Guatr tiroit bezinin büyümesi vakasıdır. Tiroit bezinin az ya da çok çalışması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bazen tiroit bezi kanserden ya da iltihaptan dolayı şişebilir, yani tiroit bezi şişince direk guatr tanısı koyamayız.
Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda guatr
Tiroit bezinin salgıladığı hormon vücudun ihtiyaçlarını karşılayamadığı zaman iç organlarımız da dâhil vücudumuz yavaşlar, reflekslerini kaybedebilir, tamamen bir hantallık çöker üstümüze. Bu halden kurtulmak için doktorunuza başvurduğunuz zaman ihtiyacınız olan hormon ilaç yolu ile verilerek vücudun olması gereken hızına kavuşması sağlanır. Eğer erken tanı koyulur ve müdahale edilirse guatr hastalığının ileri seviyelere ulaşması engellenmiş olur.
Hormon dengesizliği gözlenmeyen guatr
Bazı guatr rahatsızlıkları hormon dengesizliğine bağlı olmayabilir. Bu tür guatr rahatsızlıkları da 3 gruba ayrılır. Birincisi tiroit bezinin tüm yüzeyinin orantılı bir şekilde büyümesi, ikinci tiroit bezinde yumru oluşması sonucu, üçüncüsü tiroit bezinde çok fazla yumruların olduğu guatr hastalığıdır.
Tiroit bezinin ihtiyacımızdan fazla hormon salgılaması durumunda guatr
Bu guatr tehlikeli bir guatr grubudur. Vücutta fazla tiroit hormonu bulunmasından mütevellit vücut fazla hormonu zehir olarak algılar. Ellerde titreme ve kalp çarpıntısı en belirgin gözlemlenen belirtilerdir. Fazla salgılanan hormon bezin fazla büyüyüp aynı orantıda şişmesine, bezin tek bir yumru halinde şişmesine ya da bezin birden fazla yumrular halinde şişmesine sebep olan guatrdır.
Guatr hastalığının belirtileri nelerdir?
Kimi hastalarda şişkinlik kendisini göstererek belli ederken kimi hastalarda ise başka bir rahatsızlığın teşhisi için verilen kan analizinden sonra tesadüfi bir şekilde fark edilmektedir. Bu istisnaların dışındaki guatr hastalığının belirtileri arasında, hormonların fazla üretilmesinden dolayı, ellerde titreme, kalp çarpıntıları, sinirlilik, gözlerin yuvalarından taşması, ishal, iştah artmasına rağmen kilo alamama hatta kilo kaybı, adet düzensizlikleri görülmüştür. Hormonların az üretilmesinden dolayı meydana gelen guatr rahatsızlığının belirtileri arasında, hareketlerde ve duyularda yavaşlama, ellerde ve saçlarda kuruma, saç dökülmesi ve adet düzensizlikleri vardır.
Guatr hastalığını engellemenin yolları
Birçok rahatsızlığımızda olduğu gibi guatr rahatsızlığımızda da vücudumuzun alması gereken gıdayı doğru oranda alması ile guatr hastalığının oluşumu engellenir. Soframızda kullanmamız gereken madde iyotlu tuzdur. Tiroit bezi alınan iyot durumuna göre hormon salgılamaktadır. Karadeniz bölgesinde çok sık rastlanan guatr hastalığı karalahananın iyotlu tuzu etkisiz kıldığı için ve vücut da iyottan mahrum kaldığı için o bölgemizin insanlar guatr hastalığı ile daha çok muhatap olmaktadır. Bu sebeple soframızda kullandığımız tuzu alırken içeriğini okumalı içeriğinde iyot var ise alıp kullanmalıyız.
Guatr hastalığından şüpheleniyor isek ne yapmalıyız
Guatr hastalığı belirtileri taşıyor iseniz en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz, kanınızda bulunan hormon seviyesi ölçülerek hormon oranlarına bakılır, eğer bir dengesizlik söz konusu var ise ultrasonografi ile daha detaylı bir inceleme yapılır, hastalık teşhis edildiği zaman doktorunuz size uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.
Son yıllarda yapılan araştırmalar guatr hastalığının cinsel isteksizliği tetiklediğini göstermektedir. Özellikle bayanlarda meydana gelen cinsel isteksizliğin devam etmesi durumunda hekiminize giderek muayene olmanızı öneririz.
Guatr hastalığı kansere dönüşür mü?
Guatr hastalığı tiroit bezinin kanser harici ve iltihap harici şişmesidir demiştik. Sigara içen biri iseniz bu soruyu sık sık sormanız mümkün, çünkü sigara, diğer zehirlerin aksine hormon değerlerinin sürekli değişmesine sebep olan bir zehirdir. Sürekli değişim halinde olan hormonlarınız yüzünden en ufak tahlil sonuçları bile uç değerlerde olabilir. Guatr gibi önemli bir rahatsızlığın teşhisinin yanıltıcı olması istenen bir durum değildir.