Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş yanığı hemen hemen herkesin yaz aylarında başının belası olmaya devam etmektedir. Yüksek faktörlü güneş kremleri ve güneş engelleyiciler güneş yanıklarına karşı koruma sağlama açısından büyük önem taşımaktadır. Güneş yanığı oluşup, güneş yanığı tedavisi uygulamaktansa, en başından önlem alınmalıdır. Güneş yanıkları görsel açıdan kötü olsalar da, asıl önemlisi kansere sebebiyet vermeleridir. Eğer kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler var ise mutlaka doktora görünülmelidir. Bol bol su içilmesi gerekir.Birinci derece ve ikinci derece güneş yanığı arasındaki fark nedir? Nasıl tedavi edilir? Güneş yanığı sonrasında kaşıntıyı önlemek için ne

Güneş Yanıklarına Narşı Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?

Hemen hemen herkes tarafından bilinen tedavi yöntemleri vardır. Ancak bunlardan bazıları yanlıştır. Tedavi için bolca su içmek gerekir. Çünkü vücut terler. Yanan yerle soğuk su ile ısısı düşürülür. Ilık su ile duş alınmalıdır. Alkol kesinlikle alınmamalıdır.  Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır. Bir diğer öneri cildi nemlendirmektir. Güneş yanıkları cildi kurutur. Nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı çok ciddi değilse uygulanmalıdır. Doğal losyonlar da yanıklar için önerilir.

Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Ancak su toplanması varsa bu durumda kullanılmaz. Yanıklar acıya sebebiyet veriyorsa, acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Güneş yüzünden oluşan kabarcıklar dokunulmaz. Aksi takdirde enfeksiyon kapabilir. Patlayınca temiz tutulmalı ve sargı beziyle kapatılmalıdır. Yaygın bilinen güneş yanığı tedavisi çeşitlerinden biriside yoğurttur. Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Yoğurt sadece acıyı dindirir. Tıbbi geçerlilik olmadığı için doktorlar önermez. Vücudumuzda güneşin zararlı etkilerinden korunmak için melanin adı verilen koruyucu vardır.

Bu vücudumuzu zararlı ışınlardan korur. Melanin esmerler de çok olduğu için güneş zararı az olur. Beyaz tenlilerde ise az olduğu için güneşten etkilenirler. Eğer hafif kızarıklık, deriye dokununca ortaya çıkan acı hissi ve derinin su toplaması gibi durumlar varsa güneş yanığı oluşmuştur. Vücudunuzda güneş yanığı oluşmasını istemiyorsanız güneşlenirken, güneş kremleri kullanmalı ve güneşin dik geldiği saatlerde güneş altında olmamalısınız.Birinci derece ve ikinci derece güneş yanığı arasındaki fark nedir? Nasıl tedavi edilir? Güneş yanığı sonrasında kaşıntıyı önlemek için ne

Güneş Yanığına Önlem

Güneş yanığı yaz aylarında birçok kişinin başına gelir. Tedavisi ise zordur. Güneş yanığı cildin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmasıyla oluşur. Özellikle öğle saatlerindeki ultraviyole ışınlarının yakıcı etkisi çok olduğundan bu saatlerde çıkılmamalıdır. Güneş yanığının ilk aşamasında ciltte kızarıklık oluşur. Ağrı olmaz ancak daha sonradan ağrı da başlar. Geceleri terleme, ruh sıkıntısı ve yüksek ateşte güneş yanığının belirtileri arasında ilk sırada gelmektedir.

Güneş yanığı tedavisi için bir yanık merkezinde veya uzman cildiyeci doktor eşliğinde gösterilmelidir.  Bol su içilmelidir. Aspirin türü kan sulandırıcı haplar içilmemelidir. Ağrı kesici içilebilir. Güneş yanığı olan bölgeye buz uygulamak ağrının kesilmesine ve yanığın iyileşmesine yardımcı olur. Güneş yanığı sonrası cilt su toplamış ise bir iğne ile patlatıp bezle sarmak gerekir. Orta ve şiddetli güneş yanıklarının soğuk suyla pansuman edilmez çünkü daha da kurutur. Eczaneden güneş yanığına iyi gelen bir krem de alınabilir. Güneş yanığı oluşan cilt bölgesinde ödem toplanması ve iltihap oluşumu da mümkündür.

İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER:

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER