Koah hastalığı, kana oksijen taşıyan hava keseciklerinin zarar görmesi sonucu oluşan bir hastalık türüdür. Hava keseciklerinin zarar görmesiyle, akciğer çalışmayı kısıtlar ve nefes darlığı meydana gelir.
Koah Hastalığı Nedir, Koah’ ın Belirtileri ve Nedenleri, Koah Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın en büyük nedeni sigara bağımlılığıdır. Kadınların son yıllarda daha fazla sigara içtikleri ortaya çıkmıştır. Bunun sonucu olarak da, Koah hastalığı kadınlarda sıkça görülmektedir. Sigaraya başlanan yaş, içilen miktar ve dumanın yoğunluğu gibi etkenler bu hastalığın gelişmesini etkiliyor. Akciğer kapasitesinin 30 yaşından sonra azalmaya başladığı bir gerçek. Sigara içen bireylerde ise bu oran daha da artıyor. Koah’ın ilerlemesi ve ortaya çıkması, yüzde 80 oranında sigara içilmesine bağlı. Sigara içmeyen kişiler, içenler tarafından dumana maruz kalarak Koah ve astım hastalığına yakalanabiliyor.
Koah Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri
- Zararlı tanecikler solumak ve zehirli gazların vücuda taşınması.
- Sigara bağımlılığı.
- Hava kirliliği koah’ a neden olan durumlardır.
Koah Hastalığının Belirtileri
- Öksürük ve balgam
- Ağızdan kan gelmesi
- Kana yeterli oksijenin gitmemesi
- Nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma
- Ayaklardaki şişlikler
- Göğüste tıkanma
Koah’ın Astımdan Farkı Nedir?
Aynı kişide her iki hastalıkta bulunabilir. Benzer solunum rahatsızlıklarına sahip olan bu hastalıklarda tek fark, akciğer altında bulunan enflamasyonun farklı özelliklerde olmasıdır.
Koah Hastalığının Vücuda Etkileri
- Hava yollarının daralması sonucu, akciğerlere daha az hava gider.
- Hava yollarının duvarları kalınlaşarak, şişme meydana gelir.
- Hava yolları çevresinde bulunan kaslar gerilir.
- İçerisinde balgam artan hava yolları, tıkanıklığa neden olur.
- Tıkanıklık nedeniyle, alveol içindeki hava geri boşalamaz ve göğüs bölgesinde sıkışıklık hissedilir.
Koah Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığın derecesine göre tedavi, akciğerlere giden hava miktarını arttırmayı sağlayan bronkodilatatör gerektirebilir. Bunlar doktor kontrolünde düzenli olarak alınması gereken bakım ilaçları ve salbutamol, terbutalin v.b gibi bulguların ve krizlerin üstesinden gelmek için alınan rahatlatıcı ilaçlar olmak üzere iki çeşittir. Ozon tedavisi gibi destekleyici tedavilerde uygulanabilmektedir.
Ayrıca balgam sulandırıcı ve antioksidan etkisi olan Asetilsistein adlı maddeninin Koah hastalarında yararlı olabileceği düşünülmektedir. Destek tedavisi için doktorunuza danışarak bitkisel karışımlarda kullabilirsiniz. Bunların dışında yapılması gerekenler;
- Sigaranın bırakılması
- Çevresel olarak sigaraya maruz kalmamak
- Uzun süreli tedavi
- Ani başlayan atakların tedavi edilmesi.