Halk arasında ‘’ basur’’ olarak bilinen rahatsızlık uzun süre oturmaktan, fazla acı yemekten, kabızlıktan, hamilelikten ve yoğun stresten oluşan bir varis plağıdır. Aynı zamanda, makat bölgesindeki toplar damarların varis gibi genişlemesidir. Beslenme ve sağlık önlemleriyle denetim altında tutulabilen hastalık, çoğu zaman cerrahi çözümler gerektirir. Bütün acı baharatlar hemoroid üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Hemoroid Nedir, Hemoroidin Belirtileri Nelerdir, Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Böylesine rahatsız edici, acı veren ve kimi zaman cerrahi operasyon gerektiren rahatsızlığın önüne nasıl geçilebilir? İşte size bu konuda önemli ipuçları;

  • Bol bol su için (günde en az 2 ile 2,5 litre)
  • Lif, kepek ekmeği, meyve ve sebze açısından zengin gıdalar tüketin. Dengeli beslenin.
  • Bol bol egzersiz yapın , özellikle yürüyüş ve yüzme gibi egzersizler yapın. Bisiklet ve ata binmekten kaçının.
  • Tuvalet alışkanlığı kazanın.
  • Sauna ve hamam gibi sıcak yerlerde uzun süre kalmayın.

Basura İyi Gelen Bitkisel Kürler

Isıtılan saf zeytin yağından sabahları aç karnına 50 gram kadar içilmesi tavsiye edilir. Pamuğa batırılmış saf zeytinyağı, gece yatmadan önce makata konulması tavsiye edilir. Denenmiş olan bu uygulamaya 7 gün boyunca devam edilmesi önerilir. 1 bardak kaynar suya 4 gram rezene tohumu konulur. 10 dakika demlenen çaydan günde 2 fincan içilmesi tavsiye edilir. Kaynamış suyun içine atılan birer tutam papatya, biberiye, ısırgan ve kuşburnu demlendikten sonra, 20 dakika kadar oturma banyosu yapılması önerilir.

Sarımsak üzüm çekirdeğiyle beraber ezilip, lapa halinde makata konulması tavsiye edilir. Ezilip lapa haline getirilen kırmızı pancar, basur memelerinin üstüne konulması önerilir. Yemeklerden sonra günde 2-3 kere 1 adet kavrulmuş kara halle çekirdeği çiğneyip yutmak tavsiye edilir.

1 bardak kaynar suya 10 gram siyah üzüm yaprağı konulup, 10 dakika bekletilir. Günde 2 fincan içilmesi önerilir. Marul tohumu toz haline getirilip, günde 5 gram tüketilmesi tavsiye edilir. Sarımsağın üzüm çekirdeğiyle beraber ezilip, lapa halinde makata konulması önerilir.

Hemoroid (Basur) Hastalığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

  • Makat bölgesinde oluşan kanamalar basurun en çok görülen belirtisidir. Genel olarak ilk belirti budur ve kesinlikle doktora gidilmelidir.
  • Basurun diğer belirtisi iltihaplanmadır. Bu durum genişleyen toplar damarda meydana gelir. Basur memeleri şişerek genişler ve hastaya ağrı verir.
  • Kişi dışkılanma yaparken ağrı çeker.
  • Nadiren de olsa, sürekli makatta meydana gelen kanamalar sonucu hastada kansızlık ortaya çıkar.

Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

  • Hastaya düzenli dışkılama önerilmelidir. Bu sayede dışkı, bağırsak içerisinde daha az süre kalır.
  • Beslenmeye dikkat etmek gerekir. Baharatlı ve acılı yiyecekler tüketilmemelidir. Aşırı yemek yenmemelidir.
  • Basur olan kişide kabızlık varsa, lanolin yağı ya da vazelin kullanılmalıdır.
  • Hemoroide iyi gelen bir diğer uygulama, sıcak oturma banyolarıdır.
  • Sürekli hareketsiz kalmak ve oturmak basuru tetikleyen davranışlardır. Bu şekilde bir hayat tarzınız varsa değiştirmeniz gerekir.

Basur’da Cerrahi Yöntemle Tedavi

Hemoroid (basur) ileri derecede ise cerrahi operasyon gerekir. Tıbbi uygulamaların yetersiz kalması ile birlikte hasta ameliyata alınmalıdır. Basur memelerinin çıkarılması işlemi, sıvı azot veya azot protoksitle, dondurucu alet kullanımı şeklinde yapılır. Bu tedavi yönteminin etkili olduğu basur türü ise, aşırı büyümemiş ve iltihaplanmamış olanlardır. Hastanede kalmayı gerektirebilecek, ağrısız bir operasyondur.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER