Çocuklara kazandırılması en zor alışkanlıklardan biri diş fırçalamadır. Bu zorlu süreçte pek çok olumsuz durumla karşılaşılsa da aslında doğru bir yol izlenirse kolay çözüm sağlanabilir. Bu durum düşünüldüğünde akıllara Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını nasıl kazandırılır sorusu gelmektedir. Bebeklerin ilk dişleri 6-8 aylıkken çıkar. Dişleri temizlenme işlemine bu süreç de başlanması gerekir. Zira süt dişlerinin sağlığı kalıcı dişlerin sağlığı ile doğru orantılıdır. Sabah kahvaltısından sonra ve gece uyumadan önce dişlerini fırçalamayı alışkanlık haline getiren çocuklar sağlıklı dişlere kavuşur. Öncelikli olarak ön dişler çıktığı için temizleme malzemesi olarak tülbent ya da gazlı bez kullanılabilir. Diş fırçası kullanımı sağlamak için ise arka bölgede bulunan dişlerin çıkmasını beklenmelidir. Bu da 2,5- 3 yaşa kadar uzayan bir süreçtir. Bu süreç sonunda fırça kullanmaya başlanır ve yaş aralığına uygun diş fırçası seçimi yapılmalıdır. Diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak isteyen anne ve babaların da diş fırçalama alışkanlığına sahip bireyler olması örnek teşkil etmesi açısından önemlidir. Sözle ifade edilen davranışların uygulamalı halinin daha etkili olduğu ve çocukların büyüklerini taklit etme çabaları bilimsel olarak kanıtlanmış konulardır.

Ağız ve diş sağlığı vücut sağlığımızı da ilgilendirir. Süt dişleri yaş ilerledikçe düşmekte ve kalıcı dişler yerini almaktadır. Süt dişlerinin kalıcı dişlere rehberlik ettiğini söylemek son derece doğru bir bilgidir. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını nasıl kazandırılır diye düşünen anne ve babaların bu eğitimi vermek için bazı ayrıntılara dikkat etmeleri gerekmektedir. Dişler ne kadar fırçalansa da yan ve arka kısımlarda kalan yemek artıkları diş çürüklerinin oluşumunu hızlandırır. Diş fırçalama alışkanlığı ile beraber diş ipi kullanımının da öğretilmesi çok önemlidir. Diş ipi kullanımı ülkemizde maalesef pek yaygın değildir. Ancak fırçalama ile çıkmayan bazı artıklar sadece diş ipi ile temizlenebilir. Uzmanların bu konudaki tavsiyeleri dikkatle incelenmeli ve diş fırçalama etkinlikleri düzenlenmelidir. Konu ile ilgili çocuk videolarının resimli eğitici masalların okunması da çok etkili olacaktır. Çocuğun diş fırçalarken eğlenmesi ve eğlenirken de öğrenmesi hedeflenmelidir. Diş fırçalama konusunda süre de çok önemlidir. Türkiye’de diş fırçalama ortalamalarının 15 saniye ile sınırlı olduğu bilinmektedir. İdeal sürenin 2 dakika civarında olduğu hakkında çocukları bilinçlendirmek gerekir.

Çocuklar için özel olarak üretilen diş fırçaları çocukların ağız büyüklüğüne uygun, plastik ve naylon kıllardan üretilmiştir. Sert fırçalar dişlerin aşınmasına neden olduğundan dolayı çocuklar için uygun ürünleri tercih edilmesi gerekir. Kullanılan diş fırçalarının en geç 3 ayda bir değiştirilerek yenilenmesi gerekmektedir. Diş fırçasının temizliği boğaz hastalıkları açısından da önemlidir. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını nasıl kazandırılır diyen ebeveynlere ilk öneri çocukla beraber diş fırçalama seansları düzenlemeleri olacaktır. Çocuklara birden fazla diş fırçası alarak seçme özgürlüğü sağlanabilir. Bu özgürlük çocuğun diş fırçala isteğini artıracaktır. Evde çocuklar için diş fırçalama panosu oluşturulması gerekir. Her fırçalama sonrasında panoya işaret koyarak bir işi başarma hazzı yaşatılabilir ve ay sonunda yeni bir diş fırçası seçmesine izin verilebilir. Ödüller çocukları teşvik edici nitelik taşımalıdır. Böylece çocuklar diş fırçalama alışkanlığı kazanmış olacaktır. Özellikle kreşe giden çocukların birbirlerini görerek diş fırçalama alışkanlığı kazandıkları da bilinmektedir. Uzman tavsiyelerine göre yatmadan önce ağza alınan bir parça beyaz peynir diş fırçalama alışkanlığı kadar etkili bir temizlik yöntemidir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER