Bebeğiniz Kabız Mı?
Dünyaya yeni gelen bireyler, daha birçok vücut işlevinden habersiz doğmakta ve sonucunda bazı temel sorunlar meydana gelmektedir. Bağışıklık sistemi diye adlandırılan yeni doğmuş bebeklerde oldukça zayıf ve gelişmemiş olan bu sistem, hastalıklara oldukça müsait bir bünye sağlamaktadır. Yetişkin bir bireye oranla çok daha fazla hassas olan bebek bağırsakları, tüketilen gıdalarda büyük dikkat edilmesi gerekir. Ebeveynler tarafından dikkat edilmesi gereken bu hususta bazı temel besinler gelişme süresince verilmemelidir. Bebeklerde kabızlığı anlamanın bir yöntemi bebeğin dışkılama sayısının takip edilmesi ile saptanabilir.
Normal dışkılamanın aksine daha yavaş ve zor şekilde dışkılaması bebeklerde kabızlığın en önemli belirtilerinden biridir. Bebekler doğdukları ilk hafta yaklaşık 4 dışkılama gerçekleştirirler. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ise dışkılama sayısı 6’ya kadar çıkmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkılama sorunu çok kısa olmakta veya hiç olmamaktadır. İnek sütü içeren mamaların tüketilmesi bebeklerde kabızlığın en önemli sebeplerinden biridir. İnek sütü içeren mamaların yanı sıra, bir takım ilaçların kullanımı yine bebeğinizin kabız olması için yeterli bir sebeptir. Bebekte kabızlık ayrıca hareketsel değişimlerde de meydana gelmektedir. Emeklemeye ve sürünme sürecinde bebekler bu hareketlerden dolayı kabızlık geçirebilirler.
Bebeklerde kabızlık giderilmesinde birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemlerinin aksine halk arasında birçok tedavi yöntemi benimsenmiştir. Kabızlık geçirildiği anda ebeveyn olarak öncelikle sakin kalınmalıdır. Hiçbir şekilde doktor tavsiyesi alınmadan müshil ilacı ve benzeri ilaçlar verilmemelidir. Biberondaki suyun içerisine konulan şekerin hiçbir özelliği bulunmadığından bu yöntemin geçerliliği bulunmamaktadır.
- Çok aşırı mama tüketimi, mamanın içeriği kabızlığın nedenlerinden biridir. Bu nedenle mamanın azaltılması ve içeriğinde bulunan inek sütünün azaltılması ve yok edilmesi kabızlığın önüne geçebilir. Ancak doyuracak kadar verilmelidir.
- Dışkısı sert olan bebeklere, yetişkinlerde de kabızlık sorunu çekenler için önerilen erik ve kayısı suyu verilmesi yine kabızlığı önler.
- Doktora gidilerek tavsiye alınması ve doktorun önereceği vitaminlerin kullanımı yine kabızlığın önüne geçebilir.
- Yetişkinler için kullanılan bir diğer yöntem olan lavman yardımı ile makattan tutturularak kaka yapmaya zorlanması kaka yapmasını sağlayabilir.
- Bol su tükettirilmelidir.
- Ters u şeklinde masaj yapılması bebeğin rahatlamasına sebep olacaktır.
- Bir diğer yöntem ise lavman yerine makat kısmına krem sürülerek dışkı yapılmasına kolaylık sağlamaktır.
- Lifli gıdaların tüketimi kabızlık sorununu yok etmede bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Karpuz, erik, incir kayısı ve taze sebze tüketimi lif bakımından zengin yiyeceklerdir.
- Sadece süt içmesinin yanı sıra ballı süt bağırsakların gelişmesine de sebep olacağından kabızlığı önler.
Bebeklerin beslenmesinin yanı sıra hareketliliği kabızlık sorununu doğursa da hareketsizlikte kabızlığa neden olan sebepler arasında sayılmaktadır. Bu nedenle sürekli aynı şekilde kalmamalı e ona yardımcı olacak şekilde hareket ettirilmedir. Unutulmamalıdır ki bebekler konuşamadıklarından birçok rahatsızlıklarını ağlayarak belli etmektedirler. Ancak yukarıda belirtilen belirtileri taşıyan bebekler doktor yardımı ile bir tedavi uygulanmalıdır. Yapılan hatalar bebeğinizin kabızlığını artıracağının unutulmaması gerekir. Bilinçsiz kulaktan dolma sözlerle bebeklerin yiyecek ve içecek alışkanlıkları değiştirilmemeli ve hareketsiz bırakmamaya özen gösterilmelidir.