İnsanlar hayatlarının her döneminde fit bir vücuda ve normal kiloya sahip olmak isterler. Özellikle bayanlar kilo konusunda erkeklere göre daha dikkatli olmak zorundadır. Kilo problemi olan bay ya da bayanlar farklı diyetler deneyerek hızlıca kilo vermenin yollarını arayabilirler. Ama bu sağlık açısından önerilen bu durum değildir. Bu yüzden uzman kontrolünde belirlenen diyetlerin uygulanması önerilir. Ekmek şişmanlatır mı? Sorusu diyet yapan insanların en çok merak ettikleri sorular arasındadır. Uzmanlar bu konuda çeşitli kereler açıklamalar yaparak toplumu bilinçlendirmiştir. Aslında ekmek uygun oranlarda tüketildiğinde herhangi bir kilo alımına sebep olmaz. Çevremizdeki beslenme koşullarına baktığımızda tükettiğimiz ekmek dışı gıdaların ekmekten daha fazla kilo alımına neden olduğu görülebilir. Özellikle hamur işleri ve yağlı gıdalar ekmekten daha zararlıdır. Örneğin; bir kek dilimi 600-800 kalori civarında gelirken bir ekmek dilimi 70 kaloriye denk gelmektedir. Ekmeğin içerisinde bulunan B vitamin kaynağı da sinir sistemine ve genel sağlığa iyi gelmektedir.

Kilo vermek isteyen insanların uzmanlarından yardım alması önerilmektedir. Çünkü uzmanlar insanların vücut özelliklerine göre bir değerlendirme yaparak uygun beslenme ve egzersiz programını düzenleyecektir. Ekmek şişmanlatır mı? Sorusu diyet yapacak olanların en çok merak ettikleri sorulardan birisidir. Ekmek hayatımızda tükettiğimiz en önemli karbonhidratlardan biri olarak karşımıza çıkar. Ekmekler pek çok çeşide ayrılmakta ve bu da insanlara seçme özgürlüğü sunmaktadır. Beyaz ekmek olarak bilinen somunun Glisemik indeksinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden beyaz ekmek tüketen insanların daha fazla acıktığı görülmüştür. Ekmek tüketimi sağlanırken beyaz ekmek dışında ve daha sağlıklı ekmek çeşitlerinin tercih edilmesi önerilir. Ekmek çeşitlerini; çavdar, tam tahıllı, tam buğday, fit, zeytinyağlı, Akdeniz olarak sıralayabiliriz. Bu ekmek türlerinin insanları tok tutma özelliği bulunur. Kilo vermek isteyen insanların bu türde ekmek tüketmeleri önerilmektedir. Bazı insanlar ekmek tüketmekten hoşlanmayabilirler. Bu bir tercih sebebidir. Bu durumda ekmek yerine bir tabak pilav yemeleri tavsiye edilir. Yapılan araştırmalara göre bir dilim ekmeğin 2 kaşık pilava denk geldiği hesaplanmıştır. Bir tabak pilav tüketen kişiler ortalama olarak 6 ile 10 dilim arasında ekmek tüketmiş sayılır.

Ekmek yemek yerine midenin bastırılması ve tokluk hissi sağlanması için çorba içen insanlara da sıkça rastlanmaktadır. Çorbaların çok yağlı olmaması bu aşamada çok önemlidir. Küçük bir kâse çorbanın 2 dilim ekmeğe denk geldiği de yapılan araştırmalarda görülmüştür. İnsanların günlük olarak ekmeğe duydukları ihtiyaç değişkenlik göstermektedir. Özellikle bayan ve erkeklerdeki bu ayrım göz önüne alınmalıdır. Diyet yapan kişilerin gün içerisinde yaklaşık olarak 3 dilim ekmek tüketmesi normal olarak karşılanır. Yapılan araştırmalarda uzmanlara Ekmek şişmanlatır mı? Diye sorulduğunda alınan cevaplar şöyle sıralanabilir. Diyet içinde olsanız da günlük beslenme öğünlerinde mutlaka ekmek tüketilmesi önerilir. Ekmek sınırlı olarak tüketilirse herhangi bir şişmanlatma yapmaz. Ekmek insanların kan şekerini dengeleme özelliği sahip olduğundan diyet yapan kişiler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Ekmek tüketimi sağlarken karbonhidratı yüksek besin kaynaklarında da uzak durulması gerekir. Karbonhidrat oranı yüksek olan gıdalar patates, börek, pirinç ya da makarna olarak sıralamak mümkündür. En büyük sorunlardan biri karbonhidratı yüksek gıdaların tüketilmesi esnasında bir de ekmek yenmesidir. Kilo almaya en çok yol açan ve en istenmeyen durum budur.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER