Terleme normalde vücut sıcaklığını ayarlamak (vücut ısısını düşürmek) için çalışan bir fonksiyondur. Beyinde vücut sıcaklığını sürekli olarak takip eden bir merkez (ısı düzenleme merkezi) bulunmaktadır. Vücut sıcaklığı bir nedene bağlı olarak artarsa termostat gibi çalışan ısı düzenleme merkezi sempatik sinirler yoluyla ter bezlerine sinyal gönderir ve ter bezlerini çalıştırır. Ter bezlerinden atılan ter; deriden sıcaklık alarak buharlaşır ve klima gibi vücudu soğutur. Günün belirli zamanlarında ve olağan (normal) nedenlerle terleme olması sağlıklı bir durumdur.

AŞIRI TERLEMENİN TEDAVİSİ

Tedaviye başlamadan önce terlemeye yol açan problemin ne olduğu saptanmalıdır. Böylece, eğer altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişiyorsa, bu hastalık tedavi edilir. Eğer aşırı terlemenin nedeni saptanamıyorsa doğuştan kaynaklanan bir problem olduğu düşünülür ve buna yönelik tedavi yapılır.

Tedavide ilk önce, hastanın kıyafet seçimine dikkat etmesi gerekir. Hafif giysiler tercih edilmelidir. Daha sonra ilaç tedavisi ve psikoterapi aşırı terlemede oldukça etkili yöntemlerdir. Ayrıca iyontoforez denilen oldukça başarılı bir tedavi şekli vardır. Küçük bir su banyosunda hastanın el ve ayaklarına elektrik akımı verilir. Tabi bu akım oldukça düşük düzeydedir. Bir defa uygulamakla terlemeye cevap vermese de seans sayısı arttıkça hastalığın düzelmesinde oldukça etkili olduğu farkedilir.

Cerrahi tedavi ise ellerde ve yüzdeki aşırı terleme için tercih edilen bir yöntemdir. Bu tedavide, hastanın koltuk altından girilir ve ellere ve yüze giden sinirlerin başlangıcı kesilir. Eller için oldukça etkili bir tedavidir. Koltuk altı terliyorsa, buradaki ter bezleri alınır. Cerrahi tedavinin seçilmesi için diğer yöntemlerin uygulanmış olması ve başarı sağlanamaması gerekir. Tedavide ilk tercih edilen yöntem değildir.

Botoks uygulaması deriye injeksiyonla yapılır. Bu işlem 15-20 dakika kadar sürer. Tedavi sırasında hasta biraz ağrı hisseder. Öncelikle ter bezlerinin fazla bulunduğu yerleri anlamak için küçük bir test yapılır. Hastanın şikayet ettiği, terleyen bölgelere iyot solüsyonu sürülür. Bir müddet bekledikten sonra nişasta sürülür. Eğer koyu mor bir renk alıyorsa o bölgede ter bezleri fazladır. Buralara daha çok botoks uygulanır. Herhangi bir sağlık problemine yol açan bir uygulama değildir. Yine de gebelerde kullanılması tavsiye edilmez.

Aşırı Terleme için Bitkisel Tedaviler :

Üzüm sirkesi, bal su karışımı kürü :

İkişer kaşık bal ve elmaveya üzüm sirkesini ılık suda karıştırıp sabah akşam içiyoruz. Kısa sürede el ve ayaklardaki aşırı terleme sorunu bitkisel yöntemle halloluyor.

Adaçayı kürü :

Adaçayının terlemeyi önleyici etkisi vardır. 1 haftalık bir adaçayı kürü ile aşırı terleme sorununa çözüm bulabilirsiniz. Sabah öğle ve akşam günde 3 kez birer çay bardağı adaçayı içenlerde özellikle yaz terlemeleri (yaz aylaırnda görülen yoğun terleme şikayetleri) sona ermektedir.

HENÜZ YORUM YOK

CEVAP VER