Lens Nasıl Takılır?
Günümüzde pek çok insan pratik ve kolay kullanımı nedeni ile kontak lensleri tercih etmektedir. Miyopluk, hipermetropluk, astigmatizm vb. görme bozukluklarının düzeltilmesinin yanı sıra göz renginin değiştirilmesi için estetik görünüm amaçlı da kontak lensler kullanılmaktadır.
Lens kullanımına karar verdikten sonra ilk yapmanız gereken doktorunuzun sizi muayene etmesi ve lensinizin tipini, derecesini, taban eğrisi ve çapını size uygun olacak şekilde belirlemesidir. Uygun olmayan lenslerin kullanımından oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek adına bu muayene önemlidir.
Lens takılması ve öncesi hazırlarlıklar;
Lens kullanımına başladıktan sonra, lenslerinizin bakımına ve temizliğine her zaman özen göstermelisiniz. İlk olarak ellerinizi iyice temizleyin. Sonra, lensinizi avuç içinize koyun. Üzerine biraz temizleme solüsyonunu dökün. Tırnağınızı değdirmeden avuç içinizde hafifçe bir iki kere ileri geri oynatın ve sonrasında lens kabına yavaşça yerleştirin. Lens kabına da aynı bakım ve özeni göstermelisiniz. İçerisinde yer alan solüsyonu her açışınızda yenileyin. Lenslerinizi kullanırken, kabını yıkayın, temiz ve kuru bir yüzeyde ağzı açık şekilde kurumaya bırakın. Sonrasın da kabın kapağını kapatın.
Size uygun lenslerinizi temin ettiniz. Temizlik ve bakımında da çok titizsiniz. Peki, lenslerinizi nasıl stressiz ve rahatça takacaksınız. Lens kullanımında pratik önemlidir. İlk başlarda kullanırken zorlanabilirsiniz. Acele etmeyin. Gün geçtikçe lens takmanın çok kolaylaştığının siz de farkına varacaksınız.
Lens takma işlemine başlamadan önce;
İlk olarak ellerinizi iyice yıkayın ve yıkadıktan sonra kurulayın. Ellerinizin ıslak kalması, lenslerin elinize yapışmasına ya da kayıp düşmesine neden olabilir. Ellerinizi durularken kağıt havlu ile durulamaya özen gösterin. Normal pamuklu havlular, elinizde hav ya da pamukçuk parçası bırakabilir. Bu parçacıkları fark etmeden lensle beraber gözünüze bulaştırabilirsiniz. Bu durum sonrasında gözünüzde batma ve kaşıntı hissi oluşturacaktır. Yıkama işleminde sonra lens kabını açın ve açtıktan sonra ellerinizi ıslatıp tekrar durulayın. Böylelikle kabın üzerinde yer alan toz ya da kirin elinize bulaşmasının önüne geçmiş olursunuz.
Lensi kabından çıkarın. Bunu birkaç şekilde yapabilirsiniz. İsterseniz kabı olduğu gibi solüsyonu ile beraber avuç içine boşaltabilir veya özel plastik uçlu lens cımbızı ile kabından çıkarabilir ya da hangi elinizi kullanıyorsanız o elinizin işaret parmağı ile kabından alabilirsiniz. Parmağınıza alırken tırnaklarınızı kullanmamaya özen gösterin. Lensler çok ince ve narin oldukları için kolayca çizilebilirler.
Lens takımında kullanılan parmağın önemi;
Çıkarma işleminden sonra lensinizi hangi elinizi kullanıyorsanız, o elinizin işaret parmağı üzerine yerleştirin. Lensinizin iç yüzeyinin dışa dönmediğinden ya da bir yanının yamuk durmadığından emin olun. Parmağınız üstünde lensiniz; çanak şeklinde, kenarları yukarı bakacak şekilde durmalıdır.
Lensinizi işaret parmağınızın üzerine doğru şekli ile aldıktan sonra, aynı elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı hafif aşağıya doğru çekin. Diğer elinizin işaret ya da orta parmağı ile de gözünüzün üst kapağını hafifçe yukarı doğru çekin. Üst kapağınızı sabit tutmak, lensi gözünüze doğru yaklaştırırken gözünüzün de sabit durmasını kolaylaştıracak ve gözünüzü kırpıştırmanızı engelleyecektir. Sabitleme işlemini tamamladıktan sonra, işaret parmağınızla lensi hafifçe gözünüzün alt yan kısmına yerleştirin.
Lensi gözbebeğinize direkt olarak yaklaştırmayın ya da direkt lense bakmayın. Bu hareket gözünüzün istemsiz kırpılmasına neden olacaktır. Hafifçe aşağı ya da yukarı bakın. Daha kolayınıza gelirse, lensi taktığınız gözünüzün bakış yönü burnunuz olsun ve lensi gözünüzün beyaz kısmına yerleştirin. Sonrasında gözünüzü lensin olduğu tarafa doğru hafifçe kaydırın. Bu hareketi yavaşça bir iki kere tekrarlayın. Lens kendiliğinden yerleşecektir. Hafifçe ellerinizi ve parmaklarını bırakın. Gözlerinizi hafifçe kırpıştırın.
En son olarak hala tam oturmadığını hissediyorsanız, gözlerinizi kapatın ve çok hafif bir şekilde göz kapağınızın üzerine masaj yapın. Gözünüzü açın. Şimdi aynı işlemi rahatlıkla diğer gözünüze de yapabilirsiniz.