Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nelerdir?Kış mevsiminin içerisinde olduğumuz şu günlerde, annelerimizin ve diğer büyüklerimizin mutfaklarında yaptıkları değişiklikleri ve hazırlıkları hayretle izlemeye devam ediyoruz. Bu hazırlıkların büyük bir çoğunluğu eski gelenek ve adetlerden gelen işlemlerdir.
Bu işlemlerin başında ise birçok sofranın vazgeçilmezi olan turşuların, evde yapılması yani bilinen adıyla kurulması işlemi gelmektedir.
Turşu istenilen sebzenin ya da meyvenin sirke ile salamura adı verilen malzemelerce oluşturulan tuzlu su içerisinde bekletilmesiyle oluşturulmaktadır. Turşunun kültürümüzde vazgeçilmez bir alışkanlık olarak bilinmesi bu işlemin yapılmasını yaygın hale getiren bir unsurdur. Bu durum yaygın bir işlem olduğu için, turşu nasıl yapılır konusunda bilinmesi gereken farklı püf noktalarını iyice anlamak gerekmektedir.
İşte turşu nasıl yapılır konusunda Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nelerdir?önerebileceğimiz püf noktaları

  • Turşu kurma eylemi için kullanmak istediğiniz sebze ya da meyvelerin sert ve taze olmasına, bu malzemelerin iyi şekilde temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir.
    • İyi ve kıvamlı bir turşu üretebilmek için kullandığınız tuz oranı çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Turşu yapma işlemi sırasında iri tanelere sahip olan kaya tuzu kullanmanız gerekmektedir.
    • Ayrıca kullandığınız kaya tuzunun az olması turşuyu yumuşaklaştırır ve zarar verebilecek virüs ya da bakterilerin oluşumuna zemin hazırlar.Kullandığınız kaya tuzu fazla olduğu zaman ise turşuları yeme şansınız kalmaz.
    •   Bu durumu ortadan kaldırmak adına şunu belirtelim :
    % 8 seviyesinde bir tuza sahip su turşu için uygun şartları taşıyor demektir. Bunu karşılamak adına suyun her 1 litresi için 80 gram kaya tuzunun eritildiği bilinir.
    • Turşu kurma işlemi sırasında cam kavanozlar tercih sebebi olur. Kullanılan bu cam kavanozlar iyice temizlenmeden kullanım alanına dahil edilmemelidir.
    •   Turşunun çabuk şekilde olmasını sağlamak adına, turşu kavanozunun dip kısmına bir avuç nohut eklemek gerekir. Bu önemli bir noktadır.
    • Doğru ve steril bir turşu için ; 5 litre tuzlu su içerisine 1 şişe civarında konulur.
    • Yine 5 litre su içerisine 1 çay bardağı kadar toz şeker eklenebilir.
    • Turşu oluşumu adına hazırlanan 5 litre kadar suyun içine 1,5 baş sarımsak konulması, turşuya kıvam veren bir unsurdur.
    • Tüm bu malzemelerin dışında zorunlu olmayan yani isteğe bağlı olarak eklenebilecek malzemeler arasında tane karabiber ve defne yaprağı da bulunuyor. Her iki malzeme de nefis bir lezzet verir,turşuyu daha çekici hale getirir.
    • Ayrıca kavanozun içine yerleştirdiğiniz turşunun en üst kısmına kereviz yaprakları ya da maydanoz koyabilirsiniz. Bu malzemeler turşunun hava almasını engelleyerek tat ve koku konusunda destekleyici,düzenleyici özellikler taşır.
    • Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra, hazırlanan kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak muhafaza etmeye hazır hale getirilir. Bu kavanoz serin ve güneş ışığının ulaşmadığı bir noktada her gün bir süre çalkalanır. Eğer tüm bu işlemleri doğru şekilde yaparsanız 1 ya da 2 hafta içerisinde turşu hazır olacaktır.
    • Hazır olan turşu kavanozları açıldıktan hemen sonra buzdolabında saklanmalı ve bu şekilde tüketilmelidir.Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Turşuda püf noktalar hakkında sizlere anlattıklarımız sayesinde dilediğiniz lezzette turşuya sahip olacaksınız.

 

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER