Sebze yemeklerinin mutfaklarda pişmesinin bir işareti kış aylarında olduğunuzu anlayabilirsiniz. Özellikle sağlık depoları olan pırasa, ıspanak ve karnabahar artık daha çok soflarda yer almaya başlar. Farklı pek çok faydası olan karnabaharın özellikle beslenme tablolarında ihmal edilmemesi gerekiyor. Farklı tariflerle sofralarımızda yer bula karnıbahar faydalarına ailenizin en küçüğünden en büyüğüne kadar herkesin ihtiyacı vardır.

Ortalama olarak bakıldığında 25 adet kalori içeriği bulunuyor. Potasyum, magnezyum, kalsiyum hatta fosfor açısından da oldukça önemli bir sebze olmaktadır. Bunların yanında klor, demir, silisyum, sülfür gibi içerikleri ile de tam bir sağlık deposu seçeneğidir. Dengeli ve düzenli beslenmeye çalışan herkes için mutlaka gerekli olan karnabahar, buharda haşlanarak ta diyet listelerinde tüketilmesi önerilmektedir. İdrar söktürücü özelliğinin yanında mide rahatsızlıkları içinde koruyucu bir sebzedir. Özellikle düzenli tüketilmesi ile bu hastalıklara yakalanma riski de normal olarak azalacaktır. Karaciğer dostu olarak bu organın toksinlerden arınmasını sağlar. Şeker hastaları için özellikle önerilmekte ve kan şekeri seviyesini normal değerlerde tutabilen bir sebze olarak ta değerlendirilebilir. Cinsel gücü ve etkileri artırmanın yanında iyi bir folik asit deposudur. Bir öğünde karnabahar tüketerek günlük folik asit ihtiyacının tamamını almış olursunuz. Bu nedenle hamile kadınların sofralarından eksik etmemesi gereklidir. Kalp hastalıklarına karşı da karnıbahar faydaları bulunmakta hatta obezite riskini düşürme özelliği ile de öğünlerde tercih edebileceğiniz çok harika bir sebzedir.

Genel itibari ile bakıldığında lif ve su içeren sebze, oldukça kolay bir şekilde sindirilir. Bu sayede sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkaracak ve hazımsızlığında önüne geçebilecektir. Kabızlığın giderilmesinde etkili olan karnabahar, lifli yapısı ile vücuttaki toksinlerin çok hızlı bir şeklide dışarı atılmasına yardım eder ve bu şekilde karın şişlikleri sorunları da çözülmüş olur. Bunların yanında içeriğinde yüksek oranda B vitamini bulunur. Bu sayede zekâyı ve öğrenmeyi de geliştirmesinin yanında çocuklarda toksinlerin beyinde oluşturması muhtemel zararlarında önüne geçer. Eklem ağrısı çekenler içinde mükemmel bir doğal reçete olduğu söylenebilir. Romatizmaya karşı koruyucu özelliğinin yanında romatoidartrite gibi rahatsızlıklara karşı da korunabilirsiniz. Bu etkileri ile karnıbahar faydaları arasında kemik erimesi hastalıklarını da önlediği söylenebilir ve kemik gelişimini de sürekli destekler.

Sebzenin en önemli özelliklerinden biri de anti kanser yani kanser önleyici özelliğinin olmasıdır. Var olan kanser hücrelerinin büyümesini engellediği uzmanlarca belgelenmiş olmakta ve kolon, mide, meme, prostat, yumurtalık, akciğer, mesane kanser türlerini de önlemek için kuvvetli etkileri bulunur. Ancak bu şifalı etkilerin ortaya çıkabilmesi adına karnabaharı doğru bir şekilde tüketmek gereklidir. Özellikle bu sayılan etkilerin daha da artması için pişirim aşamasında yeşil yapraklardan birkaç tane yanına bırakmak çok etkili olacaktır. En çok tavsiye edilen buharda haşlanarak tüketilmesidir. Bunun için önce çiçekler ayıklanmalı ve yeşil yaprakları ile buharda haşlanmaya bırakılmalıdır. Bu yöntemle karnıbahar faydaları başlığı altında sayılan tüm etkileri vücudunuzda oluşmasını sağlayabilirsiniz. Özellikler haşlama sonrasında tabağınıza aldığınız karnabaharın haşlama suyundan da biraz alarak var olan faydalı etkileri daha da güçlendirilmiş olarak tüketebilirsiniz.

Genel olarak bakıldığında çok fazla zararı olması da beslenme tablosunda yer verdiğiniz her besinin fazlasını tüketmek mutlaka zararlı olacaktır. Bu yüzden aşırı tüketimlerden uzak durmak gereklidir. Bunun yanında böbrek rahatsızlıkları olanlar için önerilmeyen sebze gut hastalığı olan bireyler içinde tavsiye edilmeyecektir. Faydalı etkilerini elde etmek adına pişirirken özellikle faydalarını tamamen kaybedecek kadar ocakta bırakmamalı ve doğal sağlık deposu sebzenin tüm faydalarından yararlanmaya çalışmalısınız.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER