Bu finans kokan makalemizde size EFT Nedir?, EFT Nasıl Yapılır?, EFT Ücreti ve  EFT Saatleri, Havale Nedir?, Havale Ücreti ve Havale Yapma Saatleri, Virman Nedir?, EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir? gibi konulara değineceğiz. Lütfen takıldığınız noktalarda yorum yapmaktan çekinmeyiniz. Aşağıdaki yorum kutularını kullanabilirsiniz.

EFT ve Havale Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? EFT ve Havale Nasıl Yapılır?

Farklı bankalar arasında para gönderim yolları ve aynı bankaya para nasıl gönderilir. Bunları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Artık biliyorsunuz ki internet bankacılığı ve telefon bankacılığı sıklıkla kullanılmaya başlandı ve artık bankaya gidip, kuyruklara girm devri çoktan bitti. İyiki de bitti diyesi geliyor insanın. Teknoloji artık ilerledi ve oturduğunuz koltuktan dünyanın öbür ucuna bile para gönderimi sağlayabiliyorsunuz. EFT ve havale yolu ile işlemlerinizi yapıyorsunuz. İşte sizin için hazırladığımız EFT ve havale rehberi:

EFT Nedir?

Bulunduğunuz bankadan başka bir bankaya transfer etmek istiyorsanız bu yöntemi kullanmanız gerekecek. EFT’nin açılımı Elektronik fon transferidir. Farklı bankalar arasındaki para gönderme işleminin adına kısaca EFT dedik Bankacılıkta eftyi kısaca sizlere örnekleyelim. Örnek vermek gerekirse:

”-Burak Bey TEB Bankası’nı kullanmakta ve İş Bankası’nda hesabı olan bir arkadaşına para göndermesi gerekecek. Bu durumda Burak Bey iki türlü yol izleyecek. İlk olarak internet veya mobil bankacılığı kullanacak yada direk banka şubesine gidip parayı yatıracak.

-Burak Bey kısa olan yolu seçti(Doğal Olarak). İnternetten bankasının internet adresine girdi. Burak Bey TEB bankasını kullandığı için doğal olarak TEB’in resmi internet sitesine girdi. Unutmayın işlemlerin gizliliği için bilgisayarınızda bir antivirüs programı kesinlikle olmalıdır.Asıl konumuza dönersek, giriş bilgilerini yazdı ve telefonuna gelen güvenlik smsini yazdıktan sonra bankasının internet şubesine erişmiş oldu. Şimdi Burak Bey arkadaşından aldığı iban ve isim soyisim bilgileriyle direk ödeme yapabilecek, harika değil mi?

-Buray Bey şimdi girdiği internet şubesinden para transferleri menüsü altından; başka hesaba transfer (EFT) seçeneğini seçti ve iban ile transfer kutucuğuna basıp işleme başlıyor. Bu aşamada iban, isim soy isim, göndermek istediği para tutarı ve notu var ise karşı tarafa onu yazması isteniyor. Burak Bey bilgileri yazıp, devam et seçeneğine tıkladı. Bankası teyit amaçlı bilgileri salt bir şekilde ekrana sundu ve Burak Bey kontrol edip işleme onay verdi. Harika artık transfer tamamlanmış oldu. Burak Bey, rahat bir nefes alıp, arkasına yaslandı.”

Yukarıda kısaca EFT nedir? sorusuna cevap aradık. Yanlışlıkla birazda EFT nasıl yapılır? sorusuna başlamış olduk.

eft nedir? eft nasıl yapılır

EFT Nasıl Yapılır?

Bir önceki örneğimizde EFT yapan Burak Bey’den yola çıkarsak;

  • Eft yapılırken Merkez Bankası tarafından kontrol edildiği için, eft işlemlerinde verilen tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekmektedir.
  • İki çeşit eft yapılır; IBAN ile EFT Yapmak ve Hesap Numarası ile EFT yapmak. En zahmetsiz ve kolay olanı iban ile eft yapmaktır. Hesap numarası ile eft yapmakta çok fazla soru soruldğu için hata yapma olasılığınız artabilir. Şimdi isterseniz ikisinide bir ele alalım.

IBAN ile EFT Nasıl Yapılır?

Üstte yazdığımız gibi en kolay eft yapma yoludur. Hata yapma olasılığının en az olduğu eft yapma yoludur. Tak bilmeniz gereken gönderim yapacağınız kişinin İBAN numarasını bilmek ve tabi ki isim soyisim de şart 🙂 Gerisi zaten banka sistemi tarafından otomatik olarak tanınıyor. Bilgileri  tek tek yazmadığınız için iban ile eft yapmak, hesap numarası ile eft yapmaktan çok daha kolay ve kısadır.

Hesap Numarası ile EFT Nasıl Yapılır?

