Kas hastalıkları, her yaşta görülebilen ve çocuklar da yürüme bozukluğuna neden olabilen bir hastalıktır. Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, kas hastalıklarının belirtileri ve tedavi yöntemleriyle ilgili yazımızı okumaya devam edin…

Kas Hastalığı Nedir, Kas Hastalığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Merdivenlerden çıkarken, oturup kalkarken ya da yürürken güçlük çekiyorsanız, siz de kas hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Kas hastalığı günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkileyen ve her yaş grubundaki insanları etkisi altına alabilecek bir hastalıktır. Bu hastalıktan kurtulmak için teşhisin doğru şekilde yapılması ve önlemlerin hızlı şekilde alınması gerekir. Kas dokuları arasında yer alan kas hücrelerinin işlevlerini ve yapı taşlarını bozan kas hastalığı, bebeklikten başlayıp yaşlılığa kadar gidebilir.

Ülkemizde ve dünyada yaygın şekilde görülen bu hastalıkla ilgili belirtiler ve tedavi yöntemleri ise şöyle;

Kas Hastalığı Belirtileri

ortopedi211-900x230

  • Yürüme bozuklukları, kalkma ve oturmada yaşanan zorluklar
  • Çocukların yürürken ya da merdiven çıkarken sürekli kucakta olmak istemeleri
  • Ergenlik döneminde yaşıtlarından geri kalma, yürüme ve hareket etmede farklılıklar gösterme
  • Kolları uzatırken ve hareket ettirirken güçlük çekme
  • Yürürken sık sık sendelemek veya düşmek, basit işleri yapamayacak duruma gelmek
  • Nadiren de olsa, göz kapaklarının aşağı düşmesi ve göz hareketlerinin zayıflaması
  • Yutma ve solunum kaslarında tutulmaların olması

Kas Hastalığının Tedavisi

Bağışıklık sistemlerine bağlı olarak ortaya çıkan kas hastalıklarında, ilaç tedavileri de devreye girmektedir. Bazen steroid ve kortizol gibi ilaçların kullanılması gerekebilir ya da immün sistemini baskılayan farklı ilaçlarda kullanılabilmektedir. Bunların yanı sıra, hastanın kaslarının kuvvetlendirilmesi ve düzeltilmesi gerekir. Kas hastalıklarında hastanın kas kuvvetinin korunması ve düzeltilmesi için fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Kas Hastalığının Diğer Tedavi Yöntemleri;

Cerrahi tedavi yöntemleri,
* Tendon gevşetme-ayırma,
* Gece ‘’splint’’leri,
* Skolyoz cerrahisi,
* Eklem kontraktürleri için günlük pasif germe egzersizleri

Kas Hastalıklarında Tıbbi Tedavi

Polimiyozit ve dermatomiyozit gibi edinsel kas rahatsızlıklarının hemen hepsinde hastalığı Kas Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri 1ilaçla iyileştirmek mümkündür. Bu amaçla kullanılmakta olan birçok ilaç mevcuttur. Mutlaka doktor denetiminde kullanılması gereken bu ilaçların, yan etkileri de bulunmaktadır. Bu tür tedaviler ile hastalığı vücuttan tamamen yok etmek mümkün değildir, fakat bastırılabilir ve hastanın senelerce rahatsızlık geçirmeden yaşaması sağlanabilir. Buradaki esas amaç, hastalığın gelişmesini ne büyümesini engellemektir. Kalıtımsal kas hastalıklarının çoğu için şuan bilinen bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak, bu hususta çok sayıda araştırmalar yapılmaktadır.

Kalıtımsal kas hastalıklarının bazılarında ilaçla tedavi mümkündür. Örnek vermek gerekirse, Pompe hastalığında eksik bulunan asit alfa enzimi, damar yolu ile hastaya verilerek belli bir ölçüde iyileşme sağlanabilmektedir. Bu tedavinin yakın zamanda bulunması;hasta dernekleri, bilim dünyası ve ilaç endüstrisinin ortaklaşa çalışması sonucu ortaya çıkan önemli bir ürün olmuştur. Duchenne tipindeki kas hastalıklarında ise, hastalığa çare yoktur ve tek tedavi yöntemi kortizon uygulamasıdır.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER