Gebelik Belirtileri ve Hesaplanması
Her kadının hayalidir anne olmak bir bebeğe sahip olarak onu en iyi şekilde büyütebilmek. Ancak ne zaman hamile kaldığınızı, bebeğinizin kaç haftalık olduğunu ve ya gebelik hesaplama işlemini kendi kendinize yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer planlı olarak bir bebek sahibi olmak istiyorsanız yumurtanın döllenme ihtimalleri yüksek olduğu dönemleri iyi hesaplamanız gerekir.
Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik ihtimalinizin olduğu durumlar bazı belirtiler de beraber de gelecektir bu durumda bitkinlik, yorgunluk, sürekli uyuma isteği, düşük enerji, memelerde hassasiyet ve büyüme, meme ucunun renginin değişmesi, aşerme, mide bulantısı, kusma gibi durumlardan bir yada daha fazlasını yaşamanız muhtemeldir. Bunlarla birlikte bazı yemek kokularından tiksinti duyma, sık idrara çıkma, tansiyon düşüklüğü, kabızlık, ruh halinde değişkenlik, duygusal tepkiler, alınganlık, vücut ısısında yükselme ve vajina kanamaları gibi birçok durumu da beraberinde getirebilir.
Hamilelik dönemi oldukça uzun bir süreyi içinde barındırdığından ötürü kilo problemleri, cilt sorunları ve kokulara karşı hassasiyet gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Tüm bu ihtimallerle birlikte bunlardan bir ya da bir kaçını yaşayan kadınların hamilelik şüphelerinden kurtulmaları için test yapmaları gerekecektir.
Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?
Hamile kalmak istiyorsanız öncelikle yumurtlama döneminizi en iyi şekilde hesaplayarak bu dönemde cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Yumurtlama döneminde hamile kalma olasılığı yüksek olacağından ötürü bu dönemlerde ilişkiye girmeniz gerekir. Bunu yapabilmeniz içinse öncelikle adet günlerinizin süresini net olarak bilmeniz hesaplama yapmanızda etkili olacaktır.
Yumurtlama döneminden iki ya da üç gün önce gireceğiniz ilişki de hamile kalma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır. Yumurtlama dönemlerinde kadının sıcaklığı da hamile kalmasında oldukça etkili bir durumdur. Tüm bunlar sonucunda hamile kaldığınız da ise kaç haftalık hamile olduğunuz öğrenebilmeniz için doktora başvurmanız gerekecektir. Doktorunuzun söylemesine rağmen hamilelik sürenizi hala anlayamıyor olabilirsiniz, çünkü gebelik hesaplama işlemi evreler halinde yapılmaktadır.
Haftalar ve ayların birbirini tutmaması hamilelik hesaplama işlemlerinizde kafa karışıklığına yol açabilir. Bu nedenle hamilelik sürecinde hesaplamalar ay üzerinden yapılmak yerine haftalar üzerinden yapılır. Gebelik süreci 40 haftadır ve anne karnında bebeğin gelişim evreleri haftalık olarak yaşanır. Normalde gebelik süresi 38. hafta ile 40. hafta arasında değişiklik gösterse de 41. haftada da doğum gerçekleştirenler olabilir.
Gebelik sürecinde anne adaylarının kafasındaki sorular arasında kaç aylık hamileyim sorusu da büyük bir yer kaplamaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde internet ortamında bulunan otomatik hamilelik hesaplama programlarından da yardım alabilir ya da hamilelik hesaplama da aşağıdaki tabloya göre de hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Bu tablo sayesinde kaç aylık hamile olduğunuzu değil, kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmeniz sizi hamilelik başlangıcına da götürecektir.
- 4-5 haftalık hamile – 1 aylık
- 8-9 haftalık hamile – 2 aylık
- 12-13 haftalık hamile – 3 aylık
- 16-17 haftalık hamile – 4 aylık
- 20-21 haftalık hamile – 5 aylık
- 24-25 haftalık hamile – 6 aylık
- 28-29 haftalık hamile – 7 aylık
- 32-33 haftalık hamile – 8 aylık
- 36- haftalık hamile – 9 aylık
- 40- haftalık hamile tamamlanmış ise – 9 ay 10 gün şeklinde ifade edilir.
İlginizi Çekebilecek Diğer İçerikler
©Doktor Emmi özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.