Aşırı Terleme Nedir?, Neden Olur?

Günümüzün en büyük sıkıntılarından biri olan terleme, özellikle yaz aylarında herkesin korkulu rüyası oluyor. Öyle ki; aşırı terleme tıbbi olarak iki sebebe ayrılmaktadır. Birincisi, nedeni bilinmeyen terleme anlamına gelen Esansiyel terlemedir. Bu terleme türüne stres, aşırı heyecan, aşırı duygusallık ve sinir gibi faktörler neden olmaktadır. İkinci sebep ise, Sekonder terleme olup, hormon hastalıkları sebebi ile terleme gerçekleşmektedir. Örnek vermek gerekirse; akciğer, solunum sistemi hastalıkları, bronşit, şeker hastalığı, aşırı kilo gibi faktörler sekonder terlemeye sebep olmaktadır. Aşırı terleme neden olur sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz.Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı Terleme nedenleri ve yol açtığı sorunlar nelerdir?

Aşırı terlemenin nedenleri arasında troid bezinin fazla çalışması, kalp krizi, böbrek üstü bezi, şeker hastalığı, şişmanlık  (obezite), stres ve psikiyatrik hastalıklar yer almaktadır. Bu tür hastalıklar aşırı terlemeye sebep olur. Bunun dışında çok az kişide görülen sempatik sistemin aşırı aktivesi de aşırı terlemenin nedenleri arasında yer almaktadır. Ancak, bu durum doğuştan geldiği için nedeni tam olarak bilinememektedir. Korku, heyecan, stres ve sıkıntı gibi duygular aşırı aktivite gösterdiği için terlemeye yol açabilir. Aşırı terleyen bir kişiye öncelikle hormon ve metabolizma tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Tedavi süreci ise bu tetkiklerden sonra başlamalıdır.

Öyle ki; aşırı terleme neden olur Aşırı Terleme Nedir?sorusuna vereceğimiz yanıt ergenlik dönemi sonrasında başlayan bir durumdur olur. Bu yüzden erken tetkik yaparak aşırı terlemenin nedenleri en başta bulunabilir ve tedavi mümkün olabilir. İnsanın dışa vuran teri saydam, renksiz ve kötü kokulu olduğu için insanları rahatsız etme olasılığı da çok yüksektir. Üstelik aşırı terleme hem sıvı kaybına, hem de tuz dengesinin bozulmasına neden olacağı için erken teşhis oldukça önemlidir. Aşırı terlemenin yol açtığı sorunlardan bahsetmek gerekirse; böyle bir durum psikolojik bir hastalığın belirtisi veya psikolojik bir hastalığın sonucu da olabilir. Hatta aşırı terleme kişinin günlük yaşantısına da etki ederek hayatı zorlaştırabilir. Aşırı terleyen biri bu durumdan rahatsız olduğu ve sürekli terleyeceğini düşündüğü için daha fazla strese girer ve daha fazla terlemeye başlar. Özellikle iş ve sosyal hayatı zorlaştıran bu durum kişiyi sıkıntılı bir ruh haline sokarak psikolojik olarak çöker. Bu yüzden aşırı terleme neden olur sorusuna yanıt bulabilmek için gerekli tetkiklerin yaptırılmasında fayda var.

Aşırı Terlemenin Tedavisi Nedir?

Aşırı tedavinin tedavisinden önce kişinin probleminin ne olduğu saptanmalıdır. Eğer aşırı terlemeye sebep olan bir hastalık söz konusu ise hastalık tedavi edilerek soruna çözüm bulunabilir. Ancak, aşırı terlemenin nedeni bir türlü saptanamıyorsa o zaman sorun doğuştan kaynaklanıyor olabilir ve buna göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Aşırı terleyen bir kişinin her şeyden önce kıyafet seçimine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Giydiği kıyafetlerin oldukça hafif olması doğru olacaktır. Bunun yanı sıra, hastaya uygulanacak olan psikoterapi ve ilaç tedavisi aşırı terlemede en etkili yöntemler olarak bilinmektedir.Aşırı Terleme Nedir?

Aşırı terleme neden olur
Aşırı terleme neden olur

Aşırı terlemeyi engellemek için uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise, iyontoforez olup, kesinlikle başarılı bir yöntemdir. Hastanın el ve ayaklarına elektrik akımı verilerek yapılan bu uygulama sayesinde aşırı terleme sorunu giderilmektedir. Eğer ilk uygulamada terlemeye karşı sonuç alınamazsa seanslar arttırılarak hastalığın düzelmesi hızlandırılabilir. Bir diğer tedavi şekli de cerrahların yaptığı bir uygulamadır. Hastanın koltuk altından girilerek ellerine ve yüzüne giden sinirlerin başlangıçları kesilir. Ancak, cerrahi tedavinin yapılabilmesi için diğer yöntemlerin uygulanması ve bir sonuç alınamamış olması gerekmektedir. Aşırı terleme neden olur sizlere anlattık. Eğer aşırı terleme gibi bir sorununuz varsa mutlaka tedavisi vardır. Bu durum ihmale gelmeyecek kadar önemli olduğu için erken teşhis önemlidir.

Kekik Yağı makalesi için yazıya tıklayınız..

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER