Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Çay lekesi Çıkarmak İçin Neler Yapılabilir?
Kıyafetler üzerindeki inatçı lekeler hanımları bazı durumlarda canından bezdirir hale getirir. En zorlu lekeler arasında kahve ve çay lekesi bulunur. Bu lekeleri çıkarmak için yapılan doğru bilinen yanlışlar lekenin daha inatçı bir hal almasına neden olur. Ülkemizde en çok tüketilen içecekler arasında yer alan çay; halılara, kıyafetlere, örtülere döküldüğünde oldukça can sıkıcı durumlar oluşturur. Bu alanda çay lekesi çıkartmak için bazı püf noktalar bulunur. Ve adım adım takip edilen bu noktalar sayesinde çay lekesinin çok hızlı bir şekilde çıkarılması mümkündür.
Çay Lekesini Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çay döküldüğü yerde anında leke oluşturur. Bu lekelere olabildiğince hızlı bir şekilde müdahale etmek gereklidir. Özellikle halı ya da giysiler üzerinden kalan ve kuruyan çay lekelerinin daha sonrasında çıkarılması çok güç olacaktır. İlk anda müdahale ederken beyaz kağıt havlı ya da beyaz temizlik bezleri kullanılabilir. Bunlar arasında da ilk olarak peçete veya havlu ile müdahale etmek halınızın üzerinde temizlik bezinin izinin çıkmaması adına önemlidir. Bu kısma özellikle dikkat edilmelidir.
Çay lekesini çıkarmak için uğraşırken temizlik bezinin desenlerini de halınızdan çıkarmak için ekstra bir çaba harcamak zorun kalmazsınız. Çay lekesi oluştuğunda kenar kısımlarında leke çok daha azdır. Ve müdahaleye bu kısımlardan başlamak gereklidir. Tersi durumlarda ise lekenin fazla olan kısmında dışa doğru lekenin yayılmasına neden olabilirsiniz.
Emin olduğunuz kumaş, kıyafet, örtülere yıkamaişlemi yapabilir, halılarda ise mutlaka yıkama talimatına uyulmalıdır. Yün, doğal elyaf, keten, ipek, süet gibi kumaş seçeneklerinde hatta astarlı giysilerde oluşan çay lekelerin yıkama yaptığınızda kumaşlara zarar verebilir ve kumaşların rengini açabilecektir. Tüm çay ve kahve lekelerinde ilk müdahale mutlaka beyaz sabunla yapılmalıdır. Önce ıslaklığını aldığınız lekeye daha sonra beyaz sabun sürebilirsiniz. Özellikle bulaşık deterjanı ya da renkli sabunlar kullanmamalısınız. Çünkü özellikle açık renk kıyafetlerde bu tercihler kendi renklerini bırakabilir ve çay lekesi içinden çıkılmaz bir hale bürünebilir. Yapılan en büyük yanlışlardan biriside çay dökülen yerin çitilenmesidir. Bu işlem sadece lekenin dağılmasını sağlayacaktır.
Çay lekesi çok inatçı ise sirke kullanabilirsiniz, böylece lekenin çok daha hızlı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu alanda çay lekesi çıkartmak için yapılan işlemlerin yanında ipek ve yün karışımı halılarda oluşan çay lekesi ne kadar uğraşırsanız uğraşın çıkmayacaktır.
Şekerli ya da Şekersiz Çay Lekeleri
Şekersiz bir çay lekesinin çıkması çok daha imkânlı bir durumdur. Şeker kattığınızda çay katkı maddesi almakta ve leke çok daha zor bir hale gelmektedir. Çay lekesi her ne olursa olsun ilk etapta bol su ile yıkanmasının doğru bir hamle olacağı söylenebilir. Bunun yanında yıkanarak çıkmayacak özelliklerdeki kumaşlarda ise kuru temizleme özelliği dikkate alınmalıdır. Giysideki çay lekesini çıkarmak için giysi önce ters çevrilmelidir. Daha sonrasında soğuk su ile yıkanmalıdır.
Ağartıcı içermeyen toz deterjanlar ile leke yıkanabilir. Halılardaki çay lekelerini çıkarmak için ise sıvı fazlası kağıt havlu ile alınmalıdır. Mümkün olduğunda hızlı hareket etmeli ve leke dıştan içe doğru yapılmalıdır. Mobilyalarda çay lekesi çıkartmak için içeriğinde ağartıcı olmayan sıvı deterjanlar kullanılabilir ya da karbonatla hatta sirke ile ovulabilir.
çay lekesi nasıl çıkar diye saatlerce düşünüyordum. En son çare internetten baktım. Tüm kaynaklar genelde aynı bilgileri vermiş. Ama çok sağolun işime yaradı. Bu arada facebook sayfanız var mı?
Rica ederiz, işinize yaradıysa ne mutlu bize 🙂 Facebook sayfamız elbette var. https://www.facebook.com/doktoremmi