Kurabiye İle Kendinizi Ödüllendirin
Kurabiye hepimizin ve ev hanımlarının hayatında kimi zaman basit bir kurtarıcı ve kimi zaman misafirlerimizin başını döndüren bir yiyecektir. Her yemek gibi kurabiyenin de yapılışında önemli olan unsurlar vardır. Tabii ki bu unsurlar yine her kurabiye yapanın ellerindeki farklı renklere ve tatlara göre değişmektedir.
Bir kurabiye yaparken yaptığınız kurabiyeden iyi bir iş çıkarmanıza ilk püf noktası olarak malzemeleri yardımcı olur. Tabi ki bununda tek nedeni malzemelerin nasıl kullanıldığıdır. Çok iyi bir malzemeyi veya kaliteli bir malzemeyi acemice davranıldığında fırından çıkan kurabiyeye bakarak hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
Kurabiye ve Malzemelerin Kullanımı
Kurabiyenin harcındaki ana malzemeler tabi ki ilk olarak un şeker ve yağdır. İlk olarak kurabiyenin unu ile başladığımızda mutlaka unun topaklanmaması için onu elememiz gerekmektedir. Unda dikkat edilmesi gereken bayat ve tazelliğidir. Eğer evde elek yoksa bir kaşık yardımı ile unun topaklanması muhtemel kısımlarını ezebilirsiniz. Ve unu yeterince katmalısınız. Zira un hamur haline geldiğinde kıvamını tuturamayabilirsiniz. Nişasta kullanımı kurabiyenin tadını bozabilir ya da içinin cıvık olmasına sebep olabilir.
Unun yanında diğer malzemeler vanilya ve kabartma tozudur. Bu malzemelerinde eksik yada fazla olması kurabiyenin iyi pişmesi çok pişmesi yada hiç pişmemesine neden olacaktır. Ve bu malzemelerimizi unun içine birden değil mümkünse yavaş yavaş eklemeliyiz. Bir diğer en önemli malzemede tabi ki de yağdır. Kimi bayanlar sıvı yağ kimisi de tereyağı veya margarin kullanır. Eğer tereyağı veya margarin kullanacaksak mutlaka oda sıcaklığında bir müddet bekletmemiz gerekir. Arzuya göre yağımızı bir kap içerisinde bir süre eritebiliriz. Bunu kurabiyemizin sert olmasını istersek yapmalıyız. Eğer oda ısısında beklemiş tereyağı veya margarinimizi Yağında tamimiyle un ve diğer malzemelerimiz ile özleşmesi için asla su katılmamalıdır. Daha sonra un ve arzuya göre kullanılmış vanilya ve kabartma tozundan sonra şekeri katabiliriz. Şeker ayarını bir su bardağı yardımı ile ayarlayabilirsiniz. Daha sonra yoğurt kullanmak isterseniz ekşimiz yoğurttan uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü kurabiyenizin tadını bozmakla kalmaz tüm malzemelerin ayarında bozacaktır. Bun yüzden mümkünse süt veya yoğurt kullanımında yeni alınmış malzemeleri seçmemelisiniz.
Kurabiye Yapılışı
İlk önce yumurta ve toz şekerin çırpılması gerekiyor. Bu malzemeleri ayrı bir kapta karıştırabiliriz. Tabi ki yumurta ve toz şeker iyi karıştırılmalıdır ki kurabiyemiz piştikten sonra dağılmamalıdır. Tüm bu malzemelerden sonra kurabiyemizin karışımını çırpmaya başlarız bunda da dikkat etmemiz gereken en önemli unsur yavaş ya da hızlı çırpmamızdır. Teknolojinin gelişmesi ile birçok kurabiye ve hamur yapıcı alet çıkmıştır. Biz yine de eski geleneklerimize uyarak çırpalım ki hem o eski kurabiye tadını yakalayalım hem de kurabiyenin içine emeğimizi katalım
Hamurlaşmaya başlayan kurabiyemiz eskilerden kalan bir tabir ile kulak memesi kıvamında olmalıdır. Başta saydığımız malzemeleri eğer iyi uygularsak bu kıvamı tutturabiliriz. Daha sonra yoğurma işlemi kıvam olana kadar devam eder. Kurabiye hamurunuzun elinize yapışmaması için elimizi soğuk suya tutabilir veya bir parça sıvı yağ alarak yoğurmaya devam edebiliriz.
Yoğurma işlemi biten hamurumuzu mutlaka bir süre dinlendirmeliyiz. Bunu isterseniz hamuru kabıyla birlikte bir sofra bezine sarabilirsiniz. Eskiden annelerimiz böyle yapardı. Ya da daha hızlı ve pratik olsun derseniz buz dolabında hamurunuzu 15 dakika ile 2 saat arasında bekletebilirsiniz. Ama ilk öneri her zaman daha iyidir. Tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında beklettiğinizi düşünürseniz eski yöntemlerinizi devam ettirebilirsiniz.
Beklettiğimiz hamuru elimize alarak değişik şekillerde tepsiye dizebilirsiniz. Fakat tepsinin önceden sıvı yağ ya da tereyağı ile önden bir kez sürmemiz gerekir. Fazla sürmemiz gerekmemektedir. Dilerseniz tepsinin üstüne yağlı kâğıt ya da folyo kağıdı koyabilirsiniz. Bunlar kurabiyenin alta yapışmasını engelleyecektir. Kurabiyemizi önceden ısıtmaya başladığımız fırında 25 veya 30 dakika pişmeye bırakmalıyız. Sık sık kontrol kurabiyenin tam anlamıyla pişmesini engelleyecektir.
Son Olarak
Pişen kurabiyelerimizi fırından aldıktan sonra çok serin olmayan bir yerde bekletebiliriz. Dilerseniz üstüne veya altına havlu peçete koyarak ya da bir sofra bezine hava almasını engellemeyecek şekilde sarabilirsiniz.