanı içilir. Ayrıca, melisa çayı kalbi güçlendirir ve iştah artırır. Bu çay kas spazmlarını giderir, hafif soğuk algınlığını iyileştirir. Melisa otunun boyu 50 ve 120 cm aralığında olur ve yaprakları tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Melisa yaprakları sezonda birkaç kez toplana biliyor. İlk yaprakları mayıs-haziran aylarında kullanabiliyor.Melisa Çayı Faydaları

Çocuk nevrozları, kronik gastrit,  kolesistit, diyabet, migren, epilepsi, taşikardi, herpes, grip, kızamık ve rahim kaslarının tonusunu arttırmasıyla da bilinmektedir. Dahilen kullanıldığı zaman solunumu yavaşlatır ve kalp atışlarının hızını düşürür, taşikardi ataklarını azaltır, nefes darlığını giderir, kalp ağrısını sakinleştirir, kan basıncını düşürür, düz kas spazmlarını giderir, iştah açar, kusma ve şişkinliği ortadan kaldırır, adet düzensizliğine iyi gelir. Fakat melisa çayı düşük tansiyonu olan insanlar için tavsiye edilmiyor. Aksi taktirde baş dönmesi ve halsizlik olabilir. İçerdiği uçucu yağ alerjiye neden olabiliyor.

 

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER