Kemik kırıkları vücudumuzdaki herhangi bir kemiğin alınan darbe yada baskı sonrası şeklinin bozulması yada parçalanması ile oluşan fiziksel hasarlardır. Kırıklar çeşitlendirilmektedir.

Kırık çeşitleri

Açık kırıklar; Gözle görülebilen kırıklardır. Bu türden kırıklarda kırılan kemik deri altından deriyi parçalayarak deri ve kas yapısının üstüne çıkar . bu tür kırıklar aynı zamanda kanamalı kırıklardır. Bu durumlarda kırık olan bölgede soğukluk ve solgunluk görülür. Kanamaya bağlı olarak hasta şoka girebilir.Kas yapısının bozulması yada sinirlerin parçalanması mümkün olabileceğinden kalıcı hasarlar oluşmaması için, acil müdahale ekiplerine bilgi  vermek gerekir.

Kapalı kırıklar; Kapalı kemik kırıklarında kemik kırığının olduğu bölgede şekil bozukluğu oluşmaktadır.  Kırılan bölgede şişlik oluşur. Hastanın hareketleri kısıtlanır. Kırığın oldugu bölgede bu belirtilerin oluşmaması durumunda elle muayene edilerek ağrıyan bölgeler tespit edilir. Kırılan kemik sabitlenir ve sağlık kuruluşlarına başvurulur.

Parçalı kırıklar; Kapalı kırıklarda olduğu gibi kırılan bölgede şişlik ve şekil bozuklukları oluşur. Bu hastalardaki kırık bölgede oluşan sekil bozuklukları kapalı kırıklardaki şekil bozuklarından daha kötü olabilir. Yada açık kırıklarda oldugu gibi kırılan kemik bir yada bir çok yerden deri ve kas yapısının üstüne çıkmış olabilir. Bu hastalarda kırılan bölgelerde kanama veya sogukluk olabilir. Kırılan bölgelerde morluklar yada kanama görülebilir. Bu hastalar sabit tutulmalıdır. Hastaya mudahalede bulunulmamalı ve hasta sıcak tutulmaya çalışılarak acil mudahale ekiplerine bilgi verilmelidir.

Kırık belirtileri

1: Ağrı;

Kırılan kemik etrafından oluşan şişlik şekil  bozukluğu veya kırılan kemik uclarının sinirleri uyarması sonucu oluşur.

2:  Şişlik;

Kırılan kemiğin etrafındaki dokuda olusan hasarlar sonrası yaşanan kanama ve kanın pıhtılaşması ile ortaya çıkan reaksiyondur.

3: Şekil bozuklukları;

Kırık olan bölgede uzuv  kısalabilir yada kırık olan noktadan açı alarak kırık olmadan önceki düzlemselliğini kaybeder.

4: İşlev Kaybı

Kırık olan uzuv kemiklerinde görülür kırık olan uzuv işlevi kaybolur yada kısıtlanır. Hareket yetisi kaybedilir.

 

5:Krakman ( sürtünme sesi )

Kırık olan bölgede kırılan kemiğin uçlarının birbirine sürtünmesi sonucu oluşacak sestir. Bu ses taşların birbirine sürtünmesi benzer . kırık tespiti yapılırken bu yöntem denenmemelidir. Aksi takdirde sinirler kesilerek kalıcı sonuçlar ortaya çıkabilir.

2 YORUMLAR

CEVAP VER