Boya ve boya ile yapılan her işte etrafa sıçrama, giysilere bulaşma gibi sorunlar yaşanacaktır. Ne kadar küçük bir miktar olursa olsun bulaşan boya lekeleri kişinin canını sıkmaya yeter de artar bile. Boya lekesi nasıl çıkar? konusu zaman ile alakalıdır. Bir yere bulaşan veya sıçrayan boya zaman kaybedilmeden yapılacak müdahale ile etkisiz hale getirilebilir. Sıçrayan veya dökülen boyaların yanı sıra mürekkep, mum, pas, yağ, oje, çay, kahve, yapıştırıcı, sakız, küf, kan, kalem, şarap, salça ve çikolata korkulan ve istenmeyen lekeler arasında yer alır.
Leke önleyici tavsiyeler
Leke veya kir giysi üzerinde ne kadar eskirse, nüfuz ettiği yerden çıkarılması o kadar zor olur. Giysiler mevsim değişikliklerinde dolaba kaldırılırken mutlaka temizlenmelidir. Isı kir ve lekelerin sabitlenmesini sağlar. Bu sebeple kirli ve lekeli ürünlerin kesinlikle ütülenmemesi gerekir. Kumaşa, halıya veya herhangi bir yere dökülen boyalar can sıkar ve temizlemek için büyük çaba gerektirir. Boya dökülen bölgeye pudra serpmek faydalı bir yöntemdir. Soğuk suyla arındırılan lekelerden beyaz kalıp sabun yardımıyla kurtulabilirsiniz. Evinde bebek olanların ve öğrenci olanların çamaşırları hiç bitmediği gibi lekeli ürünleri de hiç bitmez. Yerlerde sürünen ve elinden renkli kalemleri hiç düşürmeyen çocuklar çamaşırların bitmesine engel olur.
Leke çıkartma yöntemleri
Sıvı lekelerin döküldüğü an bir kâğıt havlu yardımıyla temizlenmesi önerilir. Leke çıkarıcı ürünlerin havadar bir odada kullanılması önerilmektedir. Lekeye uygulanacak kimyasal işlemin lekenin tersinden yapılması daha doğrudur. Lekeyi dağıtmamak için ovmaktan kaçının. Ne olduğunu bilmediğiniz lekeleri çıkartmaya çalışırken sıcak su uygulaması yapmayın. Leke çıkarma işlemi uygulanan ürünü asarak kurutun. Leke tam olarak çıkana kadar kurutma makinasına koymayın. Boya lekesi nasıl çıkar? konusunda bilgi sahibi olarak doğru yöntemlerin uygulanması lekenin çıkmasındaki başarı ile doğru orantılıdır. Yanlış bir lekeye yanlış bir uygulama yapmak lekenin çıkmasını imkânsız hale getirirken kumaşa veya lekelenen malzemeye de zarar verebilir. Bazı durumlarda da sadece su ve deterjan temizlik ve lekelerin çıkması için yeterli olamaz. Koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanları yağ lekelerin çıkmasında büyük fayda sağlar. Ancak koyu renk kumaşlarda bulaşık deterjanı kullanmak lekeyi çıkartmaya yararken kumaşında solmasına neden olabilir.Çamaşır yıkamak ev işlerinin en keyiflisi sayılamaz. Buna rağmen özellikle çocuklar kirlenmekten müthiş keyif duyar. Çocukların yaratıcılıklarını olumlu yönde etkileyecek olan kirlenme duygusu kalıcı lekelerin oluşumu ile annelerin özel ilgi alanına girmiş olur. Sokağa veya okula tertemiz gönderilen çocuklar annelerin en sevdikleri şeylerdir. Lekelerle yapılan mücadele kendi içinde son derece önemli bir iştir. Mutfaklarda kullanılan tuz ve karbonat gibi maddeler leke çıkartmanın en büyük yardımcıları arasındadır. Temizlik yapılacak yeri ve ürünü tanımak kadar çıkartılmaya çalışılan lekenin ne lekesi olduğunu da bilmek gerekmektedir. Alkol, eter, çamaşır suyu, oksijenli su, gliserin, terebentin, amonyak, tuz, nişasta, limon suyu, beyaz sirke, aseton, yumurta, aspirin, süt ve pudra belli başlı leke çıkarıcılar arasında sayılabilir. Bu malzemelerden en azından birkaç tanesinin banyo dolabında bulunması ani lekelerin kolay çıkarılabilmesi için büyük bir ihtiyaçtır.
Kuru temizleme ve halı yıkama firmaları boya lekesi nasıl çıkar? konusunda deneyimli ve bilgi sahibidir. Çıkmayan lekeler için kendilerinden destek almanız gerekebilir. Lekeye vazelin uygulamak lekenin yumuşamasını ve daha rahat temizlenmesini sağlayabilir. Aynı tür lekelerin aynı şekilde çıkacağına dair bir garanti verilemez. Aynı boya lekesi pamuklu bir kumaşta farklı etki gösterirken ipekli bir kumaşta farklı etki ve direnç gösterebilir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER