Astım
Astım sık sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. 3 mayıs dünya astım günü olarak belirlenmiştir. Astım özelikle ilk bahar ve yaz mevsiminde gözükmektedir. Astım kadınlarda erkeklere göre daha yaygın gözükmektedir. Astım nedir? Astım belirtileri nedir? Astıma ne iyi gelir? Bu soruları cevaplayabilmek için yazımıza geçelim…
Astım Nedir?
Astım vücuda hava alınmasını engelleyen bir hastalıktır. Çok sık karşılaşılan astım hastalığı tedavi sürecine girmezse nefes darlığına kadar ilerleyebilir. Astım kronik hastalıktır. Astım çevresel etmenlerle artar. Astımın oluşumunda hava yollarının daralması etkili olmaktadır. Hava yollarında bulunan mukoza tabakasının kapladığı yerlerde şişme olması hava yollarında daralma olmasının bir sebebidir. Özellikle yaz ve ilk bahar mevsimlerinde astım ataklarında artık gözükür. Astım atakları gündelik yaşamı çok sekteye uğratmaktadır bundan dolayı yaşamda birçok harekette kısıtlama yaşatmaktadır.
Astım Belirtileri
- Şiddetli ve sık sık tekrarlayan öksürük
- Nefes almada zorluk
- Sesli(hırıltılı)nefes alıp verme
- Göğüs bölgesinde sızı şeklinde ağrı veya şiddetli ağrı
- Yürümede zorluk
- Hafif baş dönmesi
- Halsizlik
- Kısa sürede yorgunluk
- Günlük yaşamdaki hareketlerde bariz azalma
Astıma neden olan önemli faktörler
- Astım genetik olabilir bundan dolayı ailede başka astım hastası olup olmadığını bilmek anlamada büyük fayda sağlayabilir
- Küçük yaşlarda çok fazla alerjen maddeye maruz kalmak
- Küçük yaşlarda sigara içilen, tozlu, kimyasal içeren ortamda bulunmak
- Polenli ortamda durmak
- Egzersiz yapmamak
- Küflü yerlerde durmak
- Nezle grip gibi enfeksiyonlarda astım daha fazla etkisini gösterir
- Yaşadığı yerde aşırı rutubet olması
- Mesleki olarak küçük partiküllü nesnelerle uğraşmak(mobilyacı(talaş), tütüncü, kuaförlük, çiftçilik, temizlik işçiliği vs)
- stres
- psikolojik sorunlar
Astıma Ne İyi Gelir?
Astım tamamen iyileşmesi mümkün olmayan bir hastalıktır yani kroniktir. Ama tamamen kontrol altına alınabilir. Bu sayede hastalık sorun olmaktan çıkar. Astımı tamamen kontrol altına almak zordur bunun sebebi astıma neden olabilecek birçok faktör her gün karşılaştığımız veya yapmamız gereken şeyler olmasıdır. Astımı kontrol altına almak için yapılacakları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Evi sık sık havalandırmak
- Bulunacağımız ortamın temiz olmasına özen göstermek
- Alerjen içeren ortamlardan uzak durmak
- stresten uzak durmak. Stres her hastalığın önemli sebeplerindendir stressiz yaşam en sağlıklı yaşam diyebileceğimiz kadar önemlidir stressiz olmak.
- Evde kedi köpek beslemek astım hastalarına sorun yaşatabilir.
- Nezle grip gibi enfeksiyonlar astım ataklarını arttıracağından bu tarz enfeksiyonlardan korunmak için çaba göstermeleyiz
- Hasta kesinlikle sigara içmemeli veya sigara içilen ortamda bulunmamalı
- Bol bol egzersiz yapmak sağlıklı yaşam için büyük bir adımdır.
- Polenli ortamdan uzak durmalı
Astım geçici olmadığından zor süreçler yaratacak bir hastalıktır. Astımın bazı belirtilerini daha önceden belirttik. Bu belirtileri sık sık ve şiddetli şekilde gözüktüğünde bir doktora gitmenizi tavsiye ederim. Doktor gözetiminde ilaç kullanımı astımın yaratacağı sorunları en düşük düzeye düşürüp astımın etkilerini kontrol altına almakta fayda sağlayabilir.
Sağlıklı yaşamlar…