İlk defa anne olan adaylar bebeklerini kucaklarını alırken dahi acaba bir yerine zarar verir miyim endişesi taşır. Bebeğinize zarar vermeden banyosunu tamamlamak çok önemli, ancak bu durum bebeklerin suya hiç te yabancı olmadıklarını düşünürken avantajlı olduğunuz bile söylenebilir. Bebeğin iyi ve keyifli bir banyo zamanı geçirebilmesi için annelerin neyi nasıl yapacakların en ince detayına kadar öğrenmeleri gerekiyor ve cesaretli olmaları da bebeğinize güven vermeniz açısından çok önemlidir. Anneler Bebeğin banyosunu yaptırırken; kulak, göz, ağız yolu ile sabunlu suyun bu organlara geçmesini önlenmeleri gereklidir.

En çok merak edilenler arasında bebeklerin kordonu varken banyo yaptırıp yaptırmayacağıdır. Bebeğin mikrop kapmaması adına ilk haftalar içerisinde göbek kordonun her gün temizlenmesi gereklidir. Ancak buradaki önemli kısım, kordonun çevresinin nemlenmemesidir. Nemlenmesi halinde enfeksiyon riski artar. Bu nedenle bebeklerin göbeği düşene kadar süngerle ya da yumuşak bezlerle ıslatarak bebeğin vücudunu silinmesi yeterli olacaktır. Banyo yapabilmesi için göbek bağının düşmesi tüm uzmanların yaptığı ilk tavsiyeler arasında yer alır. Bu aşamadan sonra Bebeğin banyosu için ön hazırlıklar yapmalısınız. Öncelikle kıyafetlerini ve havlusu hazırlamalısınız. Şampuan, sabun gibi tüm malzemelerin elinizin altında olması banyo yaptırırken sizin de rahatlamanızı sağlayacaktır. Banyo suyunun sıcaklığı 22 ile 24 derece arasında olmalıdır. Ondan da önemlisi ortam sıcaklığının da normalden bir üst derecede sıcak olması gereklidir.

Bebeğin banyosuöncesi hazırlıkları şu şekilde sıralayabiliriz. Sıcak su ve temiz bir kap, bebek için iki adet giyişi, bebek bezi- yağı, vücut losyonu, küvet için file, küvet, banyo lifi, şampuan, sabun ve banyo havlusu olacaktır. Malzemelerde hazırlandıktan sonra bebekler için en uygun zaman tercihine dikkat edilmelidir. Banyo sonrasında rahatlayan bebekler çok daha huzurlu ve uzun süre uyur. Bu nedenle uyku vaktinden önce iyi bir banyo, bebeğin çok daha rahat uykuya geçmesini sağlayacaktır. Akşam saatleri seçilebilir. Ancak gündüzde istenilen her vakitte bebekler yıkanabilir. Bebeklerin en önemli sorunları arasında yer alan konaklar için ise banyo öncesinde badem yağı veya bebe yağı ile masaj yapabilir, banyo sırasında durulayabilirsiniz. Badem yağı kullanımın ardından karbonat kullanarak bebeğin başındaki konakların yumuşamasını ve banyo sırasında daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Banyo ısısını ayarlamak için dirseğiniz batırdığınız su yakmıyorsa bebeğiniz için ideal ısı bu demektir. Bebeğin banyosu için özellikle ilk ayarlarda küvet ve file tavsiye edilebilir. Hem de içini su ile doldurarak bebeğin üşümesini engelleyebilirsiniz. Bebeğinizi soymaya başladığınız da onunla konuşabilir ve bebeğinizin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Suyun dökülmesi sırasında yavaş yavaş hareket etmeli, bebeği korkutacak davranışlardan sakınmalısınız. Bebeğinizin vücudunu sabunlarken masaj yapabilir ve bacak aralarından ayaklarının altına her alanın sabunlanması gereklidir. Özellikle file kullanımı çok önemli yardımlar sağlayacak, bebeğiniz file üzerinde yatarken sizde çok daha pratik bir şekilde her yerini yıkayabilirsiniz.

En son olarak saçlar yıkanmalı ve suyun gözlerine gelmemesi için dikkat etmesiniz. Bebeğin banyosunu yaptırırken en sevmeyeceği durum yüzüne su gelmesi olacaktır. Bu nedenle boğulma gibi durumlara meydan vermemek ve bebeğin daha fazla korkmasını önlemek adına sabunladığınız saçlarını çok daha dikkatli bir şekilde durulamalısınız. Havlusuna sararak banyosunu tamamlayan miniğinizi giydirmeden önce tüm vücudunu narin hareketlerle kurulamalısınız. Ardından bebek yağı ile tüm vücudunu yağlayabilir, pişik önleyici kremlerle de poposunu kremledikten sonra önce bezinden başlayarak hazırladığınız eşyalarını sıra ile giydirmelisiniz. Banyo sonrasında varsa tırnaklarını kesmelisiniz.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER