Baş Dönmesi Nedir? Neden Kaynaklanır?
Hemen hemen pek çok kişinin tecrübe ettiği bir durum olan baş dönmesini çoğumuz açıklık, uykusuzluk ya da stres olarak tanımlıyoruz. Aslında bakıldığında pek çok nedeni olabilir. Genel olarak bakıldığında hareket yanılsaması olarak adlandırılabilir. Bu alanda kişi aslında hareket etmese de ediyor gibi hisseder.
Denge sağlanamaz ve ayakta durmak bile çok güç bir hal alır. Bu durumların sürekli tekrarlanması uzman hekime başvurulmasını gerektiren bir durumdur. Denge sistemi üzerinde oluşan bu sorunların faklı organlarda oluşan sorunlara ait olması beklenebilir. Baş dönmesi neden olur, başlığı altında pek çok etken olabilir. Çünkü bu durum kendi başına bir hastalık değildir. Başka hastalıklarında belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.
Farklı şekillerde baş dönmeleri olabilir. Bazen etrafımızdaki her şey dönüyor gibi hissedebilir, bazen ise ayaklarınızın altından yerin kaydığını düşünebilirsiniz. Özellikle bu şekilde baş dönmelerine vertigo, denilmekte; sarhoşluk şeklinde kendini gösteren baş dönmelerine ise dizziness denilmektedir.
Kulak Hastalıklarından Kaynaklanan Baş Dönmeleri:
Baş dönmelerinden en fazla sorumlu olan organ olarak kulak gösterilebilir. Bu alanda tanı koymak için iç kulaktaki yarım daire kanallarında yapılan bazı manevralara verilen tepkilere bakılarak değerlendirmeler yapılır. Yapılan muayene de ilk aşamada bir sorun görünmüyorsa vertigo şeklinde bir baş dönmesi tanısı konulabilir. Bu alanda iç kulak sorunları bulunur. İç kulağın ne ilgisi var şeklinde düşünülebilir. Ama iç kulak vücudun pozisyonunu belirlenmesinden sorumlu olmaktadır. Bu nedenle oluşan sorunlar baş dönmelerine neden olur.
Bu alanda Baş dönmesi neden olur, başlığı altında Labirent hastalığı da sayılabilir. Virüs oluşumları labirent adı verilen iç kulakta iltihaplar ya da tahrişler oluşturur. Üst solunum yolları enfeksiyonlarında sıkça rastlanır. Özellikle stres bu hastalığı tetikleyebileceği gibi, alkol sigara içmek ve çeşitli alerjilerde bu hastalığa neden olur, beraberinden yüksek ateşte gelecektir.
Farklı bir iç kulak rahatsızlığı da iç kulakta sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan hastalıktır. Meniere hastalığı denilmekte ve anlık baş dönmelerine eden olabilir. Hatta 20 dakika sürebilen baş dönmeleri 24 saat boyunca da sürebilir. Kulak çınlaması şeklinde ortaya çıkabilir. Oldukça ciddi bir rahatsızlık olmakta ve anında uzman hekime başvurulması gereklidir. İşitme kayıpları ortaya çıkarabilir.
Meniere hastalığının yanında vestibüler bozukluklar da iç kulak rahatsızlıkları arasında yer alır. Viral enfeksiyonlar nedeni ile oluşabilir hatta bu rahatsızlığa bağlı olarak tümör oluşumları da çok önemli baş dönmeleri ortaya çıkarır. Orta kulak iltihapları da birkaç aydan fazla sürdüğünde kronik oistis media adında bir rahatsızlığa dönüşür ve işitme kaybı, akıntı ve baş dönmelerine neden olabilir.
Diğer Etkenler:
Migren baş dönmesin de en önemli etkenler arasındadır. Başın belirli kısımlarında zonklama şeklinde oluşan migren, vertigo şeklindeki baş dönmeleri arasında yer alır. Bunun yanında hastalıklar, kazalar, düşmeler sonucunda travmalar oluşabilir. Bu durumlarda da yine iç kulakta oluşan zararlar neticesi ile baş dönmeleri meydana gelecektir.
Bening Paroksismal Poziyonel Vertigo denilen başın yana çevirme ya da öne eğme ile aniden oluşan baş dönmeleridir. İç kulaktaki karışıklık nedeni ile oluşan bu durumun yanında kullandığımız bazı ilaçlarında da baş dönmesi yapabileceği bilinmektedir.