Bazı zayıflama planları göbeğinizi eritebilir, bazıları ise sadece cüzdanınızı inceltir. Diyetler çoğu zaman katı kurallara sahip, bir takım yiyeceklerin yasak edildiği ve düşük kalori içeren besinlerin alınması gerektiği şeklinde değerlendirilir. Gerçekte diyet, bir kişinin ya da hayvanın yediği, içtiği her şeyi kapsamaktadır. İster günde çok kalori tüketin isterseniz alın, bunların ikisi de diyet tanımına girer. Gün içerisinde tükettiğiniz tüm besinler diyeti oluşturur. Dolayısıyla diyet, sizi zayıflatabilir de şişmanlaştırabilir de.

Diyet Nedir, Diyet Nasıl Yapılır, Diyet Türleri Nelerdir?

Her kişinin gerek duyduğu kalori miktarı farklıdır çünkü, yaş, boy ve fiziksel aktivite gibi kriterler herkeste ayrıdır. Kilonuzu ideal şekilde tutacak olan diyetler dışındaki önerilerden uzak durun. Örneğin, günlük kalori gereksinimi 2000 ise ve size 1000 kalorilik diyet yapmanız öneriliyorsa, bundan uzak durmanız gerekiyor. Böyle bir diyet hem yarım bırakmanıza neden olacak hem de metabolizmanızı yavaşlatacaktır.

Diyet Nasıl Yapılmalıdır, Diyet Türleri Nelerdir?

Yapacağınız diyetten önce, o diyetin sağlığınızı nasıl etkileyeceği ve kilo verme isteğiniz üzerinde size nasıl yardımcı olacağı konularında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan sağlıklı bireyler, zayıflama diyetini uygulamadan önce onun sağlıklı, kalıcı ve gerçekçi bir uygulama olup olmadığını mutlaka öğrenmelidirler. Yanlış bir diyet; emeğinizin, zamanınızın ve en önemlisi de sağlığınız kaybına neden olabilir.

Diyet Türleri Nelerdir?

  • Kan Grubu Diyeti Bu beslenme planları kan grubunuzun A,B,AB veya 0 olmasına göre oluşturuluyor. Kanadalı uzmanlar ise işe yaramadıklarını belirtiyor. Elbette olumlu sonuçlar elde ediliyor ama kan grubunuzdan tamamen bağımsız olarak…
  • Akdeniz Diyeti British Journal of Nutrition’da yer alan bir araştırmaya göre, kuruyemiş, balık,zeytinyağı,meyve ve sebze ağırlıklı bu diyeti 10 yıl boyunca uygulayanlar , daha az kilo alıyor.
  • Yeni Nordic  Diyeti Üzümsü meyve , kök sebze, baharat , lahana ,mantar, baklagil, patates, kuruyemiş, tam tahıl, et ve balık ağırlıklı beslenme programı. Danimarkalı uzmanların araştırmalarına göre sonuç; 26 haftada 4,5 kilo vermek.
  • Dash Diyeti Açılımı hipertansiyona karşı beslenme yöntemleri olan dash diyeti, İranlı uzmanlara göre kan şekerini düşürüp , diyabeti olan insanların 8 haftada 5 kilo vermesini sağlıyor. Meyve, sebze, az yağlı süt ürünleri , balık, fasulye ve tam tahıllı gıdaları içeriyor.
  • Food and Agricultural  Immunology dergisindeki bir araştırmaya göre, yenilebilen otlar şişmanlamanızı önleyebilir. Sekiz hafta boyunca her gün  sorgum lifi yiyen şişman fareler, yemeyenlere göre daha az kilo aldılar. Lifler sindirilirken daha fazla laktobasil ve bifidobakteri (kilo kontrolü sağlayan sağlıklı bağırsak mikropları) açığa çıkıyor. Kesin sonuç için araştırmalar devam halen devam etmektedir.

Diyete Başlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Her bünyenin kendine özel olduğunu unutmayın.
  • Kulaktan dolma bilgilerle diyet yapmayın.
  • Sağlığınıza en doğru diyeti bulmak için uzman bir doktora danışın.
  • Yaşam şeklinize uygun, devam ettirebileceğiniz bir diyet programı tercih edin.
  • Her gördüğünüz diyeti uygulamaktan kaçının.
  • Uyguladığınız diyet size zarar veriyorsa, diyete devam etmeyin.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER