Adet Gecikmesi

Adet gecikmesi, kanamanın beklenen tarihte olmaması durumudur. Bildiğiniz gibi kadınlar ergenlik çağına geldikleri andan itibaren adet görmeye başlarlar. O günden sonra ise kanamalar bir düzene girer ve menopoz dönemine girene kadar devam eder. Çoğunlukla bu dönem 28 günde bir olur ve her ay tekrar eder. Ancak, bazı zamanlarda kanama gecikebilir. Bunun nedeni ise, stres, mevsim değişimi, hastalıklar, kilo değişimi gibi sebeplerden kaynaklanabilir.Adet Gecikmesi Nedir? Neden Olur?

Peki, adet gecikmesi neden olur?

Adet gecikmesi yılda 1 ya da 2 kez olabilir. Ancak, adet kanaması bir iki defadan daha fazla gecikiyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Normal bir kadında kanama yılda 11 veya 13 kez yaşanır. Fakat bu durum her kadında aynı olmayabilir. Eğer adet gecikmesi yaşıyorsanız ilk aklınıza hamilelik gelmelidir. Ancak, adet gecikmesi sadece hamileliğe bağlanmamalıdır. Fazla kilo kaybı, yoğun bir şekilde egzersiz yapmak, yetersiz beslenmek, fazla kilolar, stres, kullanılan ilaçlar, yanlış hesaplama, mezopoz, hormonol faktörler, üreme organları ile ilgili problemler, yemek yememe bozukluğu, beyin tümörleri, tiroid bezi ile ilgili sorunlar adet gecikmesi nedenleri arasında yer almaktadır.

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur?

Adet dönemini tarihi ile bilen bir kadın için gecikme yaşaması akla hemen hamile kalma olasılığını getirir. Bu yüzden, adet gecikmeleri çoğu zaman stresli geçer. Normal adet Aralıkları 28 olarak kabul edilse de bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilmektedir. Bu yüzden adet gecikmesi 7 gün yani 1 hafta olabilir diyebiliriz. Eğer adet gecikmesi yaşıyorsanız ve bu süre 7 günden az ise korkmaya gerek yok. Ancak, 7 gün sonrasında önce gebelik testi yaptırdıktan sonra eğer hamilelik yoksa mutlaka bir doktora görünmekte fayda var. Çünkü bu durum adet düzensizliği anlamına gelmektedir.Adet Gecikmesi Nedir? Neden Olur?

Adet Gecikmesin Tedavisi

Adet gecikmesi pek çok bayanın ciddi anlamda sıkıntısıdır. Özellikle birçok hastalıktan dolayı kullanılan ilaçlar, stres, hava değişikliği gibi sebepler adet gecikmesinin başlıca sebeplerindendir. Ancak, adet gecikmesi bir bayanda yılda 1 ya da 2 kez değil de daha fazla oluyorsa kesinlikle bir düzensizlik söz konusudur. Bu yüzden eğer hamilelik yoksa mutlaka bir doktora gitmek gerekir.

Adet gecikmesi yaşayan bir bayana uygulanabilecek ilk tedavi yöntemi doğum kontrol hapı ile olanıdır. Doğum kontrol hapları, gebeliği önleyici etkisi dışında adet dönemini de düzene sokmaktadır. Bu yüzden adet gecikmesi yaşayan kadınlara doğum kontrol hapı tavsiye edilir. Ancak, öncelikle kadının sağlık durumu ilk planda tutulur. Yani, eğer olası bir kanser hastalığı olup olmadığı tespit edilir. Bunun için ise, endometrial biyopsiden geçmesi gerekir. Ancak, adet gecikmesi nedeni ile bayanlara kesinlikle hormonal tedavi uygulanmaz. Bunun yerine tıbbi ilaçlar ve cerrahi işlemler tercih edilir. Hatta bazı kadınlar için sadece bir tek tedavi yöntemi uygulanırken, bazı kadınlar için ise birden fazla tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu tamamen doktorun kararına kalmış bir durumdur.Adet Gecikmesi Nedir? Neden Olur?

Adet gecikmesi yaşayan bir kadının kesinlikle bir Jinekoloji muayenesine gitmesi gerekmektedir. Sorun tespit edildikten sonra ise, gereken bütün tıbbi tedavi yöntemleri uygulanarak sorunun ortadan kaldırılması sağlanır. Böylece, normal şartlarda her ay görülmesi gereken kanama düzene girer ve buna bağlı olarak yaşanan stres, sıkıntı, aşırı terleme gibi problemler de ortadan kalkmış olur.

Siğil Tedavisi makalesi için yazıya tıklayınız…

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER