Annelerden çocuklarının yemek yermek istemediklerini hep duyarız. Aslında doğru metotla en inatçı çocuğun bile yemek yemesi sağlanabilir. Hayati bir içgüdü olarak bilinen iştah, yeme  isteğine denir. Ve iştah yoksa yemek yemekte işkenceye dönüşür. Bu açıdan iştah açıcı yiyecekler günlük besin tablolarında yer bulmalı ve bu şekilde yemek yemeyen çocuklar için alternatifler aranmalıdır. İştahsızlık aslında çok önemli bir problemdir. Çünkü yeterli ve dengeli beslenme olmayınca bağışıklık sistemi içerisinde zayıflıklar görülebilir. Bu da yaşamsal kalitenin düşmesi anlamına gelir. Bu nedenle iştahsızlık gibi bir problem ile karşı karşıya olunduğunda çok daha tehlikeli boyutlara ulaşmadan önce mutlaka önlem alınmalıdır. Bu sorun doğuştan gelen bir özellik halinde bünyenize yerleşmiş ve karakteristik bir özellik halini almışsa çokta endişe edilmesi gereken bir sorun olmayacaktır. Ancak iştahınızın normal seviyelerden daha altında bir azalma hissediyorsanız bu soruna neden olan etkenler araştırılmalıdır. Lokasyon değişiklikleri, mevsimsel etkenler ya da psikolojik sebepler iştahın normalden az olmasında etkilidir. Bazı patolojik bozuklukların iştahın tamamen kapanmasına neden olacağı da bilinmektedir.

İştahsızlığınızın sebepleri belli ise özellikle güçsüz kalmanıza neden oluyorsa yemek yeme hissinizi canlandırabilecek besinlere ağırlık vererek bu durumu düzeltmeye çalışmalısınız. Ayrıca seçeneklerde oldukça bol olmaktadır. İncelendiğinde iştah açıcı yiyecekler arasında baharatlar bulunmakta ve yemek yeme isteğinizi tetiklediği de bilinmektedir. Tuz da iştah açmakta ve ardından tatlı yeme hissi ortaya çıkar. Özellikle kırmızı pul biberin etkili olduğu söylenir. Bunun yanında yemeklerinizde eksik etmemeniz gereken soğan, sarımsak gibi besinlerde bulunmakta ve greyfurt, tarçın, karalahana, maydanoz, mısır, patates, nohut gibi besinlerinde iştah açtığı bilinmektedir.

Çocuklarda iştahsızlık sorunları çok fazla görülür. Bu nedenle tedirgin olan anneler için iştah açıcı şuruplar önerilebilir. Hekim tavsiyesi ile kullanılması gereken bu şuruplar, açlık hissini tetikleyecektir. Ancak hormon içerikleri nedeni ile çok fazla tavsiye edilmezler. Bu şurupların kullanılması için belirli yaşların üzerinde olunması gereklidir. Ama daha doğal yollar tercih edilebilir. Bu bağlamda iştah açıcı yiyecekler arasında su teresi, kuzukulağı, karalahana, roka, hindiba gibi bitkilerde bulunur. BU bitkiler sindirim sistemi üzerinde etkili olmaktadır. Uyarıcı etkileri ile kişileri yemek yemeye sevk ederler. Yemeklerde kullanılması önerilen kimyon, kekik, kişniş, zencefil ve anason gibi bitkilerde damak zevkinize hitap eden seçimler olacaktır. İsterseniz toz halinde yemeklerinize katabilir, isterseniz tohum halinde kullanabilirsiniz.

Bunlar dışında papatya çayının da iştah açıcı yiyecekler arasında sayılabilir. Mide sorunları karşısında da çok önemli etkileri bulunan papatya çayının her gün bir bardak içilmesi etkili olacaktır. Bağırsaklardaki zararlı bakterilere karşı etkili olduğu bilinen tere de iyi bir iştah açıcı olacaktır. Kerevizde bu alanda iyi bir çözüm olabilir. Yemek öncesinde kullanılan bir bardak havuç suyu da yemek saatinde iştahı katlayacak etkiler oluşturacaktır. Maydanoz ve melisa otu da damak zevkinize göre tercih edilebilecek bitkiler arasında yer alır. Yabanmersininin kaynatılarak elde edilen suyu da iştahsızlık için mükemmel etkilere sahip olmakta ve soğan için genelleme yapılmasa da pek çok kimse için iştah açıcı özelliği olduğu söylenebilir.

Çocuklarınızda yemek sonraları kullanabileceğiniz bir formül olarak ise kaynayan suyun içine bir çay kaşığı havuç tohumu atabilir, bu şekilde birkaç dakika daha kaynatarak demlenmeye bırakabilirsiniz. Yemeklerden sonra bebeklerde de rahatlıkla kullanılabilecek bu formül çocuklarınızın iştahını açabilecektir. Sağlık ve dengeli beslenmek için doğal beslenme tablonuz olmalıdır. Aslında pek çok konuda tek çözüm doğal içerikli beslenme reçeteleri olacaktır.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER