Her bayan anneliğe adım atarken büyük bir heyecan ve korku yaşar. Bebek bakımı tecrübe gerektiren bir durumdur. Ancak annelik gerekli eğitimler alınarak zaman içinde kolayca öğrenilebilir. Özellikle bebeğin temizlenmesi ve banyosu en çok merak edilen konular arasındadır. Özellikle annelerin ve anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biride bebek yıkama nasıl olmalıdır? Sorusudur. Bu konuda ilk yapılması gereken, bebeğiniz için banyo sırasında ya da banyo sonrasında gerekli olan malzemelerin önceden hazırlanmasını sağlamanızdır. Bebekler çıplak kaldıklarında kendilerini kötü hissedip ağlamaya başlarlar. Bu durum anneleri tedirgin ettiği için panik bir duruma gelmelerini sağlar. Malzemelerin önceden hazırlanması ise büyük bir kolaylık sağlar. Bu malzemeler arasında küvet, file, havlu, sünger, tülbent, küçük havlu, şampuan, bebe yağı, kurutmak için havlu ve bebeğin banyo sonrası giyilecek kıyafetleri sıralanmaktadır. Özellikle küvet seçimlerinde küçük ve hafif küvetlerin seçilmesi önerilir. Böylece taşınması da kolay olacaktır. Elinizde olan filenin küvet içine yerleştirilmesi ile bebeğinizi daha rahat yıkamanız sağlanır. Bebeği yıkarken vücudunu yumuşak ürünlerle silmek önemlidir. Bebek ciltleri çok hassas oldukları için genellikle küçük havlu, sünger ya da lif tercih edebilirsiniz.

Bebeklerinizi yıkayacağınız suyun 36,5 ya da 37 dereceden yüksek ya da düşük olmaması dikkat edilecek en önemli husustur. Evinizde eğer bir termometre yoksa direk dirsek ile su sıcaklığını ölçebilirsiniz. Bebek ciltlerinde bulunan yağ oranları düşük olduğu için çok çabuk üşürler. Bu yüzden oda sıcaklığının da bebeğe uygun olması gerekir. Bebek yıkama nasıl olmalıdır? Sorusuna verilecek cevap birincil cevap süreç kısa olmalıdır. Özellikle on dakikayı geçmemesi gerekir. Uzun banyolar süreleri için annelerin ileriki dönemlerin de bol bol vakitleri olacaktır. Bebeği yıkarken öncelikli olarak vücuttan başlamak gerekir. Vücut sıcaklığının en erken düştüğü yer kafa bölgesi olduğu için kafa kısmının en son yıkanması gerekir. Bebek fileye sırt üstü yatırılır ve vücudun ön kısmında boyun ve aşağısında kalan kısma su dökülür. Bebe şampuanı ile gövde köpürtülür ve tekrar su ile köpük giderilir. Daha sonrasında bebeğin ters çevrilerek sırt ve arka kısmının tam olarak yıkanmasını sağlanır. Arka kısma da şampuanla temizleme işlemi uygulanır. Kafa kısmını en son yıkmanız ve yıkarken de kulaklarına su kaçmasını önlemek amacıyla kulaklarını kapatmanız gerekir.

Bebeğiniz doğduktan 24 saat sonra bebeğinizi yıkmanız önerilmektedir. Bebeklerin yıkanması için göbek kordonunun düşmesini beklemenize gerek yoktur. Göbek kordonuna dikkat ederek yıkama sağlayabilirsiniz. Yıkama sonrası kordon kısmının da güzelce kurulanmasına özen göstermelisiniz. Bebeklerin ilk doğduklarında her gün ya da gün aşırı yıkamanız önerilmektedir. İleriki zaman aralığında ise aile banyo alışkanlığına göre gereken düzenlemeler yapılmalıdır. Bebek yıkama nasıl olmalıdır? Sorusuna verilecek net cevaplar özellikle anne adaylarının kafalarını netleştirmektedir.Bebek banyosu için kullanılacak olan şampuanın göz yakmayacak şekilde olması gerekir. Aksi halde bebeğin gözleri yanar ve bu durumda daha fazla ağlamasına neden olur. Bebeklerin banyolarını yaptırmak için aç olmalarını tercih etmelisiniz. Karnı tok olan bebeklerin mideleri hassas olacağı için kusma gibi durumları gözlenir. Bebeğinizi yıkadıktan sonra bebek yağı ile masaj yapmanız bebeğin rahatlamasını ve sakinleşmesini sağlayacaktır. Banyonun anne tarafından yaptırılması bebek ile anne bağının güçlendirilmesini sağlayacaktır.

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER