Hiç geçmeyen yorgunlukların arkasında önemli rahatsızlıklar bulunabilir ve B12 vitamini eksikliğinden dolayı bu etkiler sık sık görülmektedir. Depresyon ya da kansızlık gibi durumların bu vitamin eksikliğinden kaynaklanması da bu vitamini çok daha önemli hale getiriyor. Bu nedenle B12 Vitamini ve Faydaları konu başlığı iyice incelenmelidir. Genel olarak bakıldığında B12 vitamini suda erimektedir. Özellikle karaciğer, böbrek ve farklı dokularda depolanan B12, kobalt mineralleri de içermektedir. B12 vitaminin en tehlikeli tarafı ise; bu depoların tamamen boşalmasından beş hatta altı yıl sonra vücut üzerinde olumsuz etkiler görülmeye başlar. Bu vitaminin vücut içerisindeki en önemli görevi ise DNA sentezi yapmak ve enerji üretimine destek olmaktır. Kandaki oksijenin taşınmasında görev almasının yanında sinir sisteminin çok daha düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle sigara kullanımında vücut içerisinde pek çok olumsuz durum ortaya çıkar. B12 vitamini tüm bu etkilere karşı tek başına savaşabilir.
B12 Vitamininin Eksikliğinde Karşılaşılabilen Durumlar
*En önemli sorun olarak kansızlık sayılabilir. Özellikle yaş ilerledikçe bu vitaminin eksikliğinin çok daha fazla hissedilmesi söz konusu olacaktır.
*Önerilen tüketim değeri en fazla günlük olarak 10 mg olmaktadır.
*Uyuşukluk hissi, unutkanlık ve sürekli yorgunluk hissi oluşması,
*İştahsızlık, ishal, sarılık, saçların sürekli dökülmesi ve incelmesi,
*Cilt sorunlarının çeşitlenmesi,
*Ağız içinde oluşan duyarlılıklar,
*Gerginlik ve stresin artması, kabızlık, kaslarda oluşan aşırı hassaslık, konsantrasyon bozukluğu,
*Zihinsel faaliyetlerin yavaşlaması, zayıflama, sürekli hastalıklara yakalanmak,
*Adet şikayetlerinde oluşan artış, kendini sersem hissetme, kasların zayıflaması, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi pek çok etken de B12 Vitamini ve Faydaları konu başlığı içerisinde görülen önemli olumsuzluklardır.

Genel olarak vücudumuzun hücresel mekanizmasına bakıldığında hücrelerin çoğalmasını sağlayan vitamin B2 olmaktadır. Vücudumuzun her alanındaki yenilenmede B12 vitaminine ihtiyaç duyulur. Normal olarak vücut işleyişine bakıldığında saniyeler içerisinde pek çok kan hücresinin üretilmesi gereklidir. Bu vitaminin eksikliğinde bu hücreler üretilemez ve doğal olarak ta kansızlık meydana çıkar.
B12 Vitamininin Faydaları
*Kandaki oksijen seviyesi artmakta ve bu sayede vücut enerjinizde aynı oranda artmaktadır.
*Hücre oluşumu hızlanmakta ve doğurganlık özelliği de artmaktadır.
*Sinir uçlarında yaşanan gelişim desteklenir.
*Bu sayede ileriki yaşlarda Alzheimer oluşumu riski düşer ve depresyon yaşama olasılıkları azalır.
*B12 vitaminine ek olarak B6 ve folik asit ile birlikte kullanıldığında ise damar tıkanıklıklarının önüne geçer, hatta kalp hastalıklarının da önüne geçer.
*Hafızanın güçlenmesine yardımcı olduğu gibi öğrenmeye de katkı sağlar.
*Genel olarak hayvansal gıdalarda bulunmakta; özellikle süt, yumurta, balık ve koyun etinde ve hindi etinde bulunur. Soyada da çok yüksek oranda bulunan B12 vitaminini ilaç takviyesi şeklinde de doktor önerisinde alabilirsiniz. B12 Vitamini ve Faydaları arasında en çok dikkat çeken konulardan biri ise depresyon sebebi olmasıdır. B12 vitamini genel olarak bakıldığında vücut tarafından üretilmeyen bir ürün olduğu için dışarıdan alınması gereklidir. Özellikle kan hücresi oluşumunda etkileri ile bilinen bu vitamin eksikliği 50 yaş ve üzerinde daha da sık görülmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, alkol kullanımı da bu etkileri ortaya çıkarır. Özellikle bu vitaminin eksikliğinden dolayı ilk olarak sinir hücreleri zarar görmekte ve buna bağlı olarak unutkanlık meydana gelmektedir. Daha sonra bu olumsuzluklar denge kaybı, yürümede zorluk şeklinde devam eder ve tüm vücut fonksiyonlarını olumsuz bir şekilde etkilemeye devam eder. Her yaştan bireyin beslenme tablosunda bu vitaminin yer aldığı yiyecekler bulunmalı ya da ilaç takviyesi olarak vücudun bu vitamini alması gereklidir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER