Arı Sokmasında Yapılması Gerekenler
Genel olarak arı sokmalarında alerjisi bulunmayanlar için ve belli sayının üzerinden olmayan sokmaların tehlikeli olmadığı söylenebilir. Kişilerin metabolizmasına göre tehlikenin oluşup, oluşmayacağı belirlenebilir. Alerjisi olan kişilerde iğnesinin bulunduğu bölgede kızarmaların yanında kaşınmalarda oluşur. Ve şişme meydana gelir. Özellikle kusma, baygınlık çarpıntı ve karın ağrısı varsa mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Bu alanda arı sokmasına ne iyi gelir denildiğinde bunların dışında kalan vakalar için yapılabilecek doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Arı Sokmasında İlk Anda Neler Yapılmalıdır
İlk anda yapılması gerekenler arasında sakin olmak gelir. Panik olarak iğneyi çıkarmaya çalışmak zehir kesesini sokulan bölgede daha fazla dağıtmak anlamına gelir. Bu açıdan öncelikle tırnağınızla olabileceği gibi bir bıçak yardımı ile de arıyı o bölgeden uzaklaştırmak etkili bir yol olacaktır. Sonrasında ise amonyak kullanılabilir. Amonyak arının soktuğu bölgeye doğrudan uygulanabileceği gibi, suyun içerisinde damlatılarak açılan amonyağı krem olarak kullanmakta mümkündür. Doğru bilinen yanlışlarımız arasında ise arı sokan bölgeye basınç uygulanması ya da ovulmasıdır. Özellikle terli iseniz hiç dokunmamak daha faydalı olacaktır. Ter zehrin etkisini artırır.
Saç Kırıklarına Evde Çözüm yazısına gitmek için tıkla!!
Arı Sokması Halinde Kullanılabilecek Yöntemler
Bu alanda arı sokmasına ne iyi gelir, başlığı altında yapılabilecek en iyi yöntemlerden bir sokulan kısım üzerine buz koymaktır. Ya da soğuk su ile yıkamakta yeterli olacaktır. Özellikle yoğurt acısını da alacak bir üründür. Arı sokulan bölgede tehlikenin boyutunu artırır. Boğazınızda arı sokmuş ise sirkeli su ile gargara yapmak ilk planda tehlikeyi azaltsa da bir hekime başvurmak çok daha tedbirli bir yol olacaktır.
Bunların yanında maydanozda zehrin etkisini alacak bir ürün olacaktır. İyice dövdüğünüz maydanozu, arının soktuğu bölgeye yerleştirebilir ve bu şekilde sararak etkili bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Meyve bahçelerinde arı sokmuşsa ve bu anda meyve yeniyorsa çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle anında uzman bir hekime ulaşmak en doğrusudur. Sarımsak doğal bir antibiyotik olarak bilinir. Bu nedenle iyice ezilen sarımsağın arının soktuğu bölgeye yerleştirerek hem ağrınızı azaltabilir hem de zehrin etkisini çok hızlı bir şekilde giderebilir. Lavanta yağı da bu alanda etkili bir yağ olacaktır. Soğanda aynı etkileri oluştan antibiyotik etkisi ile bilinir. İkiye böldüğünüz soğanın suyunun akan kısmını sokulan bölgeye sürmek yeterli olacaktır. Arı zehrine en iyi panzehir baldır. Bunun yanında karbonatlı suyu macun şeklinde kullanarak ta fayda elde edebilirsiniz.
Arı Soktuğunda Oluşan Etkenler
Hem bal arısı, hem de yaban arısının sokması ile arı zehrini enjekte etmiş olur. Sarı kabukları bulunan yaban arısı bu durumlarda istisnadır. Aynı iğneyi birkaç defa batırabilir. İğnesi normalde batırdığında deride kalır. Bu alanda arı sokan kişilerin en fazla yüzde üçünde alerjik reaksiyonlar görülebilir.
Arının iğnesinin battığı kısım şişecektir. Genelde arı nerden sokarsa soksun tüm vücut etkilenir. Arı sokmasına ne iyi gelir, başlığı altında paniklemeden tedavi yoluna gitmek gereklidir. Genellikle tehlikeli olmayan bu sokmalar baş dönmeleri, ishal, kusma gibi şikayetler oluşturuyorsa ciddiye alınması gereken durumlar oluşmuş demektir. Bu durumlar yok ise hiç paniklemeden uygulanacak küçük püf noktaları ile acı hissinin azalmasını ve şişliğin anında geçmesini sağlayabilirsiniz.