Egzama
Yaygın olarak gözüken bir deri hastalığı olan egzamanın bir çok çeşidi mevcuttur. Dermatoloji bölümünün ilgisi altına giren bu hastalığın henüz kesin bir çaresi bulunamamıştır fakat alınacak önlemlerle hastalık başlamadan bitirileceği gibi ilerleyen bu hastalığında gene önlemler sayesinde durması hatta iyileşmesi sağlanabilir.Şimdi yazımıza geçelim..
Egzama Nedir?, Egzama Nasıl oluşur?
Egzama deride iç ve dış faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilecek hastalıktır. Egzama kalıtsal olabildiği (Filaggrin mutasyonu) gibi çevresel faktörlerle de ortaya çıkabilir.Genelikle kışın artan bu hastalık deride bulunan yağ miktarında ve derinin içerdiği maddelerde değişikliğe neden olur. Egzama deride kuruluk, kaşıntı ve minik kabarcıklar oluşmasına sebep olur. Egzama deride kuruluk yarattığında kaşıntı gibi bir faktörlerle birleşip deride deformasyona neden olur. Bu deformasyonlar derinde çatlağa sebep olur. Deride oluşan çatlaktan kolayca girebilen mikroorganizmalar vücutta enfeksiyona sebep olurlar bu yüzden egzama hastaları enfeksiyonlara karşı savunması düşüktür. Egzama vücudun her bölümünde oluşabilir ama en sık oluştuğu yerler eller, kafa, bacak ve ayaktır. Egzamanın sebep olduğu görüntü maalesef pekte iç açıcı değildir.Egzamanın birçok çeşidi vardır hastalığın tedavisi için öncelikle bu hastalığın hangi çeşitte olduğunu bilmek ve ona göre önlemler almak gerekir.
Egzama Bulaşıcı mı?
Egzama kötü görüntüsüne, birçok çeşidine ve vücutta oluşturduğu deformasyonuna rağmen bulaşıcı değildir.
Egzamanın Belirtileri
- Cilt kuruluğu
- Ciltte şiddetli ve sık kaşıntı
- Ciltte kızarıklık
- Ciltte çatlaklar oluşumu
- Ciltte pul pul görüntü
- Ciltte minik su kabarcıkları oluşumu
- Ciltte iltihaplanmalar
Egzamayı Tetikleyenler
- Stres en önemli faktörlerden biridir
- Kış mevsiminde soğuktan dolayı vücutta kuruluk artacağından etkisi büyüktür
- Zayıf vücut direnci olan kişiler yakalanması daha kolaydır
- Ani hava değişimi
- Genetikte olabilen bir hastalıktır
- Bazı yiyecekler egzamayı tetikler örneğin;limon,patlıcan, domates, portakal, kabak
- Sabun, deterjan cildi yıpratabilir
- Çok sık elleri yıkamak elde meydana gelecek yıpranmaya ortam hazırlar
- Tozlu ortamda,kimyasalların olduğu ortamda,kirli ortamda durmak
- Kadınlarda hormon seviyelerin ani artması egzamaya sebep olabilir
Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Egzamanın birçok çeşidi ve bu çeşitlerin farklı nedenleri vardır. En bilindik egzama çeşidi olan alerjik kökenli Atopik egzama bebeklik ve çocukluk dönemlerinde görünür.Diğer egzama çeşitleri olarakda; Kontakt dermatit, El egzaması, Seboreik egzama, Numuler egzama, Asteatotik egzama, Varisli egzama,Dairemsi Egzamayı sayabiliriz
Atopik Egzama
Çevresel faktörlerle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde görülebilen ve erişkinlik dönemine doğru azalıp hatta geçebilen bir egzama türüdür. Genellikle yüzde başlayıp vücuda, kollara ve bacaklara yayılır. Deride kuruluk oluşturur ve ciltte sızıntı yaratır. Nadiren erişkinlerde de görülebilen bu egzama çeşidi; erişkinlerde göz kapağında,ellerde ve meme başında gözükür.
Kontakt Egzama
Alerjik Kontakt dermatit ve Tahriş Eden Kontakt dermatit olarak ikiye ayrılır. Tahriş Eden Kontakt dermatit deriye tahriş edebilecek bir cismin dokundurulmasıyla,aşırı sıcakla veya polenlerle oluşur ve yara olarak kendini gösterir.Fakat bu formu yara olarak değilde alerjik bir reaksiyon başlatacak şekle dönüşürse bu durumda Tahriş Eden Kontakt Alerjik Kontakt dermatite dönüşmüş olur.
El Egzaması
El egzaması türünde hastalığın neden olduğu yaralar sadece elde çıkar. Bu türün oluşumunda kimyasal maddelerin, zayıf iritan maddelerin uzun süre elle teması büyük etken oluşturuyor. Nadiren sık sık el yıkanması da sebebiyet oluşturabilir
Seboreik Egzama
Kronik etkiye sahip olan bu egzama türü cildin yağlı kısımlarında yani;saçlı derilerde, yanaklarda, kaşlarda, kulaklarda ve burun kenarlarında gözükür.
Numuler Egzama
Kol, bacak ve göğüs bölgesinde ortaya çıkan bu tür bozuk para şeklinde çok sayıda kızarmış ve tahriş olmuş biçimde gözükür.Genellikle genç ve yaşlılarda gözüken Numuler egzama kroniktir.
Asteatotik Egzama
Kuru ve yağ tabakasının çok az olduğu vücut bölümlerinde gözüken bu çeşitte hastalar genellikle uzun süre kapalı ve nemi düşük ortamda duran insanlardır.
Varisli Egzema
Bacaklarda gözüken kızarmalar,iltihaplar,kabarmalar ve beneklenmelerdir. Genelikle orta yaş ve üzerinde gözüken Varisli egzama tedavi edilmediği taktirde ülsere dönüşebilir.
Dairemsi Egzama
Daire şeklinde ortaya çıkan kollarda ve bacaklarda gözüken egzama çeşitidir
Egzama Tedavisi İçin Yapılması Gerekenler
- Stresten uzak durun
- Elinizi ve yüzünüzü sık sık nemlendirin
- Kapalı ve nemsiz ortamda uzun süre durmamalısınız
- Kışın yünlü giysi giymekten uzun durun giyeceksiniz dahi altına penye veya pamuklu tarzı içlik giyin
- El ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin
- Soğuk olan ortamlarda uzun süre kalmayın
- Çiğ sebzelere,ete ve balığa çıplak elle temas etmeyin
- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın
- Banyonuzu ılık suyla yapın, banyoda sert lifler kullanmayın ve banyodan sonra tüm vücudunuza nemlendirici sürün
- Alerjik maddelerden uzak durun, bu maddeler kişiden kisiye değişiklik gösterirken bazı kişiler için parfüm iken bazıları için polendir
- Deterjan,çamaşır suyu gibi kimyasal içeren temizlik maddelerine temas etmemeye özen gösterin
- Tozlu,kimyasalların bulduğu,kirli ortamlarda uzun süre kalmayın
Egzamaya İyi Gelen Bitkisel Ürünler
- Meyan kökü
- Lavanta
- Sarı kantaron
- Papatya
- Çuha çiçeği yağı