Son yıllarda bilgisayar ya da televizyon gibi radyasyon yayan cihazların yanında çok fazla kaktüs görmeye başladık. Radyasyon engelleyip engellemediği tam olarak bilinmese de evlerde, ofislerde farklı bir güzellik oluşturduğu söylenebilir. Çiçek açabilen çeşitleri de bulunmakta ve çok çeşitli büyüklüklerden ve modellerde olabilmektedirler. Kaktüs bakımı önemli detayları arasında öncelikle bitkinizin çöllerde yaşadığını unutmadan güneş ışığını doğrudan almasını sağlamalısınız. Çünkü kaktüsler doğal ortamlarını yakaladığında çok daha mükemmel bir şekilde yetişmektedir. Özellikle çiçek açması için doğru iklimi yakalamanız gereklidir.
Bakımı ve Sulanması
*Aşırı sıcaklar ya da soğuklar kaktüsler için tehlikeli olmayacak ve bitkinin dayanıklılığını da buradan anlayabiliriz. En çok güneş alan alanlarda kaktüslerde çok daha iyi bir şekilde yetişecektir. Özellikle pencere, balkon gibi kısımlara koyarak bitkinin güneşi doğrudan alması sağlanabilir. Unutulmaması gereken püf nokta ise öğlen güneşinden korumanız gerektiğidir. Kaktüs bakımı önemli detayları arasında ısıya dikkat edilmeli, sıcağı oldukça seven bu bitkinin 40 dereceye kadar sıcaklıklarda büyüyebilecektir. Çok fazla su istemeyen bitkiye özellikle kışın çok fazla su verilmemeli, -15 derecenin altına da sıcaklığın düşürülmemesi gereklidir.
Kalın kum karışımına çiçek toprağı ekleyerek kaktüs için verimli bir saksı hazırlanabilir. Pomza ve torf karışımı da saksı içinin hazırlanmasında kullanılabilir, toprak seçiminin de en önemli nokta seçilen toprağın kireçli olmamasıdır. Su seçiminde ise yağmur sularının kullanılması iyi sonuçlar verebilir ya da musluk suyu kullanacaksanız belirli bir sertlik derecesi bulunmalıdır. Çok fazla kaktüs bakmıyorsanız hazır su kullanabilirsiniz. Sulamak için havanın çok sıcak olduğu günleri tercih etmelisiniz ve özellikle saksınızın alt kısmında biriken suyun yarım saat sonra boşaltılması da önemli olmaktadır. Kaktüs bakımı önemli detayları arasında önemli bir konu da gübre olmakta ve vitamin olarak bilinen çiçek gübresi ile toprağı yenilemek gereklidir. Eğer çiçeğinizin yavaş büyüdüğünü düşünüyorsanız özellikle fosfor ve potasyum açısından zengin vitamin takviyeleri yapılmalıdır. Genel olarak gübrelemek için mevsim ilkbahar olmaktadır. Kış aylarında çoğu bitki gibi kaktüste dinlenmektedir ve bu aylarda gübre vermek çiçeklere zarar verebilir. Saksı değiştirmek için ise en uygun aylar kış ya da yaz ayları olacaktır. Saksı değişiminde saksının dip kısmına çakıl taşları yerleştirebilir ve suyun saksıda yer etmemesini sağlayabilirsiniz.
Kaktüsünüz Doğru Bakımla Çürümesini Engelleyin
*Saksı içerisinde aşırı toprak kullanılmamalı ve büyük saksılar tercih edilmemelidir.
*Saksısını değiştirirken toprağını kurutabilirsiniz.
*Kaktüs toprağına yüzde 30 civarında ponza taşı eklenmelidir.
*Hazırlanan bu toprak karışımında sulanmadan bir iki gün bekletilmelidir.
*Bir kez suladıktan sonra, daha çok güneş alabileceği yerde bakmanız gereken kaktüslerin havadar alanlarda bulunması da hızlı büyümesini sağlayacaktır.
*Yılda bir vitamin desteği gerekebilir ve en az beş yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır.
*Farklı cisimlerle temas etmemeli ve sulama sırasında suyun toprağın tüm kısımlarına ulaşması sağlanmalıdır.
Kaktüsü Çoğaltmak İstiyorsanız
Saksı değişiminde farklı kökler birbirinden ayrıldığında anında farklı bir saksıya dikilirse yeni kap içinde anında çoğalabilir. Bunun için ise yaz ayları tercih edilmelidir. Ayırdığınız bu köklere de bakı olarak aynı özellikler uygulanmalıdır. Kaktüs bakımı önemli detayları arasında çiçek açması için belirtilen kurallara uygunluk göstermelidir. Yılda bir açan kaktüsler 4 ya da 5 hafta süresinde çiçeklerini sergilerler. Doğru ısıda, ışıkta, sulama ihtiyaçlarının da doğru bir şekilde giderilmesi ile çiçeklerin çok daha uzun süre açık halde kalabilmesine etki edebilirsiniz. Kaktüsler şekil olarak çok farklı bitkilerdir ve bu nedenle egzotik tasarımlar meydana getirerek kullanıldıkları alanlara farklı bir hava katarlar.