Her anne bebeği için en doğru ve en sağlıklı beslenme yöntemini seçmeye çalışır. Bebekler söz konusu olduğunda her ayrıntıya dikkat edilmesi gerektiği gibi beslenmelerine de önem verilmelidir. İlk aylarında bebeklerde beslenme konusunda annelerine bağımlı bir süreç gözlenir. Ama annelerin en çok merak ettikleri konu Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreçleridir.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Hakkında Rehber
Bebekler büyümeye başladıkça sindirim sistemleri ve böbrek olgunlaşmaları başta olmak üzere tüm vücudun ilerleme kaydettiği görülür. Bebeklerin yutma refleksleri de zaman içerisinde gelişmektedir. Bu durum göz önüne alındığında bebeklerin 4. Aydan itibaren yutma özelliğine sahip oldukları görülür. Doktorlara danışarak dördüncü aydan itibaren ek gıdaya geçiş sağlayabilirsiniz.
Ek gıda geçişlerinde bebekler kaşık ile kolaylıkla beslenmeli bu süreçte biberon kullanılması tavsiye edilmemektedir. Ek gıdaya başlayan bebeklerin sütten kesilmemesi gerekir. Çünkü ek gıdalar sütün tamamlayıcısı görevini üstlenir. Bu yüzden bebeklere verilebildiği kadar anne sütü verilmesine özen gösterilmelidir. Eğer bebeğin kilosu yerinde ise ve anne sütü ile doyuyorsa altıncı aya kadar ek gıdaya geçilmemesi çok sorun yaratmayacaktır. Ek gıdaya erken başlanması da belli başlı sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar ise yetersiz kilo alımı, kabızlık, ishal ya da kusma olarak sıralayabilmemiz mümkündür.
Bebekleriniz için ek gıda besinlerine geçiş yaparken uzak durulması gereken bazı gıda maddeleri bulunur. Bunlar; eğer tuz, şeker ve baharatlardır. Bebekler bir yaşına gelmeden önce böbreklerinin tam olgunlaşmadığı için tüketilecek olan gıdalar hakkında iki kere düşünülmesi gerekir. Özellikle bu konu da uzmandan yardım alınması önerilir.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş sağlandığı zaman öncelikli olarak hazmı kolay ve alerji sağlamayacak olan gıdaların bebeklere verilmesi gerekir. Verilecek olan gıdalardan birkaç örnek vermek gerekirse; sütlü pirinç, özel mamalar, elma suyu ya da pirinç unlu muhallebi sıralanabilir. Bebeğiniz eğer altı aylık ise sebze püreleri yapılabilir. Ama bebeklerde ek gıdaya meyve püreleri ile başlandıysa sebze püresinin tadını pek sevmeyecekleri için yemek istemeyebilirler.
Bu yüzden bebek zorlanmamalı ilerleyen süreçlerde tekrar denenmelidir. Bebeklere ek gıdaya başlanacağı zaman tek bir ürünle başlamanız gerekir. Çünkü bebeklerin yeni gıdalara bağırsaklarının da alışma süresi vardır. Eğer birkaç gıda ile başlanırsa bebeklerin bağırsaklarında çeşitli problemlere yol açılabilir. Bu yüzden ilk çeşide mide alıştıktan sonra ikinci gıdaya gidilmesi gerekir.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş sağlandığı zaman az miktarla başlayıp zaman içerisinde fazlalaştırılması önerilir. Böylece bebeklerin mide ve bağırsaklara yeni gıdaya daha rahat bir alışma süreci geçirir.Miktarlara örnek vermek gerekirsek, ilk gün iki tatlı kaşığı gıda veriliyorsa ertesi gün 4 kaşık ve sonraki günlerde de arttırarak gidilmesi gerekir.
Bebeklerin ek gıdalarını aç karna vermeniz daha kolay tüketmesini sağlayacaktır. Eğer tok karna verilirse tadını bilmediği ve tok olduğu için gıdayı yemeyebilir. Bebeğiniz eğer ek gıdaya başladıysa dışkısında daha önceden görmediğiniz değişikliklerle karşılaşabilirsiniz. Anne adayları bu konu da telaşa kapılırlar. Ama uzmanlar bu durumun gayet normal olduğuna dair açıklamalar getirmiştir.
Bebekleriniz için ek gıda verirken annenin tebessüm etmesi çok önemlidir. Eğer tebessüm ederek verirseniz bebekleriniz size güvendiği için gıdayı rahatça yiyeceklerdir. Verilen gıdaların yerinde ve dozunda olmasına özen göstermek gerekir.