Buhar Banyosu Nasıl Yapılır?
Buharlı tedaviler, yüzyıllardan beri uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hastanelerde dahi gribal enfeksiyon tedavilerinde tercih edilen buhar tedavilerini saunalarda, hamamlarda, spa merkezlerinde, hamamlarda ya da otellerde tercih edebilirsiniz. Hatta kendi evinizde dahi uygulamanız mümkündür. Üstelik buhar banyosu nasıl yapılır diye uğraşmanıza gerek kalmadan evinizde buhar banyosu yaparak pek çok rahatsızlığınıza çözüm sağlayabilirsiniz. Yapılan bazı araştırmalar, buharın insan sağlığına çok sayıda olumlu etkisinin yer aldığını kanıtlar niteliktedir.
Bu duruma karşılık olarak herhangi bir zararı bulunmayan yöntem şeklinde de tanımlanabilir. Üstelik terleme halini doğal yollarla sağladığından dolayı da zayıflamanıza yardımcı olabilecek bir yöntemdir. Günümüz koşullarında hamamların ya da saunaların vazgeçilmez bir duruma geldiği görülmüştür. Sağlıklı bir yaşam sürmek her insanın hakkıdır aslında. Bunun için sizler de buhar tedavilerini ve banyo yöntemlerini tercih ederek rahat bir nefes alabilirsiniz. Peki, buhar nedir ya da buhar banyolarının sağladığı yararlar nelerdir? Buhar banyoları, ister ıslak yani buhar, isterseniz de kuru yani sauna olsun vücut toksinlerinden kurtulmanın en basit ve kolay yöntemi hesaba katılmıştır.
Buhar Banyosunun Faydaları
Bu yöntem ile cildinizin gözenekleri açılabilir, milyonlarca sayıda ter bezeleri salgılama yapmaya başlayabilir, vücut üretebildiği metabolik maddeleri ve diğer tüm atıkları dışarı atabilir. Terler, neredeyse idrar ile aynı elementleri taşımaktadır. Bu nedenden dolayı da cilt, bazen üçüncü bir böbrek olarak adlandırılabilir. Terleme yöntemi ile vücut atıklarının %30 oranına kadar ulaşan miktarı vücuttan uzaklaştırılabilir. Vücut sıcaklık düzeyi yükseldikçe vücudun bu duruma doğal tepkisi, terlemek olacaktır. Bu sayede terin üstünden buharlaşması ile kendini serinletebilecektir.
Buhar banyosu nasıl yapılır diye sorulduğunda sadece sauna ya da hamam akıllara gelmemelidir. Saunalarda, insanların toksinle dolu olan terleri vücudunun üzerinde kurumaktadır. Bu nedenle de sauna seansları sonrasında duş yapmanız tavsiye edilmektedir. Fakat %100 oranında nem ortamı sağlanan buhar banyolarında bu buharlaşma söz konusu değildir. Bu yüzden de değerli vücut ısılarında düşüş ya çok düşük gerçekleşecektir ya da hiç olmayacaktır. Çok düşük miktarda terleyebilirsiniz ancak teriniz buharlaşmayacaktır ve cildinizin üstünde kurumayacaktır. Çok daha yüksek nem düzeyi, vücut ısısını çok daha fazla artırıp birincil ısı transfer mekanizması haline gelmektedir. Ayrıca vücut üstünde önemli oranda yoğunlaşmaya da neden olacaktır.
Buhar Banyosunun Vücuda Etkileri
Hipertermi prosesinin iyileştirme ve temizleme gücü, vücut ısısı 38-39,5 dereceye ulaşıncaya dek başlamayacaktır. Bu vücut sıcaklığı, buhar banyolarında saunaya kıyasla çok daha etkin ve çok daha çabuk bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca yalnızca 10-15 dakika kadar zamanınızı alacaktır. Buhar banyosu nasıl yapılır diye ufak bir araştırma yaptığınızda zaten detaylı bilgileri elde edebilirsiniz. Buhar banyolarının bir diğer faydası ise, kardiyovasküler sistem üzerinde mevcut olan uyarıcı etkisi olarak belirtilmektedir. Nabız atışı, yaklaşık 15-20 dakikalık bir seans esnasında dakikada ortalama 75 miktar vuruştan, 100-150 vuruşa çıkacaktır. Bu sayede kan dolaşımı hızlanmaktadır. Ancak tansiyon yükselmeyecektir.
Bunun nedeni ise, sıcaklık etkileriyle kan akışı hızlanırken diğer yandan da ciltte mevcut olan kılcal damarlar genişleyecektir. Buhar banyoları ve buhar inhalasyonu, solunum koşullarında düzelme için son derece etkin bir tedavi olabilir. Ayrıca alerjik rahatsızlıklarda, soğuk algınlıklarında, bronşitte ya da sinüzitte buhar banyoları tavsiye edilmektedir.