Isırgan otu yıllardır çoğu hastalığa şifa olduğu bilinmektedir. Eskiden günümüze kadar kullanılmış olan ısırgan otu, üzerindeki tüyler nedeniyle çıplak elle dokunulmasını tavsiye etmiyoruz. Çünkü çıplak vücut temasında yanmalar söz konusu olmaktadır. İçerisinde glikozit, potasyum, formik asit, sekretin, kalsiyum nitrat, klorofil,C vitamini,  demir,  gibi vitaminler bulunmaktadır. Yapraklarına çıplak temas sağlandığında yakmasının sebebi içeriğinde aseltilkolin ve histemin bulunmasıdır.
Tekstil alanında anti bakteriyel olması açısından, boya sanayinde kök boya olarak, gıda çay ve türevleri olarak, kozmetikte alanında ise sakinleştirici özelliği bulunduğundan sabun ve şampuan üretiminde kullanılmaktadır. Isırgan otu suyunun sağlık açısından  yararları bitmez.
Çocuklarda idrar sükücü ve iltihap sükme konusunda ısırgan otu suyu birebirdir. Soğuk günlerde direncimiz artırmak için bir bardak ısırgan otu suyu iyi gelecektir. Hem saçların dökülmemesi hem de kırıkların oluşmamasına ısırgan otu suyu iyi geldiği bilinmektedir. Kan şekerini düzene sokma gibi bir çoğu derde deva olmaktadır. Bu kadar yarara rağmen hiç bir yan etkisi günümüze kadar görülmemiştir.
Peki nasıl hazırlanır?

Isırgan otunu pazarlarda bulmanız mümkündür fakat benim tavsiyem imkan varsa kendiniz toplamanızdan yanadır. Hem dah taze olur. Isırgan otunun yaprağından, tohumundan ve kökünden faydalanabiliriz. Tabiki kendiniz toplayacak olursanız lütfen eldiven kullanmayı unutmayınız. Yaprak kısmını yaz aylarında, kök kısmını sonbahar başında, çiçek kısmı ise bahar aylarında toplanmalıdır. bunlardan kök, yaprak ve tohum çayları elde ederiz. Kök ve yaprak çayı bir bardak soğuk su il 5 dk kaynatılır 10dk dinlendikten sonra süzülüp içilir. Tohum çayıo ise kaynayan bir bardak suya atılıp 3dk kaynadıktan sonra dinlendirip süzdükten sonra kullanıma hazır hale gelir. Unutmayın tadı acı olacağından şekerle karıştırıp tüketme imkanına sahipsiniz.
Isırgan otu suyu makyaj, yüz ve saç temizliğinde önemli rol oynamaktadır. günlük saç ve yüz temizliğinde önerebiliriz.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER