Mum lekesi Nasıl çıkar?
Halı, perde, koltuk, örtü ve giydiğimiz kıyafetler üzerinde oluşan lekelerin kalmaması için elimizden geleni yaparız. Her lekenin elbette kendine özgü çıkarma formülleri vardır. Örneğin özel günlerde pastalar üzerinde bulunan mumlar ne yazık ki birçok alana bulaşmaktadır. Mum lekesi nasıl çıkar? Sorusuna cevap bulamamış olan birçok kişi kimi zaman bu durumdan fazlası ile korkmakta olup, kişiler pastaların üzerine hiç mum koymayarak ya da tek bir mum ile kutlamaları yapmaktadırlar. Ayrıca dekoratif amaçlı kullanılan mumların kullanıldıkları mekânlarda bıraktıkları lekelerinde çıkmaması hoş olmayan görünümlere neden olmaktadır. Az önce de dediğimiz gibi her lekenin kendisine özel çıkarma yöntemleri bulunmaktadır. Mum lekeleri içinde uygulanacak olan çıkarma işleminden önce mum damlalarının kurumasının beklenmesi gerekmektedir.
Kurumamış mum damlalarına müdahale ederken lekeleri çıkarmak yerine lekelerin yayılmasına ve dağılmasına neden olunacaktır. Bunun bilincinde olan kişiler, cam üzerindeki, mobilya üzerindeki, halı üzerindeki, koltuk ve kıyafetler üzerindeki mum lekelerinin her birisine farklı şekillerde yanaşmaktadırlar.
Soğuk Komples Sayesinde Mum Lekesinden Kurtulun
Giysi, kumaş ve örtülerde bulunan mum lekelerini ilk aşamada yapılması gereken tek şey, soğuk komplekstir. Buz ile dondurulan leke donacak ve bu sayede daha fazla alana da yayılmayacaktır. Sonrasında çok yavaş hareketlerle mumun alabildiğiniz kadar kısmını almalısınız. Kazımayı, kredi kartı, kimlik, plastik kart ve plastik bıçaklarla yapabilirsiniz. Zarar verebileceğini düşündüğünüz hiçbir materyali kumaş üzerinde kazıma yaparken kullanmamalı ve kumaşlara zarar vermemelisiniz. Sonrasında lekenin bulunduğu bölgenin alt ve üst kısmına kese kâğıdı koyup, ütüyü kumaşın cinsine göre ayarladıktan sonra mum kese kâğıdının üzerine çıkana kadar ütülemeniz gerekmektedir. Bu işlemi kese kâğıdını değiştirerek ve mum lekesi tamamen bitene kadar devam ettirmeniz gerekmektedir. Tüm kumaş türlerinin lekelere verdiği tepkiler elbette farklıdır.
Kimi kumaş türlerinden mum lekesi tek bir uygulama ile çıkarken kim sert yapılı kumaşlardan oldukça zor çıkmaktadırlar. Bu yöntemden farklı olarak su ile karıştırılarak macun haline getirilecek karbonat mum lekesini üzerine sürülmektedir. Sonrasında bu bölge yıkanarak kurumaya bırakılmalıdır. Renkli kumaşlarda oluşan hatta renkli mumların lekesi için ise yapılan yöntemlerden sonuç alınamadığında ise bu işte gerekli deneyime sahip olan bir kuru temizlemeden yardım alınması gerekmektedir. Aksi takdirde renklerde birbirine karışma ve kumaşlarda zedelenmeler görülecektir. Vernikli mobilyalarına zarar vermekten korkan kişilerde yumuşak malzemelerle hafif kazımalar yaptıktan sonra, petrol ile ıslatılmış bez yardımı ile kalan kalıntıları silebilmektesiniz.
Her Lekeden Kurtulmak için Farklı Yollar Vardır
İlk başta da belirttiğimiz gibi farklı lekelerin farklı çıkarılma yöntemleri bulunmaktadır. Elbette bu yöntemler lekenin çıkarılacağı alanın sahip olduğu özelliklere göre farklı sonuçlar verebilmektedir. Kimi yüzeylerde yıpranmalara, tahrişlere neden olurken, kimi yüzeylerde tek bir kez yapılan işlemler sonrasında lekelerden hemen kurtulunmaktadır. Sizler de bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kaldığınızda ve kafanızda mum lekesi nasıl çıkar? İz kalır mı? Mobilyalarım çizilir mi? Döşemelerim yıpranır mı? Elbisemin rengi atar mı? Soruları yankılandığında her şeyin bir çözümü olduğunu ve bu lekeler içinde etkili olabilecek yöntemlerin bulunduğunun bilincinde olarak canınızı sıkmamalı ve hemen lekeyi çıkarmak için işe koyulmalısınız.