Evde Sabununuzu Kendiniz Yapın
Eski zamanlarda kül ve bitki özlerinin gördüğü işlevi zaman ilerledikçe bitkisel ve hayvansal yağların asitlerinin tuzlarından oluşan sabunlar almıştır. Sabunun suda ayırdığı yağlı maddeleri ayırma özelliği vardır. Leke, mikrop ve kirler bu özelliği sayesinde sabun yardımıyla yok edilir. Günümüzde ise birçok sabun çeşidi, birçok sabun üretim şekli vardır. Bu çeşitler ve üretim şekilleri birçok sabun üreten markayı da beraberinde getirmiştir. Temel ihtiyacımız ve sağlımız için kullandığımız sabunun kalitesinin de ne derece önemli olduğunu düşünürsek piyasadaki sabunların bileşeninde hangi kimyasal maddelerin bulunduğu ya da içinde alerjik etmenlerin olup olmadığı hakkında her ne kadar paketlerin üzerinde yazsa da detaylı bilgi edinmek gerekir.
Çünkü sabunun içinde bulunan maddelerin tehlike arz edip etmediğini araştırmanın sağladığı yarar hayatımızı birinci dereceden etkileyecektir. Bu yüzden şüphelerimizi ortadan kaldırmanın yollarından biri; evde sabun yapımıdır.
Sabun Yapmaya Başlamadan Önce
Evde sabun yapımı göründüğü kadar zor olmamakla birlikte yapım aşaması da eğlenceli bölümlerden oluşur. Hatta içeriğine sevdiğiniz kokular ve parfümleri ekleyerek işi daha da güzelleştirebilir ve verdiğiniz yaratıcı şekillerle çocuklarınıza el yıkama alışkanlığı kazanmalarında yardımcı olabilir ve bunu yaparken tasarruf da sağlayabilirsiniz.
Internet ortamında da kolaylıkla bulabileceğiniz tarifler varken eğer çalışıyor ya da evde sabun yapmaya ayıracak vakit bulamıyor iseniz sizin yerinize sipariş vererek yaptırabileceğiniz yerler de var. İsterseniz sabununuzu bitkiselleştirerek zeytinyağı gibi cilde iyi gelebilecek bitkilerle yaparsanız doğal cilt bakim ürünü olarak da kullanabilirsiniz. Hatta belki bu işte ilerleyerek kendi sitenizi açıp yaptığınız bu sabunları satabilirsiniz.
Sabun Yapmanın Püf Noktaları
Genelde satılan sabunlar satış amacı nedeniyle farklılık gösterir. Bazı sabunlar özel günler için kokulu süs sabunları bazıları ise bitkisel ya da meyve özlü kullanıma uygun sabunlardır. İki çeşit de yaygındır ancak sağlık açısından düşündüğümüzde süs sabunları değil de çeşitli meyve ve bitkilerin özleri kullanılarak yapılan sabunların daha olumlu etkiler oluşturacağını söyleyebiliriz. Şu anda evlerimizde bulunan sıvı el yıkama sabunlarının genelinde de içeriğindeki meyve ve bitkilerin lavanta, gül, vanilya, hindistan cevizi, kırmızı meyveler, limon ve turuncu meyveler olduğunu göreceksiniz. Sizde bu meyve ve bitkileri sabunlarınızda kullanarak güzel kokuya sahip olmasını ve bu meyve ve bitkilerin vitaminleriyle yaptığınız sabunları sizin ve ailenizin, sevdiklerinizin sağlına yararlı ve ciltlerine de olumlu etki eden doğal sabunlar elde edebilirsiniz.
Aktarlarda da bulabileceğiniz sabunların cilde en faydalı olanları zeytinyağı ve defne yaprağı ile yapılanlarıdır. Bu sabunlar dondurulmuş kalıp halinde olabildiği gibi sıvı halde yapıp saçlarınızın bakımında da kullanabileceğiniz sabunlardır. Ev yapımı sabunların fiyatları dışarıdan satın alma ve evde kendinizin ürettiği arasında değişime uğrarken dışarıdan alınan pahalıdır. Evde kendiniz yaptığınızda ise kendi bütçenize göre yapacağınız için maliyeti de sizin belirleyeceğiniz rakamla doğru orantılı olacaktır.
Hesaplı malzemeler kullanarak maliyeti azaltıp market sabunlarından ucuza mal ederek evinizde tasarrufa giderek ev geçimine katkı sağlayabilirsiniz. Böylece hem sağlığınızı düşünüp kimyasal katkı maddeleri olmayan bir sabun kullanacak hem de hesaplı davranmış olacaksınız. Yapım aşamasının da eğlenceli olması size hem keyif verecek hem de sevdiklerinizle birlikte vakit geçirmenizi sağlayacaktır.