Anne olmak kutsal bir görev olmasının yanı sıra, her bayanın da hayallerinden biridir. Hamilelik güzel ama bir o kadar da zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Mucizevî olarak tanıklık ettiğiniz bu dönem bay ve bayan her insan varlığını etkilemeyi başarmıştır.
Hamilelikte – Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Beslenme, bebek gelişimi için çok önemlidir. Özellikle bebekler, anne vücudunda bulunan vitamin ve minerallere ihtiyaç duymaktadır. Bebekte belirlenen ihtiyaçlar; hamilelikte bulunan aya, annenin yaşına ve annenin gebe kalma kilosuna göre değişkenlik gösterebilir. Hamilelik dönemi, istenilen gıdanın yenilip içilmesini sağlayan bir süreç değildir. Önemli olan gerekli besinlerin yeterli miktarda alınmasını sağlamaktır.
Bebeklerin anne karnındaki eksik beslenmeleri bebeklerin zihinsel ya da bedensel olarak çeşitli sorunlarla karşılaşmalarına neden olabilir. Bu yüzden beslenme konusunda bir uzmandan yardım almak gerekir. Bayanlar, hamilelik boyunca kilolarını korumak isterler bu yüzden beslenmeyi eksik ya da yanlış sürdürebilirler. Bu yapılan en büyük hatalardan biridir.
Hamilelikte Beslenme Listesi
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? sorusuna verilecek pek çok cevap bulunur. Durumun püf noktalarına değinecek olursak; gün içerisinde tüketilen besinlerde çeşitlilik sağlanması gerekir. Özellikle çeşitli sebze ve meyve tüketimleri sağlanarak beslenmenizi daha sağlam bir hale getirmeniz mümkündür. Her insan hamilelik sürecini evinde rahatça geçirmeyi ister ama günümüz şartları bayanların hamilelik dönemlerinde de çalışmaları gerektirmektedir.
Çeşitli iş toplantıları, çalışma koşulları yada bu süreçte karşılaşılan pek çok olumlu ve olumsuz durum söz konusudur. Bu koşullarda bile yemek için kendinize en uygun olan besinleri seçmeniz hem sizi hem de bebeğin doğru beslenmesini sağlayacaktır. Besinler arasında beyaz un ya da ayıklanmış pirinç gibi ürünler tercih edilmesi önerilmemektedir. Bunun yanı sıra çavdar unu, kepekli un ya da kepeği ayrılmamış pirincin tercih edilmesi daha doğrudur. Bayanlar üç öğün beslenme programının yanı sıra ara öğünlerde gerçekleştirmelidir.
Ara öğünlerde yüksek şeker ya da yağlı gıdaların tercih edilmesi de yanlıştır. Bu tercihlerin bebeğe herhangi bir yararı olmadığı gibi anne adayında da sadece kiloya yol açmaktadır. Bunların yerine kuru kayısı, elma, ceviz, fındık, fıstık gibi atıştırmalıkların tercih edilmesi önerilir. Ama bu ürünlerinde yeterli miktarlarda alınmasına özen göstermek gerekir.
Hamile bayanların yeşil yapraklı sebzelere daha fazla yoğunlaşması gerekir. Özellikle salata tüketme alışkanlığı olmayan bayanların salata tüketmeleri gerekir. Salata da bulunan vitamin ve mineraller bebeğin beslenmesi için de çok faydalıdır. Salata yapılırken özellikle yeşil ürünlere çok bıçak darbesi vurulmaması gerekir.Her vurulan bıçak darbesinde vitaminin azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Hamileyken Tuz, Un ve Şeker Kullanımı
Hamilelikleyken besleniyorsanız üç beyazdan uzak durmanız sizin yararınıza olacaktır.. Bunlar tuz, un ve şekerdir. Özellikle hamileliğin son aylarında tuz tüketimi azaltılmalıdır. Anne adayları ilk üç ay az ve sık beslenmeye yönelmelidir.
Daha sonraki aylarda düzenli ve disiplinli bir beslenme yolu izlenmesi gerekir. Ara öğünlerde meyve, süt ya da yoğurt tüketimine önem verilmesi gerekir. Hamilelikte günde en az bir bardak süt içilmesi gün içerisinde de protein ve kalsiyum kaynaklı beslenmeye gidilmelidir. Gün içinde alınan kaloriye de dikkat etmek verilen tavsiyeler arasındadır. Hamilelikte beslenmenin yanı sıra egzersiz ve yürüyüş yapılması gerekir.
Yapılan sporla kasların çalışması sağlanarak kolay bir hamilelik ve doğum süreci geçirmeleri sağlanır. Haftalık olarak en az iki öğün kırmızı et tüketilmesine özen gösterilmelidir. Anne adayı eğer vejeteryan ise protein alacağı besinler tüketmesinde fayda vardır. Balık ürünlerinin de haftada en az bir gün tüketilmesi önerilmektedir. Tüketilecek olan balık türü ise levrek, çupra ve somon gibi büyük balıklardır.