Eğer elinizde para göndereceğiniz kişinin İBAN bilgisi yoksa bu yöntemi tercih etmenizi öneriyoruz. Baya zahmetli olsada iban bilgisi yoksa mecburen hesap numarası ile eft yapma yolunu tercih edeceksiniz. Bu gönderimi yapmadan önce bilmeniz gerekenler;

  • Kişinin tam adı,
  • Kişinin Hesap Numarası,
  • Kişinin Banka Şube Numarası
  • Kişinin Banka Adı

Yukardaki bilgilere sahipseniz eft işlemini yapabilirsiniz. Artık eft nasıl yapılır tam anlamıyla öğrenmişsinizdir umarım 🙂

EFT Ücreti ve  EFT Saatleri:

Eğer bankanızla aranızda özel bir anlaşma yoksa eft ücreti her bankaya göre değişmekle birlikte 1 ila 7 TL arasında değişmektedir. Şunuda hatırlatalım ki bazı bankalar belirli bir saatten sonra daha fazla ücret talep edebilmektedir. Genelde eft kapanış saatine doğru olmaktadır yüksek ücretli tarifeleri. Eft işlemi farklı bankalar arasında olduğu için eft saatleri bulunmaktadır.

Eft saatlleri genellikle mesai saatleri ile aynı olmakta ve 08:30-17:30 arasında genellikle eft işlemleri yapılmaktadır. Cumartesi-pazar eft işlemi yapamazsınız. Resmi tatillerde yine yapılamamakla birlikte, Arefe günü gibi yarım gün mesai uygulaması olan günlerde yarım gün işlem yapabiliyorsunuz. EFT işlem süreleri genelde 1 ile 10 dakika arasında karşı tarafa yansımaktadır.EFT işlemi havale işlemine göre daha uzun sürmektedir.

EFT saati geçti yinede eft yapabilir miyim?

Aynı gün için değil, fakat bir sonraki iş günü için EFT talimatı verebilirsiniz. EFT talimatınız ertesi iş günü mesai saatlerinin başlaması ile birlikte karşı tarafın banka hesabına yansıtılır.

Havale Nedir?

Aynı bankada olan diğer hesabınıza yada aynı bankada olan başka bir kişiye para gönderme işlemi için havale denilen yöntem kullanılır. Bu yöntemde farklı bir bankaya para gönderme işlemi yapamazsınız. Yalnızca sizinle aynı bankada olması lazım, göndereceğiniz hesabın.Bu yüzden dolayı havale işlemini çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.Bu sayede havale nedir? sorusuna cevap vermeye çalıştık.

İban ile havale yapmak en kolay yoldur. Fakat iban numarası yoksa hesap numarası ile de havale işlemini yapabiliyorsunuz.

Havale Ücreti ve Havale Yapma Saatleri

Aynı banka içerisinde gönderilen para trafiği olduğu için havale yaparken eğer internet yada mobil bankacılığı kullanıyorsanız haftanın 7 günü 24 saat boyunca işlem yapabilirsiniz. Para gönderip para alabilirsiniz. Ama eğer banka şubesine gidip yatırmayı planlıyorsanız, mesai saatleri içinde havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Havale ücretleri genelde bankadan bankaya değişmektedir. Bazı bankalar ücretsiz bile yapabilirken bazılarıda 3 TL’ye kadar fiyat tarifesi uygulayabilmektedir.

Havale yapmak için bakiyenizde paranız var ise, istediğiniz zaman havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

havale nedir? havale nasıl yapılır?

Virman Nedir?

Kendi hesaplarınız arasındaki para transfer işlemine virman diyoruz. Yani aynı bankada bulunan iki hesabınız arasında havale yapmak gibi düşünebilirsiniz. Virman işleminde başka bir şahsa para gönderimi yapılmıyor, sadece kendi hesaplarınız arasında ve aynı bankada olmak koşuluyla işlem yapabiliyorsunuz. Genellikle virman işlemi ücretsiz yapılmaktadır. Virman nasıl yapılır? derseniz, aynı havale işlemi gibi yapabiliyorsunuz. Saniyeler içerisinde diğer hesabınızda paranızı görürsünüz.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Eft farklı bankada bulunan bir hesaba para gönderim işlemiyken, havale aynı bankada bulunan hesaplar arası transfer işlemidir. Temel ayrım aynı bankada olup olmaması diyebiliriz yani.
  • İşlem sürelerini sıraladığımız zaman ise EFT işlemi havale işlemine göre biraz daha uzun sürmektedir. EFT işlemi sadece mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır. Yani bir iş günü olması lazım ki siz EFT işlemini gerçekleştirme imkanınız olsun. Havale ise internet bankacılığı aracılığıyla 7 gün 24 saat yapılmaktadır. Bunlarda arasındaki farklardandır.
  • EFT işleminin ücreti havale işleminden daha fazladır. Yani EFT yaparken başka bankaya para transfer ederken verdiğiniz para, aynı bankada olan başka bir hesaba transfer ederken verdiğiniz paradan daha azdır.

Genel olarak sizlere eft ve havale nasıl yapılır? işlem ücretleri nedir? ve havale ile eft arasındaki belirgin farklardan bahsetmiş olduk. Eğer yine kafanızda oluşan sorular olursa yorum kısmından bize iletebilirsiniz. Kısa sürede size dönüş sağlayacağız ve cevaplamaya çalışacağız.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER