Hepimizin çocukluğundan kalma sobanın üzerinde kestane pişirme maceraları vardır. Dışarı da lapa lapa kar yağar ve sobanın üzerinde çıtırdayan kestanelerin kokusu tüm eve dağılır. İçinizi ısıtır. Bunları düşünmek bile insana çocuksu bir mutluluk verir. Kestane kış aylarının vazgeçilmez vitamin deposu olmakta ve her yiğidin bir yoğurt yiyişi var misali, herkesin kendine özel bir kestane pişirme yöntemi bulunmaktadır. Biraz da damak zevkinin etkili olduğu yöntemleri belirlemede hangisini seçerseniz seçin, eşsiz bir lezzet sizi beklemektedir. Kestane pişirme önemli detayları arasında her metodun kendine has bir şekli vardır. Kestaneyi hangi yollar pişirirseniz pişirin öncelikle doğu şekilde üzerinde çizikler açmanız gerekecektir. Kestanelerin ön kısımlarında yani bombeli taraflarından boydan yapılacak bir çizik bu alanda etkili olacaktır. Ancak aşırı derine gittiğinizde pişince dağılabilir bunun kullanmanız önerilen bıçak, küçük ve keskin olmalıdır.
Kestanenin en çok sevilen yöntemi sade hali olmakta bunun içinde fırınlanarak pişirilmesi önerilir. Bu yöntemle kestaneler çok lezzetli olmakta tek sorun soğudukça kabuklarının çıkması çok güç olacaktır. Bu nedenle kestanelerin sıcak olarak tüketilmesi önemlidir. Bir kısmını yemek için aldığınız bir kısmını fırında bırakabilir, bu sayede hepsinin bir anda soğumasını engelleyebilirsiniz. Kestanelerinizi pişirdikten sonra 200 derece fırında çatlayana kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Kestane kebap şeklinde kış aylarında her sokak başında kestane satıcılarına rastlayabiliriz. Kestane pişirme önemli detayları arasında haşlama daha kolay soyulduğu ve çok daha yumuşak olduğu içinde tercih edilebilir. Lezzet olarak fırında pişirme metodu kadar etkili bir tat ortaya çıkarmasa da farklı bir lezzet tercihi için denenebilecek seçenekler arasında yer alır. Suda haşlanan kestaneler pişirme aşamasında su çekmekte ve bu nedenle fırında pişen kestanelere oranla daha büyük olmaktadırlar. Çizilme işleminin ardından bol su koyduğunuz tencerenizin içine bıraktığınız kestanelerin 20-25 dakika haşlanması iyi bir şekilde pişmesi için yeterli olacaktır. Özellikle kestane şekeri yapımı için bu şekilde pişirme metodu kullanılır.
Kestaneler bu iki metotta da biraz zor çıkmakta, kolay bir şekilde çıksın istiyorsanız kızartma metodunu da deneyebilirsiniz. Tamamının çıkabildiği söylenemese de diğer metotlara oranla çok daha başarılı olabilirsiniz. Ama yemek için pek de hoş bir tat ortaya çıkarmayacaktır. Özellikle kestaneli pilav yapmak istediğiniz de yağda kestaneleri kızartarak kullanabilirsiniz. Kestane pişirme önemli detayları anlatılırken kızartma yaparken 20- 25 dakika kestanelerin orta ölçekli ateşte kızarması gerekli olacaktır.
Kestanelerin fırında daha kolay ayrılmaları için ise tuzlu suda bekletebilirsiniz. Özellikle kestaneler çizildikten sonra birkaç saat tuzlu suda beklemesi çok daha faydalı olacaktır. Kabukları bu şekilde çok daha kolay bir şekilde ayrılabilmektedir. Sobada da pişirmeyi deneyebilirsiniz. Çizikleri biraz geniş tutmak kestanelerin kabuğundan çok daha kolay ayrılmasını sağlayacaktır. Hatta kestanelerinizi çizdikten sonra tost makinesinde de deneyebilirsiniz. Hem pratik hem de lezzetli bir yöntem olacaktır. Hatta kestane satın alırken daha irilerini seçmek gerekecektir. Kestane pişirme önemli detayları arasında eğer kestaneleriniz zor soyuluyorsa nemli bir havluya sararak hafif sıkma yöntemi de önerilebilir. Lezzet açısından daha mükemmel bir tat elde etmek istiyorsanız kestanelerde çizikler açtıktan sonra suya bekletirken tuzlu değil de şekerli suda bekletebilirsiniz. Pek çok kestanecinin küçük bir sırrı olan bu yöntemle kabuklarda çok rahat soyulmakta ve lezzet olarak ta çok daha hoş bir tat elde edebilmektesiniz. Ayrıca bir miktar kaynar suda beklettikten sonra fırın tepsisine dizerek te fırınlanabilir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER